• DOLAR 32.366
  • EURO 35.053
  • ALTIN 2325.172
  • ...
`Türkiye`de 181 bin çocuk gelin var`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN – Küçük yaşta evliliklerin önüne geçilmesi amacıyla Mardin İl Jandarma Komutanlığı koordinatörlüğünde Mardin Valiliği, İl Müftülüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’nün desteğiyle başlatılan “Çocukluğumu Elimden Almayın” projesinin ilk toplantısı Mardin’de yapıldı. 

Mardin Atuklu Üniversitesi (MAÜ) Atatürk Kültür Merkezi’nde saat: 10.00’da başlayan panele Mardin Valisi Dr. Ahmet Çengiz, Mardin İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Vural Erol, kamu kuram amirleri, STK temsilcileri, askerler ve vatandaşlar katıldı. 

“Ülkemize kontrolsüz bir nüfus girişi var”

Panelde bir konuşma yapan Mardin Valisi Dr. Ahmet Çengiz, küçük yaşta evliliklerin ve başlık parasının süratle toplumsal hayattan kaldırılması gerektiğini söyledi. Suriye’den kontrolsüz bir nüfus girişinin olduğunu hatırlatan Çengiz, “Bazen Suriyeli kardeşlerimizden de küçük yaştaki kız çocuklarını evlendirdiklerine dair haberler kulağımıza geliyor. Hatta son gelen haber sarsıcı bir haber idi. Toruna yaştaki bir kız çoğuyla birinin evlilik yaptığı yönünde duyum aldık. Olay mahalli ve kişi belli değil. Umarım bu haber doğru değildir.” dedi. 

“Bir yerde hata yaptık!”

Türkiye’nin uzun yıllardır bu sorunla yaşadığını belirten Mardin İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Vural Erol, “2014 yılında hala bu sorunu nasıl çözeriz diye bu tür toplantılar düzenliyorsak bir yerde hata yaptığımızı kabul etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Ancak hatanın neresinden dönülürse kardır. Bu nedenle bu toplantıyı 9 ilçemizde de düzenleyeceğiz. Ayrıca konu ile ilgili hazırladığımız afiş ve broşürleri de halkın görebileceği yerlere asarak ve dağıtarak yaygın hale getirmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.  

İstatiski bilgiler…

Panelde ayrıca şu istatiski bilgiler paylaşıldı: “Mardin genelinde kadınların evlilik yaşları ile ilgili yapılan araştırmalara bakıldığında; yüzde 1.70’i 12 ve daha küçük yaşlarda, yüzde 34.80’i 13-15 yaş aralığında, yüzde 27.80’i ise 16-17 yaş aralığında evlendiği tespit edilmiştir.”

Ayrıca, 2001 yılında doğum yapan çocuk anne sayısının 53 bin 573 olduğu, 2012 yılında ise bu sayının 22 bin 369’a düştüğü ve Türkiye genelinde son 4 yılda 181 bin küçük yaşta evliliğin gerçekleştiği ifade edildi. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir