• DOLAR 32.514
  • EURO 34.957
  • ALTIN 2436.094
  • ...
Taliban`la barış görüşmeleri askıya alındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Pakistan`da barış görüşmeleri askıya alındı. Pakistan hükümeti, şiddet sona ermeden barış görüşmelerine devam edilmeyeceğini açıkladı. Taliban ise bünyesinde yer alan tüm grupları diyalog masasına çekmek ve ateşkes ilan etmek için ikna etmeye çalışıyor. Süreçteki tıkanıklığın aşılması için tek çözümün "ateşkes ilanı" olduğu belirtiliyor.

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ve Talibanla barış görüşmeleri için belirlenen hükümet heyeti dün bir toplantı gerçekleştirdi. Heyetten yapılan açıklamada, Taliban`ın şiddet içeren eylemlerini durdurmadığı sürece barış görüşmelerinin devam edemeyeceği vurgulandı. Ayrıca 13 gündür devam eden barış görüşmelerinde ilerleme kaydedilmişken Karaçi’deki polis otobüsüne yapılan saldırının süreci olumsuz etkilediği belirtildi.

Taliban Sözcüsü Şehidullah Şehid, dün gece yaptığı açıklamada, Taliban yönetiminin tüm gruplarla ateşkes için görüşmeler yaptığını ve bu konudaki son kararın yakında verileceğini belirtti. Şehid, Taliban içerisinde bulunan bütün grupların ittifak halinde barış görüşmelerinin sürmesinden yana olduğunu ve ateşkes kararını da kapsayan bir karar alındığında bunun uygulanacağını ifade etti. Ayrıca Şehid, Haziran 2010’da kaçırılan 23 sınır teşkilatı personelinin öldürülmesinin de Taliban Şura Konseyi’nde ele alınacağını söyledi. Hükümete operasyonlar konusunda da bir mesaj gönderen Şehid, hükümetin devam eden operasyonları durdurmasının, heyetler arasındaki görüşmelerin tıkanmasını önleyeceğini ifade etti.

Taliban’ın barış görüşmeleri için belirlediği heyetin sözcüsü Yusuf Şah da, Taliban içerisinde ikna edilemeyen yalnızca birkaç grup kaldığını ancak yakın zamanda bir anlaşmaya varılacağını belirtti. Yusuf Şah, İslam Uleması Liderlerinden Taliban müzakere heyeti üyesi Samiul Hak’ın da Taliban tarafından tam yetkilendirildiğini söyledi.

Pakistan Ordusundan yapılan açıklamaya göre, dün, Peşaver’deki Afgan sınırına yakın bir bölgede, üst düzey bir ordu yetkilisinin bulunduğu konvoya ateş açılarak yetkilinin öldürüldü belirtildi.

Muhalif Pakistan Halk Partisi’nden yapılan açıklamada, hükümetin Taliban’la barış görüşmeleri konusunda son kararını vermesi gerektiği belirtildi. Barış görüşmeleri konusunda muhalefetin hükümete yönelik tepkileri artıyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir