• DOLAR 32.583
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2507.36
  • ...
Bağdat-Erbil hattında ilk uzlaşma
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irak Kürdistanı ile Bağdat hükümeti arasındaki petrol krizinde önemli bir sorunun aşıldı bildirildi. Kürt Bölgesi’nin Türkiye üzerinden petrol satışı yapmasının önü açılırken Erbil gelirin özel hesaba yatırılmasında ısrarcı davranıyor.


Irak Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani’yle Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani’nin hafta başındaki görüşmesinin ardından taraflar önemli bir konuda uzlaşmaya vardı. Şehristani, uzun süredir iki taraf arasında krize neden olan petrol satışının Bağdat üzerinden gerçekleştirilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu.


Şehristani’nin açıklamasına göre Erbil, Türkiye topraklarına inşa edilen yeni petrol boru hattı üzerinden ihracat yapabilecek. Irak Devlet Televizyonu’na konuşan Şehristani, "Saatler süren görüşmelerin ardından, kardeşlerimizle anlaştık. Irak Petrol Pazarlama Dairesi petrol satışından sorumlu tek milli kurum olacak. Bu ileriye doğru bir adım" dedi.


ERBİL ÖZEL HESAP İSTİYOR
Şehristani, petrol gelirlerinin nasıl paylaşılacağı konusunda görüş ayrılıklarının sürdüğünü anlatırken, "Erbil, petrol gelirlerinin New York’taki Irak Gelişim Fonu’ndaki özel bir hesaba yatmasını istiyor. Bu sorun hala çözülmeyi bekliyor" diye konuştu.
Bağdat, daha önce sık sık Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Irak Petrol Pazarlama Kurumu’ndan bağımsız kendi başına petrol satış yapması halinde özerk bölgeye vereceği petrol payını kesme tehdidinde bulundu.


Erbil`in, petrolünü Türkiye’nin Ceyhan limanına taşıyan boru hattı inşasının tamamlamasının ardından, Kuzey Irak’tan test amaçlı petrol pompalanmaya başlamış, ancak Bağdat ve Erbil arasında anlaşma sağlanamayınca petrol satışı gerçekleşmemişti. Türkiye ise üçlü mekanizma önerdi, Bağdat ve Erbil anlaşana dek Irak Kürdistanı`nın petrol gelirlerinin Türkiye’de toplanmasını, anlaşma olunca iki tarafın da kendi paylarını Türkiye’deki hesaptan çekmesini teklif etti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir