• DOLAR 32.397
  • EURO 35.097
  • ALTIN 2326.303
  • ...
Yeni internet yasası müstehcenliği önleyecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DTARBAKIR: Kamuoyunda günlerce tartışma konusu olan ve mecliste de muhalefetin sert tepkisine neden olan internet düzenlemesinin de içinde bulunduğu 6518 Sayılı Torba Yasa Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Onaylanıp yürürlüğe girmesine rağmen tartışmaları devam eden yasa ile ilgili konuşan sosyolog ve hukukçular, internet yasasının olumlu ve olumsuz yönlerini değerlendirdi. CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne taşıdığı internet düzenlemesi ile ilgili hukukçular bu yasayı, çocuk istismarı ve müstehcenliği önlemesi yönüyle olumlu bulurken, olumsuz olarak da bazı maddelerin sansüre kapı aralayacağını söylediler. 

“Böyle bir yasa gerekiyordu”

Hukukçulardan Avukat Şaban Dalgın, “Yasa içerik olarak olumsuz değil. Evet, kısıtlamalar var yalnız, idare ve yürütme organı bunları kasıtlı olarak kendi menfaatine kullanmadığı müddetçe içinde faydalı, çocuklara yönelik ve yine suç işlemeye yönelik engelleyici tedbirler var. Bu nedenle böyle bir yasa gerekiyordu. Fakat bu yasa artık yürütme organının biraz da insafına kalır bir hale gelmiş. Daha doğrusu bu Telekomünikasyon ve İletişim Başkanlığı(TİB)’nın başına gelecek veya o kurumu yönetecek insanın veya insanların insafına kalan bir kanun gibi gözüküyor. Onlar, eğer ki bu yasayı herhangi bir şahsi çıkar için ve varsa herhangi bir gurubun çıkarı için veyahut herhangi bir Bakanlığa veya hükümete uygun bir şekilde yürütürlerse o zaman sorun çıkar” dedi.  

“İstismara ve müstehcenliğe karşı olumlu bir yasa”

Yine de yasada önemli hususların yer aldığını belirten Avukat Dalgın,“Özellikle çocukların istismarı ve müstehcenlikle ilgili TİB’e başvurulduğunda TİB, kendiliğinden erişimi engelleyebiliyor şeklinde bir hüküm var. O yönü güzeldir. Onun dışındakilerde, işte erişimin engellenmesi için kararın verilmesi yani kararın yargı yoluyla verilmesi soruşturma ve kovuşturma evrelerine verilmesi bunların engellenmesinde iletişim başkanlığıyla, oranın başındaki insanın düşüncesi çok rol oynayacak. Bu tür yayınlar rahatlıkla engellenebilir” değerlendirmesinde bulundu. 

“Geniş tutulan alanlarda sansür söz konusu olabilir”

Sansür iddialarıyla ilgili olarak Dalgın, “Diğer durumlardaki her çeşit yayına karşı kalkıp da Hâkime ve savcıya başvurarak engelleme yolu var. İsteseler interneti tamamen kilitleyebilecek hale getirirler. Bazı genel anlatımlar var. Mesela sağlık için alan çok geniş tutabiliyor. Yine Atatürk aleyhine işlenen suçlar. Bu konular gerçekten olumsuzdur. Bu noktada sansürde söz konusu olabilir” ifadelerini kullandı. 

“Güven kalmadığı için yasa olumsuz karşılanıyor”

Yeni yasayla fişlemelerin yapılabileceği iddialarına inanmadığını dile getiren Dalgın, “Fişleme iddialarına ben katılmıyorum. Şimdi insanlar her durumdan nem kapmaya başladığı için bazı olumlu şeyleri de olumsuz görebiliyorlar. Çünkü güven kalmamış. Hem hükümete hem iletişim araçlarına olan güven ortadan kalkmış. Bu nedenle insanlar her şeyi fişleme ve sansür gibi görebiliyorlar. Sansürleme de dediğim gibi bazı yönlerde iyidir. Ama çocukların istismarı ve müstehcenliğe yönelik olanların dışındakilerin suç olmayacak şeyleri de insanlar fikirlerini ifade ettiği zaman da engellemelerle karşılaşılabilir. İnisiyatifin bu yönde olmaması daha iyi olurdu. İnternette insanların fişlenmesi, takip edilmesi ve ya sansürlenme olayı zaten yasal olmayan yollarla yapılıyordu. Hükümet belki de kendince yasal bir zemine oturtarak bir rahatlama sağlamış” ifadelerini kaydetti. 

“Özel hayatın korunması olumlu”

İnternet yasasını değerlendiren Avukat Murat Sadak da yasada, özel hayat ile ilgili kısımların olumlu bulduğunu belirtti. Ancak yeni yasada sansür ve fişleme yönünde çekincelerin olduğunun altını çizen Sadak, “Özellikle fişleme konusunda belli çekinceler var. İki yıl boyunca insanların girmiş olduğu sitelerin kayıt altına alınmasının doğru olmadığına inanıyoruz. Onun dışında özel hayat ile ilgili aykırılıkların 4 saat içerisinde kurul tarafından yayından kaldırılması olumludur. Ama burada bir verip de iki almak vardır. Ak Parti’nin genelde yaptığı bu yasa çalışmasında bir veriyor, iki alıyor. Bu nedenlemevcut haliyle bu yasanın hukuka aykırı olduğuna inanıyorum” diye konuştu.  

“Ahlaksız yayınların doğrudan kaldırılması iyi”

Yasaların herkes için aynı derecede uygulanması noktasında insanların güven sorunu yaşadığını değerlendiren Sadak,“Ahlaksız bir yayın ve kişi haklarını ihlal eden bir yayının daha uzun süreli kaldırılmasındansa, doğrudan kaldırılması iyi ama insanlar, Ak Parti’nin adalet anlayışına inanmadığından dolayı şöyle diyecekler: ‘Ak Parti aleyhine yayınlanan bir görüntüyü yayından kaldıracaklar, bizimle ilgili bir görüntü çıkarsa bunu kaldırmayacaklar.’ Böyle bir kanı var. Çünkü Ak Parti’nin şu ana kadar yapmış olduğu yasa çalışmalarında hak ve hukukun kendisi için bir hak olduğuna inanıyor. Diğer kesimler için, kim ne olursa olsun, kendisinin verdiği bir lütuf olduğunu görüyor” şeklinde konuştu.  

“Yeni yasayla anlık önlemlerin alınabilmesi önemli”

Yeni internet yasasını değerlendiren Sosyolog Musa Apuhan ise, yasanın olumlu ve olumsuz yanlarının bulunduğunu belirterek, yasanın içeriğine bakmadan karşı çıkmanın anlamsız olduğunu ifade etti. Sosyolog Musa Apuhan, “Yeni internet düzenlemesiyle birlikte kişilik haklarına saldırı noktasında birçok yenilik yapılmıştır. Mesela özel hayatın ihlal edilmesi durumunda mağdur için telafisi mümkün olmayan zararlar doğabilmektedir. Bunların engellenmesi için anlık önlemler alınmaktadır. Düzenlemenin en önemli yanı ise 4 saat gibi kısa bir süre içerisinde önlemler alınacak. Yeni düzenleme ile birlikte Kişilik Haklarına Saldırı halinde, Sulh Ceza Mahkemesi’nin dışında hiçbir kurumun yetkisi olmayacak. Böyle bir durum söz konusu olduğunda kişi Sulh Ceza Mahkemesi’ne gidecek ve hâkim, 24 saat içerisinde karar verecek. Mahkeme kararı sadece kişilik haklarının ihlal edildiği bölüm veya URL ile ilgili olacağından yalnızca sayfa engellenecek ve bütün bir sitenin kapanmasının önüne geçilecek” diye konuştu. 

“Yasanın suistimale açık yönleri olmamalı idi”

Yasanın bu olumlu ve faydalı taraflarının yanında bazı olumsuz yanlarının da bulunduğunu anlatan Sosyolog Apuhan, “Burada göze çarpan eksiklik ise yasal düzenlemenin hazırlanması aşamasında bütün toplum katmanlarının görüş ve önerileri dikkate alınmalıydı. Yasada suistimale açık hiçbir yönü bırakılmamalıydı. Örneğin, depolanan bilgilerin belirlenen bir kurul tarafından denetlenmesi ve ihtiyaç duyulduğunda bu kurul tarafından kullanılmasına izin verilmesi ve buna benzer birçok eksiklikten dolayı bu yasal düzenlemenin olumsuz yanları bulunmaktadır” dedi. (Yaser Ekinci- İLKHA )

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir