• DOLAR 32.59
  • EURO 34.826
  • ALTIN 2501.079
  • ...
`Uzay çatı ve mescid istiyoruz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP- Şehitkâmil Semt Pazarı Sebze Ve Meyveciler Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Ayhan esnaf adına pazar sorunlarına açıklık getirerek, önemli açıklamalarda bulundu.

İşgaliyenin Bakanlar Kurulu kararına bağlanmasından rahatsız olduklarını belirten Ahmet Ayhan, “Esnafımız genellikle bakanlar kurulu 2466 sayılı 52.Madde de bulunan işgaliye tarifesinden dolayı zor durumda kalmaktadır. İşgaliye daha önce belediyeye bağlı idi. Belediye ise her yıl yüzde 10 ile yüzde 15 arası işgaliye zammı yapıyordu. Esnafımız ise bu zamlardan memnundu ve bu zammı normal karşılıyordu. Fakat işgaliye Bakanlık Kurulu kararına bağlandıktan ve kanunlaştıktan sonra bu kanun, esnafı çok zor durumda bıraktı. İşgaliye, Bakanlar Kurulu kararına bağlanınca; işgaliyeye hemen hemen yüzde 400 ve 500 arası artış görülüyor” dedi.

"Semt pazarında ne lavabo nede mescit var"
Ayhan açıklamasına devamla “Bu maddeden dolayı, gerek milletvekillerimize gerek belediye başkanlarımıza semt pazarı Sebze ve Meyveciler Dayanışma Derneği olarak esnafımız adına müracaat ettik. Fakat şu an netleşen bir durum söz konusu değil. Bir an önce yetkililerden 52.madde hakkında bir düzenleme yapmalarını bekliyoruz. Esnafımızın bir diğer sorunu ise özellikle 8 Şubat mahallesinde bulunan pazar yerimiz 12 yıldır açık durumda. Diğer semt pazarlarımız uzay çatılı, 8 Şubat mahallesindeki pazarımız ise açık. Kışın çamurdan, yazın ise tozdan geçilmiyor. 8 Şubat semt pazarı için sürekli yer olmadığını dile getiriyorlar. Bu durumdan hem esnafımız hem de alışveriş için gelen vatandaşlarımız zor durumda kalmaktadır. Özellikle kış mevsiminde birçok esnafımız pazarını kurmamaktadır. Bununla birlikte diğer pazarlar gibi sosyal yerlerin olmaması ise ayrı bir sorun. Bu pazarımızda ne mescit, nede lavabo bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.

Son olarak yetkililerden bir an önce bu sorunlara çözüm beklediklerini belirten Ayhan, “Özellikle pazar yeri değişimlerinde bizlerle istişare yapılmasını istiyoruz. Bizler dernek olarak en az 2 haftada bir yönetim kurulu ile toplantı yapmaktayız. Esnafımızı hem vatandaş ile olan ilişkilerinde hem de özellikle terazi konusunda hatırlatma yapıyoruz. Bu pazarlarımızı etkin kullanmamız lazım. Hem esnafımız için hem de vatandaşımız için güzel alanlar oluşturmalıyız.  Zaten bu konuda belediyenin ‘bir de sen tart’ uygulaması bulunmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Pazar esnafının yağmur, soğuk ve sıcaktan şikâyetçi olduğunu söyleyen, semt pazarı esnafından Mustafa Atmaca ise,  kışın yağmur, yazın sıcaktan dolayı pazarcı esnafı olarak zor anlar yaşadıklarını söyledi.

Esnaf Mustafa Atmaca,  sözlerinin devamında,  pazar meydanının üstünün kapatılması durumunda hem esnafın hem de vatandaşın pazar alışverişlerinde rahat edeceğini belirtti.

"İşgal harçlarını belirleme yetkisi yeniden belediyelere verilmeli"
Semt pazarı esnafından Halil A. da pazarcıların ödediği işgal harcının önceden belediyelerce tespit edildiğini ifade ederek, “Belediye Gelirleri Kanunu`nda değişiklik yapılarak pazarcıların ödeyeceği işgaliyenin bakanlar kurulunca tespit edilmesi kararlaştırıldı. Belediyelerin 50 kuruş aldığı işgaliyeyi Bakanlar Kurulu yüzde 500 artırarak 2,5 TL’ye çıkardı. Bu tutar, toplamda aylık bin ile  bin 500 TL’ye, yıllık ise 10-15 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Pazarcı esnafı bunun altından kalkamaz. İşgal harçlarını belirleme yetkisi yeniden belediyelere verilmeli ve bu tutarlar, pazarcı esnafı için tüm ülkede yeniden 50 kuruşa indirilmelidir” diyerek tepki gösterdi.

Semt pazarı esnafından Hasan Çoban ise, “Bir an önce pazarımızın uzay çatılı olmasını istiyoruz pazarımızın açık olması tamamen eziyet özellikle kışın çok zor durumda kalıyoruz. Kışın zor şartları altında birde Pazar yerinin üstünün açık olması bizleri zorlamaktadır” ifadelerini kaydetti. 

(İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir