• DOLAR 32.574
  • EURO 34.868
  • ALTIN 2433.112
  • ...
SON DAKİKA
`İslam Dünyasından bağımsız Türkiye büyüyemez`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BAĞDAT- İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT)  Irak’ın başkenti Bağdat’ta düzenlediği toplantıda konuşan Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkan Danışmanı ve Diyarbakır İl Temsilcisi Eyüphan Kaya, BM’in artık günümüzün ihtiyaçlarına cevap veremediği ve yeni bir yapılanmaya gidilmesi gerektiğini vurgulayarak, İslam Dünyası’nda bağımsız bir Türkiye’nin büyüyemeyeceğini kaydetti. 

İslam İşbirliği Teşkilatı(İİT) Bağdat’ta  “Çokluk İçinde Birlik Bir Güçtür” konulu bir konferans düzenledi. 

Konferansa Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) yetkilileri de katıldı. 

Konferansta konuşan DES Genel Başkan Danışmanı Eyüphan Kaya, Hz. Mevlana’nın “Dün dünde kaldı cancağızım yeni şeyler söylemek lazım” sözünü hatırlatarak, “Dolayısıyla eğer bu tür istişare ve değerlendirme toplantısında yeni yeni bir şeyler söylemezsek sıradan çalışmalar olur ve olağandışı olan sorunlarımıza çözüm üretemeyiz.”şeklinde konuştu. 

“BM artık günümüz ihtiyaçlarına cevap veremiyor”
Birleşmiş Milletler (BM)’in artık günümüz ihtiyaçlarına cevap veremediğini, yeni bir yapılanmaya gidilmesi gerektiğini de vurgulayan Kaya, özellikle İİT’nin de kendini yenilemesi gerektiğini ve “Tin Teng” düzeyinden çıkıp artık bağlayıcı kararlar alabilecek bir teşkilat haline gelmesi gerektiğini savundu.

“Tevhid inancını esas almalıyız”
Konuya ilişkin önerilerini de paylaşan Kaya, “Bu münasebetle diyorum ki, ülkenin ve dünyanın gerçeklerine uygun, kâinatın hakikatleri ve ilahi buyruklara ters düşmeyecek tarzda eğitim öğretim müfredatımızı yapılandırmalıyız. Tevhit inancını esas almakla birlikte ülkemizde var olan tüm etnik ve inanç gruplarının varlığını kabul etmeli insanımıza anlatmalıyız.”ifadelerini kullandı. 

“İslam devletleri yardım için kurulmuş bir fona bütçe ayırmalıdır”
Mümkünse dünyada, özellikle de İslam coğrafyasında insanların aç ve açıkta kalmasına fırsat verilmemesini isteyen Kaya, “Bunun için tüm İslam devletleri bütçesinin en az yüzde 5’ini bu yardım için kurulmuş bir fona ayırmalıdır. Ayrıca Hac gelirlerinin yüzde 10’u direkt bu fona aktarılmalıdır. Beytüllah, Allah’ın evi,  İslam toplumunun malıdır. Beytül Emir değildir. Hatta İslam coğrafyasını fakirleri kadar gayri Müslim fakirlerin de orada payı vardır.”diyerek dikkat çekici açıklamalarda bulundu. 

“Bu bankayı faizin tozundan bile korumamız gerekiyor”
Hilafet Bankası adında bir banka oluşturulması gerektiğini belirten Kaya, “Bu katkı paralarını buraya aktarmak lazım, bu bankayı faizin tozundan bile korumamız gerekiyor. İnanın burada biriken paralarla hayata çok yararlı katkılar yapılabilir. Dünyanın en büyük sorunu açlık susuzluk ve açıkta kalmaktır ancak en ucuz giderilebilecek sorunu da yine bu sorundur. Dünyanın nimetleri yeme içmeyle bitmez, israfla hayatın dengesi bozulur. Bugün Avrupa ve Amerika’da çok kontrolsüz bir israf var. Dünya hayatını cennet hayatına çevirmek için çalışırsanız en büyük kabahati işlersiniz ve böylece yeryüzünde insanlar aç ve susuz kalır. Kavga, kargaşa gözyaşı da cabası. Başta İİT olmak üzere birilerinin bu çarpık düşünceye ‘dur’ demesi lazım. Allah israf ehli kimseleri sevmez ister Müslim ister gayri Müslim olsun.”ifadelerini kaydetti. (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir