• DOLAR 32.592
  • EURO 34.853
  • ALTIN 2505.504
  • ...
 Dışişleri`nden Kırım`a Sağduyu Çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Türkiye, Ukrayna`daki siyasi krize ulusal birlik, toprak bütünlüğü ve anayasal sistem içerisinde çözüm bulunması gerektiğine dikkati çekerek, Kırım Tatarlarının da yaşadığı Kırım Özerk Cumhuriyeti`nde bulunan tüm taraflara itidal ve sağduyu çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı`ndan yapılan açıklamada, Ukrayna`daki siyasi krizin demokratik ilkeler ve uzlaşı temelinde, tüm tarafların dahil olacağı kapsayıcı bir süreçle ve en kısa sürede çözüme kavuşturulması temennisinde bulunuldu.

Açıklamada, soruna Ukrayna’nın ulusal birliği, toprak bütünlüğü ve anayasal sistemi içerisinde çözüm bulunmasının gerektiğine dikkat çekilirken, "Soydaş Kırım Tatarlarının da yaşadığı Kırım Özerk Cumhuriyeti`nde bulunan tüm tarafların itidal ve sağduyuyla hareket etmesini bekliyoruz" denildi.

Türkiye`nin, Ukrayna halkının meşru talepleri çerçevesinde bulunacak her türlü demokratik çözümü desteklemeye devam edeceği belirtildi.

Kırım Parlamentosu toplantısı yapılmadı

Bu arada Kırım Tatarları Milli Meclisi Başkanı Rifat Çubarov, Kırım Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov ile yaptığı görüşmelerin ardından, basına yaptığı açıklamada, Kırım Parlamentosu toplantısının yapılmayacağını duyurdu. Çubarov, yaptığı konuşmasında, parlamento toplantısının yapılmayacağını kaydederek, meydanda toplananların sakin şekilde meydandan ayrılmalarını istedi. Halkın daha sağ duyulu, sabırlı olmaları isteyen Çubarov, çeşitli provokasyonlara gelmemelerini talep ederek, “Kırım kazandı” ifadelerini kullandı.

Halka konuşan Kırım Parlamentosu üyesi Nikolay Aksenov da Kırım Parlamentosu toplantısının yapılmayacağını kaydederek, Rusya yanlısı eylemcilerin sakin bir şekilde meydandan ayrılması isteğinde bulundu.

Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamento Başkanı Konstantinov`un, "Kırım`ın Ukrayna`dan ayrılmasının gündeme gelebileceği" yönündeki açıklamalarının ardından bölgede gergin bekleyiş sürerken, Kırım Parlamentosunun ülkedeki siyasi durumu ele almak için bugün olağanüstü toplanma kararı almıştı.

Meclis önündeki meydanda toplanan Kırım Tatarları, parlamento toplantısının yapılmaması yönünde talepte bulunarak, ülkenin bölünmez bütünlüğü yönünde slogan attı. Meydanın hemen yanında toplanan başka bir kalabalık ise Rusya lehinde tezahüratlarda bulunmuştu. Meydandaki durumun gergin olduğu gözlenirken, sadece polis kordonunun ayırdığı taraflar arasında bazı küçük çaplı darp olayları meydana gelmişti.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir