• DOLAR 32.383
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2326.145
  • ...
Muş`ta 4 yıldan sonra ekmeğe zam yapıldı-FOTO
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ - Muş`ta ekmeğe zam yapılması nedeniyle müşterinin yapılan zamma tepki gösterdiğini belirten fırıncılar, bunun kendilerinden kaynaklanan bir sorun olmadığını, ekmeğin maliyetinin çok fazla olması nedeniyle zammın kaçınılmaz olduğunu savundu. 

"Maliyet yükselince ister istemez mecburen biz de zam yapmak zorunda kaldık"
26 yıldır fırıncılık yaptığını belirten Orhan Saygın, ekmeğin maliyetinin fazla satış fiyatının ise az olması nedeniyle artık işi yürütemeyecek duruma geldiklerini söyledi. Yapılan zammın artık kaçınılmaz olduğunu belirten Saygın, "Gerçekten her şeye zam var. Un geçen yıl 35 TL idi bu yıl 50-60 TL`yi buldu. Bu fırın un ve odunla dönüyor. İşçinin günlüğü geçen yıl 30 TL idi bu yıl 50 TL oldu. Artık ekmeğin maliyeti yükseldi. Maliyet yükselince ister istemez mecburen biz de zam yapmak zorunda kaldık.`` dedi. 

"Nerdeyse bütün fırıncıların fabrikalara 75-80 bin TL borcu var"
Muş`ta mevcut 41 fırının olduğunu, nerdeyse tüm fırınların Un Fabrikalarına borçlandıklarını söyleyen Saygın, "Odun bulamıyoruz. İşçi sigortasını yatırıyoruz. Bir ekmeğin maliyeti bize şuan 80 kuruşa mal oluyor. Muş`ta şu an 41 fırın var ve neredeyse bütün fırınlar borç altında. Halkın durumunu da düşünüyoruz ama yapacak bir şey yok. Bu ekonomik şartlardan kaynaklanan bir şey. Esnaf artık bunalma girdi. Nerdeyse bütün fırıncıların fabrikalara 75-80 bin TL borcu var. Şimdi borç olunca esnaf unu da yüksek fiyata alıyor ve fabrika sahipleri unu pahalıya sayıyorlar.`` şeklinde konuştu. 

"Kimse kafasına göre ekmeğe rayiç belirleyemeyecek``
Muş`taki fırıncıların artık bir dernek altında toplandıklarını ve derneğin kurulmasıyla haksız rekabetin önüne de geçileceğini kaydeden Saygın, "Yaklaşık 45 günlük bir dernek çalışmamız vardı. `Muş İli Fırıncılar Derneği`  adı altında bir dernekte toplanmış olduk. Bu toplanmamızın ekstra faydaları oldu. En azından düzensiz hiçbir şey olmayacak ve haksız rekabetin önüne geçmiş olacağız. Kimse kafasına göre ekmeğe rayiç belirleyemeyecek, ekmeği pahalı veya ucuza satamayacak. Derneğin vereceği fiyat ne ise o fiyatta satmak zorunda olacağız.`` ifadelerini kullandı. 

Maliyetin ekmek fiyatlarına da yansıdığını söyleyen Saygın, "Herkes ister ki, maliyet biraz daha azalsın biz de ekmeği pahalıya satmayalım.`` dedi.   (M. Şirin Çağlayan - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir