• DOLAR 32.316
  • EURO 35.15
  • ALTIN 2297.69
  • ...
SON DAKİKA
Trafosu patlayan mahalle 5 gündür karanlıkta
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Kızıltepe (Qoser) ilçesi İpek Mahallesi sakinleri, 148 nolu trafoların patlamasından dolayı 5 gündür karanlıkta kaldıklarını iddia ettiler. Trafolarla ilgili Kızıltepe ve Mardin DEDAŞ’a giderek başvuruda bulunduklarını belirten mahalle sakinleri, Mardin DEDAŞ Sistem İşletme Müdürü Ali Kınacı’nın mahallede kaçak elektrik kullandığı gerekçesiyle kendilerine ceza olarak yeni trafo takmayacaklarını söylediğini iddia ettiler. 

“Trafomuz patlamış, 5 gündür elektriğimiz yok”

Elektrik olmadığı için çocukların derslerine çalışamadığını söyleyen mahalle sakinlerinden Murat Dağlı, “5 gündür elektriğimiz yok mahalle sakinleri olarak muhtarımızla beraber ilk önce Kızıltepe DEDAŞ Arıza ve DEDAŞ İlçe Müdürü’nün yanına gittik. Bir netice alamayınca Mardin DEDAŞ Müdürlüğü’ne gittik, oradaki yetkililerle görüştük. ‘Trafomuz patlamış, 5 gündür elektriğimiz yok.’ dedik. Oradaki yetkili ise bize, ‘nereye gidiyorsanız gidin, biz elektriğini yapmayacağız’ şeklinde cevap verdiler. Çocuklarımızın sınavları var ama karanlık olduğu için derslerine çalışamıyor. Perişan bir haldeyiz, artık ne yapacağımızı bilemiyoruz.” İfadelerini kullandı. 

“Batı illerinde 5 gün değil, bir saat dahi elektrik kesilse dünyayı ayağa kaldırırlar”

Mahalle sakinlerinden Mahmut Akın ise,  “yaklaşık 300 hane bu trafoya bağlı ve 5 gündür karanlıktayız. Kışın bu soğuk havada çocuklarımız perişan bir haldedir. Evde hastalarımız var. DEDAŞ’a gidiyoruz, muhatap bulamıyoruz. Bize deseler: “Elimizde malzeme yok, gelse yapacağız.’ bizim için bir teselli olur. Ama ‘malzeme de trafoda var, ama yapmayacağız’ diyorlar. Geçenlerde DEDAŞ bazı köylerin elektriğini kesmiş. Bunun üzerine köylüler, DEDAŞ binasını basıp camlarını kırmışlar. Yetkililere sesleniyorum; bizden bunumu bekliyorsunuz? Biz de çaresizlikten böyle bir şey mi yapalım? Sabrımız kalmadı nereye kadar sabredeceğiz. Batı illerinde 5 gün değil, bir saat dahi elektrik kesilse dünyayı ayağa kaldırırlar. 21. yüzyılda teknolojinin bu kadar geliştiği bir çağda biz burada 5 gündür karanlıktayız. Mardin ile aramız 20 kilometre, oranın elektriğinde bir sorun yok ama sürekli Kızıltepe’de elektrik sorunu yaşanıyor.”diye tepkisini dile getirdi.

“Karanlıktan dolayı çocuklarımız derslerine çalışamıyorlar”

Kaçak kullanmadıkları halde DEDAŞ’ın elektrik sorunlarını gidermediğini dile getiren Mehmet Şerif Öncü, “ Defalarca DEDAŞ a gittik ama nafile, ‘elektriğinizi yapmayacağız’ diyorlar. Neden yapmıyorsunuz, abone sorunumuz var mı? diye soruyoruz. ‘Hayır, abone sorununuz yok ama yapmayacağız’ diyorlar. Çocuklarımız derslerine çalışamıyorlar. Okula gittiklerinde ise öğretmenlerinden fırçayı yiyorlar. Yetkililere çağrıda bulunuyoruz bir an önce elektrik sorunumuzu halletsinler.”dedi. 

Vatandaş kaçak elektrik kullanıyor trafoyu yapmıyoruz”

Telefonla görüştüğümüz Mahalle Muhtarı Abdulbaki Önen ise 5 kişilik bir heyetle Mardin DEDAŞ Müdürlüğüne gittiklerini belirterek, “ DEDAŞ Sistem İşletme Müdürü Ali Kınacı ile görüştük. Ali bey bize, ‘vatandaş kaçak elektrik kullanıyor trafoyu yapmıyoruz’ dedi. Ben de kendisine: Ali Bey biz hırsızlık yapıp mahkemeye gelmemişiz, siz de polis ya da jandarma değilsiniz ki bizi sorguluyorsunuz.  Elektriğimiz kesilmiş bize bir trafo gönderin. Kendisi de bana:  ‘kardeşim ben ticaret yapıyorum. Benden zorla enerji alamazsınız. Trafosunu yakan vatandaş külfetine de katlanacak. Ben de kendisine, madem zarar ediyorsunuz bu işi bırakın! Dedim. Böyle bir şey olabilir mi?”diyerek tepki gösterdi. 

DEDAŞ: Bugün itibarıyla trafolar takılacak

Öte yandan; telefonla görüştüğümüz Kızıltepe DEDAŞ Müdürü Yunus Koçakelçi ise vatandaşlara trafo takılmayacağı yönünde bir şey söylenilmediğini ve bugün itibarıyla trafolarının takılacağını söyledi. (Mehmet Aslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir