• DOLAR 32.51
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2425.024
  • ...
Elektrik kesintileri arkasında neler yatıyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- İl genelinde bu kış sıklıkla yaşanan elektrik kesintileri Vanlıların tepkisine neden olurken Vangölü EDAŞ Bölge Müdürü Zafer Turut, kesintilerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Yaşanan elektrik kesintilerinde alt yapı eksikliklerinin önemli rol oynadığını belirten Turut, özellikle tartışmalara neden olan Maraş Caddesi’ndeki elektrik kesintilerinde Van Büyükşehir Belediyesi’nin kazı izni vermemesinin yattığını söyledi. Turut, elektrik kesintilerinin en önemli sebeplerinden birinin de yüksek seviyede olan kaçak elektrik kullanımından kaynaklanan arızalar olduğunu ifade etti. 

“Arızaların yüzde 90’ı kaçak elektrik kullanımından kaynaklanıyor”

Vangölü EDAŞ olarak 4 il, 21 ilçe ve 2 bine yakın köyde hizmet verdiklerini kaydeden Turut, “Maalesef bölgemizin en önemli sorunu kaçak elektrik kullanımıdır. Kayıp-kaçak elektrik makul bir seviyede olsa tüm kalbimle diyebilirim ki yaşanan arızaların yüzde doksanı hallolur, arıza olmaz ve hatta bir dakika bile elektrik kesintisi yaşanmaz.  Şirketimiz personelleri hakikaten alanlarında uzman son derece profesyonel ve devletin önemli kademelerinde yönetici olmuş kişilerden oluşmaktadır. Maalesef bu kadro, yeni yatırımları nereye nasıl yaparım diye düşünmek yerine kayıp kaçağı nasıl önlerim, nasıl olurda tahsilâtımızı artırırız diye düşünüyor” dedi.  

“Bölgede 280 milyon TL faiz affedildi”

280 milyon TL faiz affı yaptıklarını anlatan Turut, “Kış ayları olması nedeni ile abonelerimizin bu affa gerekli ilgiyi gösteremediğini düşünmekle birlikte bugünlerde ilginin yeniden canlanacağını ümit ediyorum. Abonelerimizin ilgisi azaldığı an faiz affı uygulamamız da yürürlükten kalkacaktır. Aftan yararlanmayan abonelerimizi, sonrasında daha zorlu bir süreç beklemektedir. Abonelerimizin ileride daha büyük mağduriyetler yaşamaması için, faiz affından bir an önce yararlanmasını istemekteyiz” şeklinde konuştu.  

186 arıza ihbar telefonlarının gelen çağrılara cevap veremediğini ifade eden Turut, Van’da bölgeye hitap edecek yeni bir çağrı merkezi kuracaklarını söyledi.  

“Elektrik kesintilerinin altında neler yatıyor”

Bazı merkezlerde elektrik kablolarını yer altına alma çalışmalarının olduğunu ancak bu noktada Van Belediyesi’nin sıkıntı çıkardığını belirten Turut, “Maraş Caddesi’nde geçtiğimiz günlerde bir protesto yapıldı. TEDAŞ istifa falan dediler. Biz oradaki vatandaşa söylüyoruz. Kablo patlamış. Kaldırmıyor yük fazla caddeyi kazmamız gerekiyor kazamıyoruz. Belediye’den biz bir türlü müsaade alamadık. Biliyorsunuz yola ya da kaldırımlara bir zarar verdiğimizde belli bir ücret ödemek zorundayız. İzin almak zor oluyor. Bazen bir gün bazen iki gün sürüyor. Vatandaşa biz bunu söylüyoruz vatandaş bütün sorunu bizde buluyor. Ama bizim delimizden olmayan şeyler de var” diye konuştu.  

“Köylere aydınlatma direkleri yapılacak”

İleriye dönük projeleri olduğunu söyleyen Turut köylere aydınlatma direği dikmeyi planladıklarını belirterek, “Şimdilik her köye beşer tane ama zamanla bu sayıyı artırmayı düşünüyoruz. Tabi köylülerimizin de tahsilat noktasında bizlere yardımcı olmalarını bekliyoruz. Sokak aydınlatmaları konusunda da ciddi çalışmalarımız var. Kısa bir zaman içinde tüm sokaklarımız ışıl ışıl olacaktır. Daha kapsamlı, çağın gereklerine uygun ve bu bölgeye yakışır hizmet verebilmek için tahsilatımızı da artırmamız gerekiyor. Kayıp-kaçak oranımız çok yüksekken faturalarımızı tahsil edemiyorken yine de önemli yatırımlar yapabilmenin gayreti içerisindeyiz. Bu noktada vatandaşlarımızın da bizleri motive edici şekilde elektrik kullanım alışkanlığını değiştirmesi, faturalarını düzenli olarak ödemesi gerekmektedir” diye konuştu.  

Zaman zaman kendilerine ulaşan şikâyetlerden birinin de faturaya yansıyan farklı kalemlerdeki vergiler olduğunu söyleyen Turut, “Tüm abonelerimiz bilmeli ki bu vergi kalemlerinin gelirleri bizim kasamıza girmemektedir. Bu vergiler EPDK’nın bilgisi ve onayı dâhilinde olan kalemlerdir” şeklinde konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir