• DOLAR 32.595
  • EURO 34.868
  • ALTIN 2505.191
  • ...
Batman`da 3 bin keklik doğayla buluştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Ercan Turan, 2010-2013 yılları arasında Batman’da doğaya salıverilen keklikler ile ilgili İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) bilgi verdi.

2010-2013 yılları arasında yaklaşık 3 bin kekliğin doğaya bırakıldığını söyleyen Turan, “Bu yaklaşık 3 bin keklik bize bakanlıktan gelenlerdir. Kanun ihlalinden dolayı el konulup da doğaya bırakılan keklikler de var. Keklikleri doğaya bırakmamızdaki en önemli neden; maalesef keklikler bizim bölgede azalıyor. Azalmadan da öte bitme konumuna geldi denebilir. Bu hep avlanmayla olmuyor. Özellikle tarımsal faaliyetler, gübreleme faaliyetleri bu hayvanları olumsuz yönde etkiliyor. Bir de bu keklikler daha yumurtadayken o yumurtalar toplanıyor. Yumurta halindeyken yavru meydana geldiği zaman maalesef onları topluyorlar. Bir kayıp nedenlerimizde bunlardır.” dedi.

Kekliklerin ekolojik denge açısından önemli hayvanlar olduğunu belirten Turan, “Kekliklerin hem tarımsal hem de keneler için önemli hayvanlardır. Keneler tarımsal üretimi zaafa uğratan nedenlerdir. Bununla iki tip mücadele olur; birincisi tarımsal yöntemlerle ve biyolojik yöntemlerledir. Kimyasal yöntemler her zaman tehlikeli ve pahalı bir uygulamadır. Biyolojik yani bu gibi hayvanların yöntemleri hem hayvan yönünden olumlu, hem doğa yönünden hem de her türlü etken yönünden daha olumlu bir faaliyet göstermektedir. Bir keklik, 100’e yakın kene yiyebiliyor.” ifadelerini kullandı. 

Turan, daha çok kekliği doğayla buluşturmak için yaklaşık bin adet keklik talep ettiklerini kaydetti.   (M.Fatih Akgül - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir