• DOLAR 32.557
  • EURO 34.908
  • ALTIN 2424.877
  • ...
ABD'ye kaçırılan iki amfora yeniden Türkiye'de
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK-  1950’li yılların başlarında Türkiye’de görevli bulunan William O’Ryan tarafından ABD’ye götürülen iki adet amfora, Kültür ve Turizm Bakanlığının Türkiye’den götürülen tarihi eserlerin iadesi konusundaki çalışmalarından etkilenen oğlu tarafından iade edildi.

 

Bakan Ömer Çelik: "ülkemizden kaçırılan eserlerin getirilmesi konusunda yürüttüğümüz kararlı çalışmaların, tarihe duyarlı insanlar üzerinde olumlu etki bıraktığını görmek son derece sevindirici bir gelişme"

 

Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Bakan Ömer Çelik, son yıllarda Anadolu'dan kaçırılmış birçok tarihi eserin Türkiye’ye getirildiğini belirtti. Çelik “Bu eserlerin hayat buldukları topraklara geri getirilmeleri en büyük arzumuzdur. Bakanlık olarak bu toprakların bir parçası olan eserlerin geri getirilmesi için her türlü çabayı gösteriyoruz. Bu çabalarımızın tarihe duyarlı insanlar üzerinde olumlu etki bıraktığını görmek de son derece sevindirici bir gelişme. Üzerinde bulunduğumuz coğrafyada yaşamış medeniyetlerin bizlere emanet ettiği eserleri ne pahasına olursa olsun ait olduğu topraklara geri getirmek hususunda kararlı çalışmalarımız devam edecektir. Bu bizim ülkemize ve tarihimize karşı sorumluluğumuzun bir gereğidir.” dedi.

 

Bakan Ömer Çelik son olarak, Interpol tarafından 1998’den bu yana aranan Aksaray Ulu Camii Kapı Kanatları ile İngiltere'de bir müzayedede satışa çıkarılan 17. ve 18. yüzyıla ait Osmanlı mezar taşlarının Türkiye’ye iadesiyle bizzat ilgilenmiş ve eserin yeniden ait olduğu topraklara dönüşünü yakından takip etmişti.

 

8. yüzyıl amforalarının dönüş öyküsü

Rick O’Ryan isimli şahıs, Washington Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’ne gelerek Türkiye’nin son yıllarda yurt dışındaki kültür varlıklarının iadesi konusundaki gayretli çalışmalarından çok etkilendiğini, 1950’li yılların başlarında Türkiye’de görevli bulunan babası William O’Ryan’ın ABD’ye dönerken Türkiye’den götürdüğü iki adet amforayı geri vermek istediğini söyledi. Müşavirlik durumu hemen Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bildirdi.

 

2014 Ocak ayı ortalarında atılan bu ilk adımın ardından amforalara ilişkin Bakanlık uzmanları tarafından bir değerlendirme çalışması yapıldı. İnceleme sonucunda amforaların Geç Doğu Roma Dönemi’ne tarihlenen (yaklaşık olarak M.S. 8. yüzyıl) orijinal eserler olduğu belirlendi. Bunun üzerine şahısla irtibata geçildi ve gösterdiği iyi niyetten ötürü teşekkür edilerek amforalar teslim alındı.

 

Amforalar, muhafaza edilmek üzere Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü’ne teslim edildi.(İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir