• DOLAR 32.589
  • EURO 34.858
  • ALTIN 2507.951
  • ...
Afrika Kıtası Eşcinselliğe ``savaş açtı``
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TUNUS - Bu tür önlemleri alarak Afrika, Amerikalı ve Avrupalı yetkililerin tehditlerine rağmen Batılı ülkelere sırtını dönmüş görünüyor.

Dini liderler eşcinselliğe karşı kampanyalar yürütüyor ve Batılıları kendi değerlerini zorla kabul ettirmekle suçluyor.

Aynı cinsiyetten kişilerin evlenmesine karşı çıkan Libreville Başpiskoposu Basile MveEngone, ay başında Libreville İmamı İsmail Useni Usa ile Devlet Başkanı Ali Bongo ile görüşmesinden sonra, ``eşcinseller arasındaki evliliğin aileyi yok ettiğini`` belirtmiş ve toplumun değerlerini kaybettiğini savunmuştu.

Bu arada, Demokratik Kongo Cumhuriyeti muhalefet lideri Steve Mbikayi, geçen hafta, eşcinselliğe karşı kampanya başlatmış, eşcinsel eylemlerde bulunanlar için 12 ay hapis cezası istemişti.

Senegal İslam Yüksek Konseyi`nin Başkanı Ahmediyan Thiam da, ay başında, eşcinselliğin İslam`a ve ahlaka ters düştüğünü ifade etmişti. Thiam, Dakar`da düzenlediği basın toplantısında bu ifadelerini yineleyerek, ``Senegal Devlet Başkanı eşcinselliği yasallaştırırsa Saray`da bir gece bile geçirmemeli`` dedi.

Fildişi Kıyısı`nda din adamı SySavane Amadou ise, eşcinsel evlilikleri ``mide bulandırıcı`` olarak niteleyerek , İslam`ın bu tür birliktelikleri yasakladığını söyledi.

Yıl başında Nijerya ve Uganda, Batılı bazı ülkelerin tehditlerine rağmen eşcinselliği karşı daha sert yasaları kabul etti.

Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan, 13 Ocak`ta eşcinsel çiftlere 14 yıla kadar, eşcinsel kulüpleri ve örgütleriyle doğrudan ya da dolaylı bağlantısı tespit edilen ve aynı cinsiyetten kişilerin evlenmesine tanıklık ya da yardım eden kişilere ise 10 yıla kadar hapis cezası getirilmesine yönelik yasayı onaylamıştı.

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni de, 24 Şubat`ta eşcinsel birlikteliklere ağır cezalar getiren yasayı kabul etmişti.

Afrika`da 54 ülkenin 38`inde eşcinsel birliktelik yasak. Aralarında Cezayir, Fas, Tunus, Senegal ve Uganda`nın da bulunduğu 11 ülke eşcinsellerin cezalandırılmasına yönelik yasa çıkardı.

Eşcinsel birliktelik bazı ülkelerde hapisle cezalandırılıyor. Uluslararası Af Örgütü`nün geçen yıl yayımlanan raporuna göre, Moritanya, Sudan ve Somali`de eşcinseller ömür boyu hapse mahkum edilebiliyor.

Eşcinselliği hedef alan bu tür yasa ve kampanyaların artması, bazı Afrika ve Batı ülkeleri arasındaki ilişkilerin bozulmasına yol açtı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Uganda`nın söz konusu yasayı çıkarmasının ``büyük hayal kırıklığına uğrattığını`` belirtmiş ve başta yardım programları olmak üzere bu ülkeyle ilişkilerini gözden geçireceğini açıklamıştı.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de, Uganda`daki yasanın uygunluğu konusunda şüphe duyulduğunu belirtmiş ancak yardımların azaltılmasından bahsetmemişti.

Norveç ve Danimarka ise Uganda`ya maddi yardımın askıya alındığını duyurmuştu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir