• DOLAR 32.403
  • EURO 35.37
  • ALTIN 2325.517
  • ...
 Gül, HSYK Yasasını Onayladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanununda değişiklik yapan kanunu onayladı. Gül, yasa yapım sürecinde, anayasa ile çelişen maddelere ilişkin uyarılarının dikkate alınarak değişikliğe gidildiğini belirterek, "Düzeltilen bu açık aykırılıklar dışında Kanunun diğer lehinde ve aleyhinde tartışılan maddelerinin ise Anayasa Mahkemesince değerlendirilmesinin daha doğru olacağını düşünerek yayımlanmasını uygun buldum" açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi`nden yapılan açıklamaya göre Gül, "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u Anayasanın 89`uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104`üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül`ün kamuoyuna duyurulmasını istediği hususlara yer verildi.

Gül`ün açıklaması şöyle:

"Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanununda değişiklik yapan Teklifin Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulmasından sonra her safhasını özellikle Anayasaya aykırılığının bulunup bulunmadığı bakımından incelettim ve Teklifte 12 maddede yer alan 15 hususun Anayasayla açıkça çeliştiğini gördüm ve Adalet Bakanını çağırıp uyardım.

Bunun üzerine TBMM Adalet Komisyonu ve Genel Kurul safhalarında uyarılarım dikkate alınarak, Teklifin ilk halinde bulunan, HSYK Daire Başkanlarının belirlenmesi, HSYK`ya tetkik hakimi ve müfettiş atanması, gönderilmesi ve görevlendirilmesi, HSYK üyelerine disiplin cezası verilmesi, yönetmelik ve genelge çıkarma gibi konularda özellikle Adalet Bakanına yetkiler veren hükümlerden vazgeçildiğini ve bu yetkilerin yenidenHSYK Genel Kurulunda veya ilgili dairelerinde kalacak şekilde değiştirildiğini gördüm.

Düzeltilen bu açık aykırılıklar dışında Kanunun diğer lehinde ve aleyhinde tartışılan maddelerinin ise Anayasa Mahkemesince değerlendirilmesinin daha doğru olacağını düşünerek yayımlanmasını uygun buldum."

Gül, AFAD ile ilgili torba kanunu da onayladı

Cumhurbaşkanı Gül, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile ilgili maddeleri de içeren "torba kanun"u onayladı.

Gül, 6525 sayılı "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"u yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.

Kanuna göre, deprem gözlemi yapan üniversiteler, yerel yönetimler, tüm kurum ve kuruluşlar deprem gözlem verilerini eşzamanlı olarak AFAD aktaracak. Meydana gelen depremin büyüklük ve şiddet gibi temel verileri kamuoyuna resmi olarak sadece başkanlık tarafından duyurulacak.

İllerde bütünleşik afet ve acil durum yönetiminin tüm unsurlarını içerecek şekilde, AFAD`ın taşra teşkilatı olarak valiye bağlı il afet ve acil durum müdürlükleri kurulacak.

Memur, subay, astsubay ve uzman erbaşlara, evli olmayan ve en az yüzde 70 oranında engelli ya da süreğen hastalığı olan çocuğunun hastalanması halinde, ana veya babadan sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla bir yıl içinde 10 güne kadar mazeret izni verilebilecek

Kanuna göre, Jandarma Genel Komutanlığı uzman erbaş kadrosu 3 bin artırılacak.

İstanbul`da Dünya Eğitim Vakfı tarafından, "Biruni Üniversitesi" adı altında, yeni bir vakıf üniversitesi kurulacak.

Tüm acil çağrıları karşılamak, sevk ve koordinasyonunu sağlamak üzere büyükşehir belediyesi bulunan illerde yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı bünyesinde, diğer illerde ise valilikler bünyesinde 112 Acil Çağrı Merkezleri kurulacak.

Spor Genel Müdürlüğünce 2020 yılı sonuna kadar yapılacak yaz ve kış olimpiyat oyunlarına hazırlanmak amacıyla, olimpik ve paralimpik spor dallarında en az yıldızlar seviyesinde olmak kaydıyla seçilecek 4 bin sporcu yetiştirilecek.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir