• DOLAR 32.519
  • EURO 34.99
  • ALTIN 2434.701
  • ...
Karaciğer hastalıklarında tek tedavi organ nakli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA – Karaciğer, kendini yenileyebilen tek organ olarak biliniyor. Üstelik vücuttaki en karmaşık metabolik işlevi yerine getiriyor. 500’den fazla yaşamsal fonksiyonu yönetiyor. Bunlar arasında; enfeksiyona karşı bağışıklık sağlaması, tüm vücuttaki yağların taşındığı ‘lipoprotein’ adlı özel yağı üretmesi, kandaki birçok kimyasal maddeyi, ilacı ve alkolü temizlemesi, açlık durumunda kullanılabilecek şekeri (glikoz) depolaması bulunuyor. 

Tek çare organ nakli

Viral hepatitler başta olmak üzere karaciğerin fonksiyonlarını yerine getiremediği kronik yetmezlik, çatapat ya da mantar zehirlenmesi veya hızlı ilerleyen bazı karaciğer hastalıkları gibi durumlarda oluşan akut yetmezlikler ve karaciğerin primer tümörlerinde tek tedavi ise, organ nakli. 

Karaciğer nakli bekleyen hastalar için orthotopik karaciğer nakli yeni bir seçenek halini aldı. Dünyada “Altın Standart” olarak kabul edilen orthotopik karaciğer nakli hakkında Acıbadem Bursa Hastanesi Karaciğer Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Remzi Emiroğlu’ndan bilgi aldık.

Orthotopik karaciğer nakli ile hastalığın tekrar riskinin azaldığına dikkat çeken Prof. Dr. Emiroğlu, karaciğer naklinin hem canlı hem de beyin ölümü gerçekleşmiş vericiden yapıldığını belirtti. 

Karaciğer naklinde dünyada “Altın Standart” olarak nitelendirilen orthotopik karaciğer nakli yönteminin kullanılmasının operasyon başarısını artırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Emiroğlu,  “Bu yöntemin en büyük özelliği; hastanın karaciğerinin tamamen çıkartılması ve yerine yeni karaciğerin nakledilmesi. Hastalıklı karaciğeri tümden çıkarıyoruz çünkü çıkarılmayan karaciğerde bir süre sonra çeşitli hastalıklar ya da kanser gibi istenmeyen tekrarlar söz konusu olabiliyor. Bu da, yeniden nakil gerektiren bir hastalık süreci anlamına geliyor.”dedi. 

Orthotopik karaciğer nakli operasyonlarının başarısında en önemli etkenlerden birinin, deneyimli ve teknik kapasitesi yüksek ekip ve ekipman olduğunu söyleyen Prof. Dr. Emiroğlu, özellikle canlı vericiden nakil yapıldığında daha zorlu bir süreç yaşandığını söyledi. 

Kadavradan nakillerde karaciğerin tümünün alıcıya nakledildiğini kaydeden Prof. Dr. Emiroğlu, canlı vericiden nakil yapıldığında karaciğerin yarısının alıcıya verildiğini dolayısıyla teknik olarak zorlu bir operasyon süreci yaşandığını kaydetti. 

Karaciğer vericisi 6-7 gün içinde taburcu olabiliyor

Nakilden sonra organ veren kişinin 6-7 gün içinde taburcu olabildiğini belirten Prof. Dr. Emiroğlu,  alıcının ise taburculuk süresinin 15-20 gün olduğunu ifade etti.

Nakledilen karaciğerin kendini yenileyerek hızla büyüdüğünü anlatan Prof. Dr. Emiroğlu, kısa zamanda karaciğerin alıcının ihtiyaçlarını karşılayacak hale geldiğini belirtti. 

Nakil öncesi aklınızda olsun

Nakil öncesi uyarılarda bulunan Prof. Dr. Emiroğlu, “Vücudun en büyük organı olan karaciğerin erişkinlerdeki ağırlığı yaklaşık vücut ağırlığının yüzde 2’si kadar. Bu büyük organın nakledileceği vücuda sığması için alıcı ve vericinin benzer kilo ve boyda olması gerekiyor.”şeklinde konuştu. 

Türkiye’de karaciğer nakli için bekleyen listelenmiş 3-4 bin hasta bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Emiroğlu, “Ancak 1 milyon civarında kronik karaciğer hastası olduğu düşünüldüğünde, nakil listesine girmek bir yana tanı bile konamadan hayatını kaybedebiliyorlar.”ifadelerini kullandı.(Zeki Aras-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir