• DOLAR 32.583
  • EURO 34.823
  • ALTIN 2500.571
  • ...
`Cezevindeki hastalar tecritte itiliyorlar`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN- Cezaevlerindeki yanlış uygulamalar ve tecritlerden dolayı birçok hastanın sağlığının bozulduğuna dikkat çeken Hasta Hakları Aktivistleri Nusaybin Temsilcisi Vedat Acar, bu her geçen günün ardından sağlık durumlarıyla ilgili olumsuzlukların hat safhaya ulaştığını belirtti. 

Yazılı bir açıklama yapan Hasta Hakları Aktivistleri Nusaybin Temsilcisi Acar, birçok hasta hükümlünün kelepçe eşliğinde doktor muayenesi yapılması ve muayene esnasında ilgili güvenlik görevlilerin dışarıya çıkmamalarının hastanın mahremiyetinin ihlal edildiğinin göstergesi olduğunu söyledi. 

Hasta hükümlünün ilaçlara ulaşma noktasında birçok engellerle karşılaşması ve ilaçların alımı uzun bir süreyi oluşturmuş durumda olduğuna açıklamasına ekleyen Acar, “Bu durum hasta hükümlülerin sağlık hizmetini almaya engel teşkil etmektedir. Birçok vatandaşımızın sağlık durumu ölümcül hastalığa varan noktalara varmış bulunmakta. Cezaevlerindeki sağlık hizmetini yeterince alamayan hastaların yaşamları hüsranla sonuçlanmaktadır. Cezaevlerin fiziki yetersizliği ve olağanın dışında kişi barındırması hasta hükümlülerin sağlık yaşamını ciddi anlamda tetiklemektedir.” Dedi. 

Hijyenik şartların tutuklu ve hükümlülerin yaşamlarını ve beslenmelerini etkilendiğini ifade eden Acar, “Cezaevi doktoru tarafından sevk edilen hastalar uzun süre bekletilmekte ve bu durum hastalığının gelişimini uzun uzadıya tetiklemektedir. Bu durumlara hastaların sağlık durumlarına yeterince önem göstermediklerinin göstergesidir. Bazı hastalar için cezaevinde sağlığını sürdürmeye elverişli değil raporu olmasına rağmen hiçbir adım atılmış değildir.” 

Cezaevlerindeki vatandaşların sağlık hizmeti biran önce iyileştirilmesi gerektiği ifadelerine yer veren Acar daha sonra, “Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı bir an önce ağır asta hükümlülerin sağlık yaşamları için gerekli sağlık kontrolleri yapıp ve yasal düzenlemelerin yapılmasına olanak sağlamaları gerekir. Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı bir an önce evrensel standartlara uygun bir sağlık politikası sürdürmeleri ve ağır hastaların bir an önce serbest bırakılması için aktif rol üstlenmelidir.” Şeklinde açıklamada bulundu. 

Acar açıklamasının sonunda, Hükümete de seslenerek, “Biz Hasta Hakları Aktivistleri olarak hükümetin acilen bu soruna çözüm üretmesi için çağrımızı yapıyoruz.” İfadelerini kaydetti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir