• DOLAR 32.49
  • EURO 34.999
  • ALTIN 2434.519
  • ...
SSPE Hastaları Bir Bir Ölmeye Devam Ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde oldukça yaygın olan bayat kızamık aşısının neden olduğu Subakut Skleroz an Panensefalit (SSPE) hastalığı, can almaya devam ediyor. Bismil’de şu ana kadar 10 çocuğun ölümüne sebep olan SSPE hastalığı konusunda yetkililere seslenen SSPE hastalarının aileleri, çocuklarının ölmemesi için gerekenin yapılmasını istediler. 

"MHP’li Sağlık Bakanı döneminde binlerce çocuğa bayat aşı yapıldı"

Koalisyonu hükümeti döneminde MHP’li Osman Durmuş’un Sağlık Bakanı olduğu zaman diliminde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bayat aşıların yapıldığına dikkat çeken SSPE hastalarının aileleri, bu konuda bir soruşturma yapılması gerektiğini savundular. Bayat aşıların MHP’li Osman Durmuş’un Sağlık Bakanı olduğu döneme rastlamasını ve özellikle Kürt halkının yaşadığı bölgelerde yapılmış olmasını manidar bulduklarını ifade ettiler. 

Bismil’de 36 SSPE hastasından10’u hayatını kaybetti

Bismil’de kayıtlı 36 SSPE hastasından10’unun hayatını kaybettiği kaydeden Bismil SSPE Derneği Temsilcisi Resul Dere, şu an hayatta olan 24 hastanın ise çaresizlik içinde ölümü beklediğini söyledi. 

15 yaşındaki çocuğunun da SSPE hastasıyken bir yıl önce hayatını kaybettiğini ifade eden Dere, “SSPE hastaları bir bir hayatını kaybediyor. Kimse SSPE hastalarıyla ilgilenmiyor. Hastaların kimisi 13, kimisi 14, kimisi ise 15 yaşında ölümü bekliyor. Bu çocukların hali ne olacak soran yok. Herhangi bir milletvekilini telefonla aradığımızda, SSPE hastalığı dediğimiz zaman telefonu yüzümüze kapatıyorlar. Derdimizi anlatacak hiçbir yetkili bulamıyoruz. Derdimizi kime ileteceğiz, bilemiyoruz. Hangi kapıya gitsek, kapı yüzümüze kapatılıyor. Sağlık Bakanlığı’nı arıyoruz bize yapacağımız bir şey yok diyorlar. Bizler, yetkililerin bir araştırma ve bir çalışma yaptırmasını istiyoruz.” dedi. 

Güneydoğu yüzlerce çocuk SSPE hastalığına yakalandı

MHP’li Osman Durmuş’un Sağlık Bakanı olduğu zaman diliminde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bayat aşıların yapıldığına dikkat çeken SSPE hastası çocuğun babası Mirza Bozkurt, yaşadıklarını şu şekilde anlattı:

“MHP’li Osman Durmuş’un Sağlık Bakanı olduğu dönemde; 4. sınıfı okuyan çocuğuma bayat aşı yapıldığından dolayı bu hastalığa yakalandı. Çocuğum rahatsızlanıp hastaneye götürdüğümüzde SSPE hastası olduğunu söylediler. Bizler bu hastalığın ne olduğunu bilmiyorduk, sonradan Güneydoğu’da yaşayan yüzlerce çocuğun bu hastalığa yakalandığını öğrendik.” 

Kore’deki bir üniversitede bu hastalığa yönelik çalışma yapıldığını ve tedavi edecek ilacın bulunduğunu belirten Bozkurt, “Ama maalesef o ilaçların üretilmesi ve getirilmesi için ödenek yapılmıyor. Bizler yetkililerden çocuklarımızın tedavisi için tüm girişimleri yapmalarını istiyoruz, çocuklarımızın göz göre göre ölmelerini istemiyoruz” dedi. 

“Çocuklarımız gözlerimizin önünde gün gün eriyor”

Yıllardır çocuğunun, SSPE hastalığı sebebiyle gözleri önünde eridiğini ifade eden Hamdiye Özmen, “Gecemiz gündüzümüz bir birine karıştı, çocuklarımız gözlerimizin önünde gün gün eriyor. Zamanında buna sebep olan ve bize bu acıyı çektiren kişileri Allah’a havale ediyorum yıllardır bize bu acıyı çektiler ve halende çekiyoruz.”dedi. 

“ Bizler para değil çocuklarımızın iyileşmesini istiyoruz”

SSPE hastaları konusunda yetkililerin duyarsızlığına da tepki gösteren Özmen, “şuan hükümet de SSPE konusuna gereken alakayı göstermiyor. Defalarca yetkili kurumlara başvurmamıza rağmen sanki SSPE hastalığı diye bir şey yokmuş gibi davranıp çocuklarımızı ölüme terk ediyorlar. Ayrıca bize, çocuklarımızdan dolayı maaş bağladıklarını belirterek, ‘size para ödüyoruz, yetmiyor mu?’ diye cevap veriyorlar. Bizler para veya maaş istemiyoruz. Bizim çocuklarımızı tedavi edip iyileştirin, çocuğumun ayağa kalkmasını istiyorum” diyerek feryadını dile getirdi. 

Bismil ilçesinde yaşayan onlarca SSPE hastasının bulunduğunu ve bu hastaların aileleri ile irtibat içinde olduklarını belirten Özmen,”SSPE hastalarının aileleri ile artık bir aile olmuş durumdayız. Bazen bir hastanın öldüğü haberi bize geliyor, içimiz parçalanıyor. Şimdiye kadar Bismil’de SSPE hastası 10 çocuk hayatını kaybetti. Bizler, her gün yaşlı gözlerle Allah’a yalvararak çocuğumuzun iyileşmesi için dualarda bulunuyoruz.”dedi.    

“Başbakan ve Sağlık Bakanı sesimize kulak versin”

SSPE hastalarının ölümüne Sağlık Bakanlığı’nın ilgisiz kaldığını belirten hasta yakınlarından Hüseyin Özmen, “bizler çocuğumuzun iyileşmesi ve ayağa kalkmasını istiyoruz. Başbakan ve Sağlık Bakanı’nın sesimize kulak vermesini ve çocuklarımızın tedavileri için gerekli talimatları vermesini bekliyoruz. Bismil ilçesinde SSPE hastası 10 çocuk öldü, bizler de bu korkuyla yaşıyoruz.”dedi. 

“Hiçbir yetkili bizi sormuyor”

19 yaşındaki kızının 4 yıl önce liseye giderken SSPE hastalığına yakalandığını söyleyen Halime Aydoğa, “4 yıldır kızım yatakta. Hiçbir yetkili bizi sormuyor. Kimse bir çare bulma iyileştirme konusunda çalışma yürütmüyor. Bu acı içinde ciğerimiz parçalandı, artık dayanamıyoruz, her gün ağlıyoruz. Bir SSPE hastası öldüğünde ben burada ağlıyorum, artık bunu kaldıracak gücüm ve takatim kalmadı. Yetkililer Allah’tan korksunlar ve bizim çocuklarımıza sahip çıksınlar.”dedi.

(Hasan Gündüz - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir