• DOLAR 32.563
  • EURO 34.926
  • ALTIN 2434.924
  • ...
Rize'de ücretsiz kanser taraması devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

RİZE- Rize Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, kanser tedavisinin erken teşhis edilmesi için önemli açıklamalarda bulundu.

 

Rize Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, “Kanser ne kadar erken teşhis edilirse tedavi başarısı ve hatta yüzde yüz tedavi şansı o kadar yüksek olur. Erken teşhis de ise en etkin ve faydalı tarama yöntemi şüphesiz ki mamografi çekimidir.” dedi.

 

Rize Sağlık Müdürü Tepe, yaptığı açıklamada, “İlimiz genelinde özellikle bayanlara yönelik meme ve rahim ağzı kanserlerinin erken tespiti için kanser tarama çalışmaları devam etmektedir. Bu kapsamda önümüzdeki iki hafta boyunca 28 Şubat ile 14 Mart 2014 tarihlerinde İyidere ilçesi bu çalışma kapsamına alınmıştır. Bu ilçemizin tüm mahalle ve köyleri kanser tarama faaliyetlerine dahil edilmiştir.” diye ifade etti.

 

Tepe daha sonra, “40-70 yaş arası bayanlardan meme kanserinin erken tespitine yönelik mamografi çekimi ve rahim ağzı kanserine yönelik  smear (rahim ağzı kanseri) çalışması yapılacağını ve yine 30 yaş üstü bayanlarda da smear testi yapılmakta olduğunu söyleyen Tepe, şöyle devam etti: "Ne yazık ki, yaklaşık her 8 kadından birinde görülen meme kanseri bu özelliğiyle kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Meme kanseri sürecinde hastanın lehine olan en önemli parametre hiç şüphe yok ki erken teşhistir. Kanser ne kadar erken teşhis edilirse tedavi başarısı ve hatta yüzde yüz tedavi şansı o kadar yüksek olur. Erken teşhis de ise en etkin ve faydalı tarama yöntemi şüphesiz ki mamografi çekimidir. Yine rahim ağzı kanserinde de erken evrede hastalığı yakalamak aynı derecede büyük önem taşımaktadır. Bu kanser türünde ise smear adı verilen kısa süreli ve basit tarama yöntemi en etkin erken teşhis metodudur.” İfadelerinie yer verdi.

 

Kanser tarama çalışmalarının İyidere ilçesinden sonra önceden duyurularak il merkezi ve diğer ilçelerden de devam edeceğini söyleyen Tepe, "Bayanlarımızın kendi sağlıkları açısından son derece büyük önem arz eden ve ücretsiz olan bu hizmetten faydalanmaları elbette ki çok yararlarına olacaktır. 30-40 yaş üstü kadınlarımızın aile hekimlerine, mahalle veya köy muhtarlarına, toplum sağlığı merkezlerine başvurmaları dâhilinde kendilerine yardımcı olunacaktır" diye konuştu. (İlyas Tunç-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir