• DOLAR 32.368
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2325.452
  • ...

ANKARA- Yeni Türk Ticaret Kanunu’na uyum amacıyla anonim ve limited şirketlere sermaye artırımı yapmaları için tanınan süre 14 Şubat Cuma günü doldu. Ankara Ticaret Odası Ticaret Sicili Müdürlüğü’nce, 1078’i 14 Şubat Cuma günü olmak üzere 1 Ocak 14 Şubat tarihleri arasında toplam 3 bin 241 şirkete sermaye artırımı başvurusu yapıldı. 

Ankara Ticaret Odası’ndan yapılan açıklamaya göre, Yeni Türk Ticaret Kanunu uyarınca sermayesi 10 bin liranın altında olan limited şirketler ile sermayesi 50 bin liranın altında olan anonim şirketlerin sermaye artırımı yapmaları için verilen süre 14 Şubat Cuma günü doldu. 

Ankara Ticaret Odası Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne 12 Şubat Çarşamba günü sermaye artırımı başvurusunda bulunan şirket sayısı 190, 13 Şubat Perşembe günü de 392 şirket başvurdu. Sermaye artırımı için imkan tanınan 3 yıllık sürenin son günü olan 14 Şubat Cuma günü başvuru yapan şirket sayısı da bin 78 oldu. 

Başvuruların tamamı kabul edildi
Ankara Ticaret Odası Ticaret Sicili Müdürlüğü, 14 Şubat Cuma günü mesai saati bitimine kadar başvuruları kabul ederken, Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri gece de mesai yaparak, firmaların sermaye artırımı işlemlerini gerçekleştirip, dosyaları hazır hale getirdi. Tescil evrakları bir hafta süre boyunca mükelleflere teslim edilecek. 

8 bin firma sermaye artırmadı
Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden önce, uygulama şeklinin belirlenmesi amacıyla 14 Şubat 2011 tarihinde 6103 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun’un sermaye artırımı için tanıdığı üç yıllık süre Ankara’da bulunan 76 bin 358 limited, 8 bin 937 anonim şirketi ilgilendiriyordu. Yasayla tanınan 3 yıllık süre sonunda 341’i anonim şirket olmak üzere toplam 8 bin 429 şirket sermaye artırımı işlemlerini gerçekleştirmedi. 6103 sayılı yasaya göre sermaye artırımı işlemi yapmayan şirket münfesih (feshedilmiş) sayılacak. 

Şirketlere ihtar gönderilecek
Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci, yasayla tanına süre sonunda sermaye artırımı yapmayan üyelere üç ayrı kanalla duyuru yapılacağını bildirdi. Bezci şunları söyledi: “Ticaret Sicil Müdürlüğümüz sermaye artırımı için tanınan sürede gerekli işlemleri yapmadığı için münfesih duruma düşen şirketlerin yetkililerine posta yoluyla birer ihtar gönderecek. Münfesih duruma düşen şirketleri ayrıca ticaret sicil gazetesinde ve ATO’nun web sitesinde de ilan edileceğiz. Bu şirketler ilgili yasal düzenleme uyarınca tebligat eline ulaşanlar tarihinden itibaren geçen 2 ay, tebligat ulaşmayanlar da ilan tarihinden itibaren 3 ayın sonunda kayıtlardan silinecekler.”

Yeni düzenlemeye ihtiyaç var
Ankara’da sermaye artırımı yapamayan 8 bin 429 şirketin toplam limited ve anonim şirketlerin yüzde 10’una karşılık geldiğine dikkat çeken Bezci, “Ankara’da 8 bin 429 şirketimiz sermaye artırımı yapmamış. Tahmin ediyoruz diğer illerde de durum böyledir. Halihazırda girişimci yetiştirmek için çaba harcarken elde var olan şirketlerimizin münfesih duruma düşmesi üzücüdür. Şirket sayıları göz önünde bulundurulduğunda konuyla ilgili yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğu ortadadır. Hükümet yetkililerimizin bu sayıları dikkate alarak konuyu yeniden değerlendirmesini arzu ediyoruz “diye konuştu. (İLKHA)