• DOLAR 32.601
  • EURO 34.855
  • ALTIN 2496.07
  • ...
Erdoğan`ın Otoban Diplomasisinin Ayrıntıları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın önceki gün İstanbul’da makam aracını ve konvoyunu yol kenarına çekerek İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ile yaptığı 37 dakikalık telefon görüşmesinin ayrıntılarına ulaşıldı.

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, görüşmede Suriye ve Somali konuları konuşuldu. Görüşmede, PKK’nın iki numaralı ismi Murat Karayılan konusunun ise kesinlikle gündeme gelmediği belirtildi.

ABD’Yİ ŞİKÂYET ETTİ

Suriye’nin ağırlıklı yer tuttuğu görüşmede Ahmedinejad’ın Erdoğan’a, ABD’nin tutumunu şikâyet ettiği öğrenildi. Ahmedinejad, “ABD, İngiltere ve Batılı ülkeler bu işe karışmasın. Bu bizimsorunumuz.

Onların niyetleri belli. Onların niyeti Suriye’ye demokrasi ve özgürlüğü getirmek değil, oraları karıştırmak. Bu işi biz birlikte yapalım, doğru yolu Esad’a biz gösterelim.

Ülkelerimizin katılımıyla ortak bir arabulucu grubu kuralım” dedi. Başbakan Erdoğan Esad’ın tutumunu eleştirirken, Ahmedinejad, “Esad doğru yapmıyor” diyerek destek verdi. Başbakan Erdoğan, Ahmedinejad’ın ABD’nin devre dışı bırakılması önerisine herhangi bir yanıt vermedi ve Esad’ın tavrını eleştirdi.

‘SÜRE KALMADI DİYORUZ’

Başbakan Erdoğan’ın, “Biz başından beri Esad’a telkinde bulunuyoruz. Süre kalmadı diyoruz. Kendisinden özgürlüklerin genişletilmesi ve reformların bir an önce hayata geçirmesini istedik ama bunların hiçbirine kulak asmadı, somut adım atmadı.

Kendisine söz dinletemedik” ifadelerini kullandığı belirtildi. Başbakan Erdoğan, Esad’ın bu tavırlarıyla kendisini koltuktan etmekle suçladığı, ABD’ye ve Batılı ülkelere koz vermiş olduğunu da sözlerine ekledi.

‘Doğru yolu biz gösterelim’ dedi

Başbakan Erdoğan’ı arayan Ahmedinejad “Doğru yolu Esad’a biz gösterelim” dedi. İki lider geçen mayısta İstanbul’da bir araya gelmişti.

Gazete Habertürk

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir