• DOLAR 32.346
  • EURO 35.128
  • ALTIN 2310.411
  • ...
ABD Afganistan`dan Çekilmeye Hazırlanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, Savunma Bakanlığı’na, ABD’nin 2014’ten sonra Afganistan’da hiçbir asker bulundurmaması halinde yıl sonuna kadar düzenli geri çekilmeyi başarıyla gerçekleştirecek uygun planlara sahip olunması talimatını verdi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Obama, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ile telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede, Obama’nın, Karzai’ye Afganistan’daki gelecek seçimlerin hazırlığını, Afganların öncülüğündeki (Taliban ile sürdürülen) barış ve uzlaşı çabalarını ve ikili güvenlik anlaşması konularını ele aldığı belirtildi.

Obama’nın Afganistan’daki cumhurbaşkanlığı seçimleri kampanya döneminin başlangıcından memnuniyet duyduğu ve ABD’nin, bu sürecin adil, güvenli, zamanında ve Afganistan’ın öncülüğünde gerçekleşmesine desteğini aktardığı kaydedilen açıklamada, Obama`nın, seçimlerde herhangi bir adayı desteklemediğini ve Afganistan’ın kim tarafından yönetileceğine Afganistan halkının karar vereceğini yinelediği de bildirildi.

Karzai’nin de Obama’yı Afganların öncülüğündeki barış ve uzlaşı çabaları hakkında bilgilendirdiği, iki liderin savaşa siyasi çözümün desteklenmesinin bölge ülkeleri için önemine işaret ettiği ifade edildi.

Obama: "İlave durum planlamaları yapma harekete geçeceğiz"

NATO savunma bakanlarının yarın başlayacak iki günlük toplantısı öncesinde, iki liderin, ABD ile Afganistan arasında olası bir ikili güvenlik anlaşması ile ilgili de görüştükleri bilgisi verilen açıklamada, "Obama’nın, anlaşmayı imzalamayacak gibi görünmesi nedeniyle Karzai`ye, ABD`nin ilave durum planlamaları yapma yönünde harekete geçmekte olduğunu ilettiği" belirtildi.

“Spesifik olarak, Başkan Obama, Pentagon’a ABD’nin 2014’ten sonra Afganistan’da hiçbir asker bulundurmaması halinde, yıl sonuna kadar düzenli bir geri çekilmeyi başarıyla gerçekleştirecek uygun planlara sahip olunması talimatını verdi” ifadesini yer verilen açıklamaya şöyle devam edildi:

"Bununla birlikte, bir ikili güvenlik anlaşmamız ve Afgan hükümetinde istekli ve kararlı bir ortağımız olması halinde, Afgan güçlerini eğitmeye, onlara rehberlik etmeye ve yardımcı olmaya ve çekirdek El Kaide`nin kalıntılarının peşinden gitmeye odaklanan sınırlı bir 2014 sonrası misyon, ABD ve Afganistan`ın çıkarlarına olabilir. Bundan dolayı, bu yıl Afganistan ile bir ikili güvenlik anlaşmasının sonuçlandırılması ihtimalini açık bırakacağız. Ancak, bir ikili güvenlik anlaşması olmadığı müddetçe, herhangi ABD misyonunun planlaması ve uygulanması da daha zorlu olacaktır. Buna ilaveten, bir ikili güvenlik anlaşması olmadığı müddetçe, 2014 sonrasındaki bir ABD misyonunun boyut ve amaç bakımından daha küçük ölçekte olması ihtimali de o kadar fazla olacaktır”.

Açıklamada, ABD’nin bağımsız, istikrarlı, birleşik ve demokratik bir Afganistan’ı desteklediği kaydedilerek, ortak saygı ve sorumluluk prensibinde ortaklığını sürdüreceği ifade edildi.

İhtiyatlı bir adım

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel de yaptığı yazılı açıklamada, Obama’nın talimatları doğrultusunda ve kendisinin de güçlü desteğiyle, Savunma Bakanlığı`nın, yıl sonunda ABD güçlerinin Afganistan`dan düzenli geri çekilmesinin başarıyla tamamlanması noktasında uygun planların mevcut olduğundan emin olmak için ek olasılık planlarıyla hareket edeceğini bildirdi.

Hagel, “Afganistan Cumhurbaşkanı (Hamid) Karzai’nin, bakanlığımız personeline 2014’ten sonra kritik önemde korumalar ve yetkiler veren İkili Güvenlik Anlaşması’nı imzalayacak gibi görünmemesi dikkate alındığında, bu ihtiyatlı bir adım” ifadesini kullandı.

Hagel, Afganistan’daki ABD birlikleri, personel ve ekipmanları bölgeden çıkarırken, bu süre boyunca da Savunma Bakanlığı olarak, Afgan güçlerine eğitim, rehberlik ve yardımcı olmaya odaklanan NATO öncülüğündeki misyona ABD`nin katılımını planlamaya devam edeceklerini belirtti.

AA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir