• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Nükleer görüşmelerde yeni tur
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avusturya’nın başkenti Viyana`da toplanan diplomatlar, İran’ın nükleer faaliyetleriyle ilgili kalıcı bir anlaşmaya varmak amacıyla müzakerelerde bulunacak.

Nükleer görüşmelerin bu turunda önemli bir ilerleme beklenmese de, İran yönetimi nihai bir anlaşmaya varılması konusundaki ısrarını sürdürüyor.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Viyana’ya kalıcı bir çözüm amacıyla gittiklerini ve bunun için gerekli siyasi iradeye sahip olduklarını söyledi.

Ancak İran`ın dini lideri Ayetullah Ali Hameney, Pazartesi günü yaptığı açıklamada müzakerelere karşı çıkmadığını ancak bu konuda iyimser de olmadığını söyledi.

Hamaney “Daha önce de söyledim, müzakereler konusunda iyimser değilim, hiçbir yere varmayacak ancak yapılmasına karşı da değilim” ifadelerini kullandı.

Geçici anlaşma

Taraflar arasında 24 Kasım’da varılan ve 20 Ocak’ta yürürlüğe giren geçici anlaşmaya göre, Tahran yönetimi altı ay boyunca yüzde 5`in üzerinde uranyum zenginleştirme faaliyetine son verecek.

Anlaşmanın diğer koşulları arasında, yüzde 20`ye yakın zenginleştirilmiş uranyum stoğunun seyreltilerek yüzde 5 seviyesine düşürülmesi veya `etkisiz kılınması` da var.

Yaptırımlar hafifledi

P5+1 grubu ise bunun karşılığında aynı sürede İran`a yönelik yaptırımları gevşetme ve yeni yaptırım uygulamama kararı almıştı.

Anlaşmanın ardından ilk adım İran’dan gelmişti. BM gözlemcileri İran`ın Natanz ve Fordo nükleer tesislerindeki yüzde 20 uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin durdurulduğunu doğrulamıştı.

Avrupa Birliği de söz verdiği şekilde, halen yürürlükte olan bazı yaptırımları geçici olarak da olsa askıya aldığını ilan etmiş vebunun karşılığında 4.2 milyar dolar serbest bırakılmıştı.

ABD Başkanı Barack Obama da, Kongre’de kabul edilecek, İran’a ilave bir yaptırım öngören herhangi bir tasarıyı veto edeceğini açıklamıştı.

Obama, İran’ın nükleer programı nedeniyle başlayan uluslararası müzakerelerde diplomasiye şans verilmesi gerektiğini belirtmişti.

Kaynak: Ajanslar 

Bu haberler de ilginizi çekebilir