• DOLAR 32.495
  • EURO 34.754
  • ALTIN 2420.36
  • ...
Egzoz ölçümü yaptırmayanlara bin 755 TL ceza
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Periyodik araç muayene istasyonu TÜVTÜRK; araç sahiplerini, egzoz gazı emisyon ölçümlerini teknik yeterliliği olan noktalarda yaptırmaları hususunda uyardı.

 

TÜVSÜD Bursa İstasyonları Genel Müdür Yardımcısı Murat Barın, egzoz gazı emisyon ölçümünü yaptırmayan veya bu ölçümü yaptırmadan emisyon pulu alan araç sahiplerinin bin 755 TL’ye varan para cezası ödemekle karşı karşıya kalabildiğine dikkat çekti.

 

Barın, araç sahiplerinin egzoz gazı emisyon ölçümlerini yaptırmamaları ya da teknik yeterliliği olmayan noktalardan yaptırmalarının çevre ve insan sağlığı açısından ciddi tehdit oluşturduğunun altını çizdi. Egzoz gazı emisyon ölçümlerinin araç muayene hizmetine ilave olarak TÜVTÜRK Bursa istasyonlarında da yapıldığını hatırlatan Murat Barın, “Egzoz emisyon ölçümlerinde araç sahipleri; ülkemizde 3 yaş üzeri araçları için 2 yılda bir yaptırmaları kanuni bir zorunluluk olup; trafikten kaynaklanan hava kirliliğini önlemede büyük önemi olan egzoz gazı emisyon ölçümleri, ülkemizde yeterli teknolojik donanıma ve uzmana sahip olmayan yerlerde de yapıldığı biliniyor. Hatta bazı yerlerde, ölçüm yapılmadan egzoz emisyon pulu dahi satılabiliyor.  Ancak birçok araç sahibi için kolaylık olarak görülen bu uygulamalar, aslında çoğu zaman daha büyük sorunlara veya yaptırımlara neden olabiliyor.” dedi.

 

Egzoz emisyon ölçümü yaptırmayanlara cezai yaptırım
Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırılmaması ya da egzoz gazı değerlerinin belirlenen limiti aşması durumlarının, kanunen cezai yaptırımlara tabi olduğunu hatırlatan Barın, egzoz gazı emisyon ölçümünü yaptırmayan veya bu ölçümü yaptırmadan emisyon pulu alan araç sahiplerinin bin 755 TL’ye varan para cezası ödemekle karşı karşıya kalabildiğini vurgulayarak, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan ve son dönemde daha da hız kazanan yol kenarı denetimlerinde; egzoz emisyon pulu olmayan sürücüler 875 TL, egzoz emisyon değeri belirlenen sınırı aşan sürücüler için ise bin 755 TL para cezasına çarptırılıyor” ayrıca ‘Periyodik Araç Muayenesi’nde, egzoz gazı emisyon ölçümünün bulunmaması da ‘Ağır Kusur’ kapsamında yer alıyor” diye konuştu. Araç sahiplerinin araçlarının egzoz emisyon değerlerini öğrenmeleri ve eğer limiti aşıyorsa da gerekli bakımları yaptırmalarının ileride cezai yaptırımlara maruz kalmamaları açısından büyük önem arz ettiğini ifade eden Murat Barın, “Bunun için de egzoz gazı emisyon ölçümünü uzman noktalarda yaptırılmalı ve ölçüm yaptırılmadan da pul satın almaktan kaçınılmalı.” şeklinde konuştu.

 

TÜVTÜRK’ün Bursa ili sınırlarındaki 6 sabit istasyonunda (Orhangazi, Gemlik, Kestel, İnegöl, Karacabey ve Kemalpaşa istasyonları) ya da gezici araç muayene istasyonlarında egzoz gazı emisyon ölçümlerinin uluslararası standartlarda gerçekleştirildiğine işaret eden Barın, TÜVTÜRK istasyonlarında egzoz emisyon ölçümlerini gerçekleştiren araç sahiplerinin pek çok avantaj elde ettiğini belirterek, sözlerini şu cümlelerle tamamladı: “Uzman ekibin ve teknolojik donanımın üst seviyede olduğu TÜVTÜRK istasyonlarında egzoz gazı emisyon ölçümleri; güvenilir ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Ayrıca araç sahipleri bu ölçümleri periyodik araç muayene işlemleri zamanında yaptırabildikleri için zamandan da tasarruf sağlayabilmektedir.”  (Zeki Aras - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir