• DOLAR 32.602
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2489.266
  • ...
İmar Planına isyan eden halk, sokağa dökülüp yol kapattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Van Belediyesinin yeni imar planı gereği uygulamaya koyduğu 18. Maddeyi protesto eden Vatandaşlar, Hastane caddesini trafiğe kapatarak, Van Valiliği’ne yürümek istedi.

 

Polisin yürüyüşüne müsaade etmediği vatandaşlarla polis arasında gerginlik yaşanırken, göstericilerin, aralarında seçtiği 7 kişi, Vali yardımcısı ile görüştü.

 

Minibüslerle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önüne gelen kalabalık, burada yolu trafiğe kapatarak, valiliğe yürümek istedi. Hastane caddesi üzerinde polis barikatıyla karşılaşan vatandaşlar, belediyenin uygulamaya koyduğu 18. madde ile, arazilerinde yüzde 40 kesinti uygulandığını belirterek, uygulamadan büyük zarar gördüklerini   ileri sürdüler.

 

Burada kalabalık gurup  adına açıklama yapan Zülküf Ay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Van Belediyesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde arazilerinin imar planı uygulamasıyla yok edildiğini belirterek, 18 maddenin  müşterek arazi sahibi olan vatandaşları karşı karşıya getirdiğini söyledi.


“18. maddeyi istemiyoruz”
Yeni yapılan imar planında 18. madde uygulamasının arazilerde yüzde 40 kesinti yapıldığının altını çizen Ay, “Benim ortak bulunduğum arazi sahipleri şu an benim yakama yapışmış, arazisini istiyor. Bir araziye ortak olan 10 kişi şu an 5’e düşmüş. Bu düşüşte vatandaşlar birbirine giriyor. Benden arazisini istiyor. Bana, ‘Senden 500 metrekare arazi almıştım. Nereden getiriyorsan getir. Ya sana burayı mezar ederim, ya da ben arazimi istiyorum.’ diyorlar. Ben nereden getireceğim?” ifadelerini kullandı.

 

“30 Mart’ta sandığa gitmeyiz”
Uygulamanın durdurulması gerektiğini vurgulayan Ay, “Eğer bizi birbirimize kırdırsalar, biz  de 30 Mart'taki yerel seçimlerde sandık başına gitmeyeceğiz ve hiçbir şekilde oy kullanmayacağız.” şeklinde konuştu.

 

“Uygulamada Bekir Kaya'nın imzası var”
Göstericilerden Mehmet Ali Avşar ise, bunda Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın imzası olduğunu belirterek, bu işin altında  çıkar ilişkisi olduğunu savundu.

 

“Bekir Kaya’nın Erdoğan’ın kutusunda payı mı var?”
Avşar konuşmasının devamında, “Bu yapılan adalet midir? Bu yapılan hak mıdır, hukuk mudur? Böyle bir şey olabilir mi? Yediğinizi yediniz. Van Belediyesi ne yapıyor? 18. Maddeyi onaylıyor. Demek ki bunlar işbirlikçidir. Neden imzaladı bunu? Erdoğan Bayraktar’ın  da payı var. O zaman Sayın Bekir Kaya, sen imzaladın bunu. Yetki senindi. Neden bunu yaptın, Allah’tan reva mıdır? Bana verilmiş 700 metrekare arazi. Bizden buraların kamulaştırılması istendi. Van Belediyesi bunu imzalamadı. Çarpık kentleşme olacakmış. Bu adalet mi? Allah’tan reva mı bu? Hala Bostaniçi’de kanalizasyonumuz yok. Böyle imar mı olur. Var mı böyle bir şey? Kimi adalet diyor kimi demokrasi diyor. Adalet bu mu? Eşitlik bu mu?” diye sordu.

 

Polisin kalabalığın valiliğe yürümesine izin vermemesi üzerine aralarında seçtikleri 7 kişilik bir grupVan Valiliği'ne giderek Vali yardımcısıyla görüştü.

 


Valilikten olumlu sonuç çıkmadı
Yapılan görüşmenin ardından temsilciler adına  açıklamada bulunan M. Salih Ay, Vali yardımcısı ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürü ile görüştüklerini belirterek, “Bize tapuların verildiğini, yapılacak fazla bir şeyin kalmadığını ve idari mahkemeye başvurabileceğimizi söylediler. Ancak bizim bu konunun üzerinde durmamızın asıl nedeni, insanların birbirini öldürmesi ve cinayetlerin çıkacak olmasıdır. Daha cinayetler çıkmadan Sayın Başbakanımızdan, bakanlarımızdan, bu konunun çözümünü istiyoruz. Yarın cinayetler yaşanmadan sesimizi duymaları ve buna bir çözüm bulmalarını istiyoruz” diye konuştu.  (Murat Dalgın-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir