• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Kiev`de ateşkes sabaha karşı bozuldu: 15 ölü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ukrayna`nın başkenti Kiev`de 28 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan yönetim karşıtı gösteriler, dünya gündeminin ilk sırasına yerleşti.


Protestocular Kiev sokaklarında toplanmaya devam ederken Ukrayna güvenlik güçleri ülke genelinde terörle mücadele operasyonunu başlattı. Reuters, çatışmaların yaşandığı Kiev`deki Bağımsızlık Meydanı`nda 10 kişinin daha hayatını kaybettiğini bildirdi.


AVRUPALI BAKANLAR UKRAYNA LİDERİ İLE GÖRÜŞEMEDİ!
Fransa, Almanya ve Polonya dışişleri bakanları, bu sabah Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile Kiev`de görüşmeyi planlıyordu, ancak toplantının iptal edildiği açıklandı.


AB bakanları ise Brüksel`de bir araya gelerek, Birliğin Ukrayna`ya yaptırım uygulayıp uygulamayacağına karar verecek.
Kiev`de salı günü parlamento yakınlarında başlayan, daha sonra Bağımsızlık Meydanı`na sıçrayan ve tüm gece süren çatışmalarda en az önceki gece ve dün 28 kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 400 kişi yaralanmıştı.


Çatışmaların ardından muhalefete diyalog çağrısını yineleyen Devlet Başkanı Yanukoviç, dün akşam muhalefet liderleri ile bir araya gelmiş ve toplantıdan ateşkes kararı çıkmıştı.


Yanukoviç, toplantının ardından yaptığı açıklamada, daha fazla kan dökülmemesi ve ülkede istikrarın sağlanması için görüşmelerin derhal başlayacağını belirtmişti.Toplantıya muhalefetten Arseniy Yatsenyuk, Vitaliy Klişenko ve Oleg Tyaknibok katılmıştı.


Hükümet ile muhalefet arasındaki görüşmelerin bugün devam etmesi bekleniyor.


Ateşkes kararına karşı başkent Kiev`de göstericiler ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar perşembe sabahı da devam ediyor. Göstericilerin yanan kamplarından dumanlar yükseliyor. Güvenlik güçleri, molotofkokteyli ve taş atan göstericilere tazyikli su ile karşılık veriyor.


Halk, bugün kasım ayından bu yana devam eden gösteriler sırasında ölenler için yas tutacak.

(Göstericiler tarafından rehin alınan polisler)

ORDUDA DEĞİŞİKLİK
Yanukoviç, Genelkurmay Başkanı General Volodimir Zamana`yı görevden aldı, yerine Donanma Komutanı Amiral Yuriv İlyin`i atadı.


Devlet Başkanı, ordunun tepesindeki görev değişikliğinin nedenini açıklamadı. Ancak basın, ordunun diğer kentlere de sıçrayan çatışmalara son vermek için operasyon düzenleyebileceğini ileri sürdü.
Savunma Bakanlığı`ndan yapılan açıklamada, terörle mücadele kanunu kapsamında ordunun operasyon yapmaya yetkisi olduğu vurgulandı ve direniş gösteren eylemcilerin gerekli durumlarda askerler tarafından gözaltına alınabileceği uyarısında bulundu.


ÇATIŞMALAR, DÜNYA LİDERLERİNİN TEPKİSİNİ ÇEKTİ
Meksika`nın Toluca kentindeki Kuzey Amerika Zirvesi’nde Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto ve Kanada Başbakanı Stephen Harper ile bir araya gelen ABD Başkanı Barack Obama, taraflar arasında ilan edilen ateşkesi memnuniyetle karşıladı ve şiddetin önlemesinde asıl sorumluluğun Devlet Başkanı Yanukoviç ile hükümete ait olduğunu vurguladı.


ABD Dışişleri Bakanlığı da Ukrayna kabinesinin 20 üyesine vize yasağı uyguladığını açıkladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise şiddet olaylarını "darbe girişimi" olarak niteledi.


AB DEVREYE GİRDİ
Gerilimin tırmanmasının ardından Kiev`e giden Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, bu sabah Devlet Başkanı Yanukoviç ile yapacakları toplantıyı iptal etti.


Kiev`e gitmeden önce tarafları diyalog sürecine dönmeleri çağrısında bulunan ve şiddet olaylarını "kabul edilemez" olarak niteleyen Fabius, sorumluların cezasız kalmaması gerektiğine dikkati çekti.
Steinmeier, Fabius ve Sikorski, görüşmelerin ardından AB bakanlarının kriz toplantısına katılmak için Brüksel`e gidecek.
Ukrayna`daki yönetim karşıtı gösteriler, 21 Kasım`da Yanukoviç`in Ukrayna`nın Rusya ile ilişkilerine zarar vereceğini gerekçe göstererek AB`nin önerdiği Ortaklık Anlaşması ile Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması`nı (DCFTA) geri çevirmesinin ardından başlamıştı.


Üç aydır devam eden gösteriler sırasında yaşanan en kanlı çatışmalar ise salı günü Ukrayna Parlamentosu`nda iktidar partisi milletvekillerinin devlet başkanının yetkilerinin sınırlandırılması için oylama yaptırmaya çalışan muhalif grupları engellemeye çalışması ile başlamıştı. Muhalif milletvekilleri, parlamentoda kürsüyü işgal etmiş binlerce protestocu da parlamento binasını kuşatmıştı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir