• DOLAR 32.575
  • EURO 34.711
  • ALTIN 2413.671
  • ...
14 yaşındaki Suriyeli çocuk, 8 kişilik ailesine bakıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Yaklaşık 3 yıldır devam eden Suriye’deki iç savaştan kaçan Suriye sığınmacıların dramı bitmiyor. 8 kişilik Suriyeli ailenin geçimini 14 yaşındaki bir çocuk günlük 10 TL’ye çalışarak sağlıyor. 

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Nusaybin’e sığınan Şıvan Ose, ” Ben Suriye vatandaşıyım yaklaşık iki aydır Nusaybin’deyim. Türkiye’ye geçişimizde çok zorluklar çektik. İnsan bilmediği yollarda zorluklar çeker, Nusaybin halkı Kürt olduğu için fazla zorluk çekmiyoruz ancak, ev bulma konusunda sıkıntı çektik. “ dedi.

“Suriyeli olduğum anlaşılınca evimizi kiraya verdik dediler”
Halkın bazı Suriyelilere olan güveni olmadığını söyleyen Ose, “Nusaybin’de ev çok ama halkın bize güveni yoktu ev vermiyorlardı. Çünkü evlerine kiraya girenler kiralarını ödemiyorlar, eve zarar veriyorlar. Bu yüzden ‘Suriye halkıyız.’ dediğimizde çekiniyorlar ev vermekten. Şöyle söyleyeyim ilk geldiğimizde bir evin kapısını çaldım. Kapıyı bir bayan açtı. Kendisine kiralık ev var mı diye sordum evet üst kat kiralık dedi ve kirasının 250 TL olduğunu söyledi. Param yoktu ama mecburdum. Çoluk çocuk dışarda kalamazdık. Her neyse kapıyı açtı bana. Tam eve bakıyordum ki ‘Nerelisin?’ dedi Suriyeli dedim ‘Kiralık ev yok.’ dedi. “ şeklinde konuştu.

“14 yaşındaki oğlum 8 kişilik aileyi geçindiriyor”
Çok zor şartlar altında kalarak tavanı damlayan bir ev bulup kiraladığını söyleyen Ose : “ Kiralık ev bulmak için çok aradık, en son burayı bulduk. Bu evde  sekiz kişilik ailem var. En büyük oğlum 14 yaşında ve günlük 10 tl ye çalışıyor. Bazı insanların bir öğünlük yemeği 50-100 TL civarı, ama biz buna da razıyız. Ben ise iş bulamadım .Bazı işler var ama gücümün üstünde olduğu için yapamıyorum. Oğlumun kazancıyla geçiniyoruz. Aylık kazandığı 300 TL den 100 TL’ yi kiraya veriyoruz. Geri kalanla da bir aile geçiniyoruz. Evimiz çok sıkıntılı, damlıyor, ama mecburuz buruda kalmaya. “dedi.

“Midyat’tan kimlik çıkardığım için Nusaybin, Nusaybin’de oturduğum için Midyat bana yardım etmiyor”
Kamplardaki insanlar kendilerinden daha güzel yaşam sürdürdüğünü söyleyen Şıvan, “En azından devlet kamptakilere yardımcı oluyor. Bizde o da yok. Normalde herkes gittiği yerde yardım için kimlik çıkartıyor. Ben gittiğimde ‘Burada artık kimlik veremiyoruz Midyat’a gitmelisin’ dediler. Ben de Midyat’a gittim kimlik çıkarttım. Yardım için buraya geldim, ‘Kimliği Midyat’tan çıkartmışsın burada yardım edemeyiz’ dediler. Ben de Midyat’a gittim, onlar da ‘Nusaybin’de oturuyorsun yardım edemeyiz’ dediler. Öyle ortada kaldık. İnşallah muhtaç olmayız o kadar, ama durumumuz belli.” ifadelerini kullandı.

“Burada komşumuza selam verince Suriyeli olduğumuz için konuşmuyorlar”
Komşularıyla yaşadığı sıkıntıları da dile getiren Ose, “Nusaybin’de komşularımıza selam verince, sanki bir şey isteyeceğiz gibi hemen direk ‘Güle güle Allah yardım etsin’ diyorlar. Derdimizi anlatacak kimsemiz yok. Yine de sınıra yapışık oturuyoruz. Gene de bununla yetiniyorum memleketimi gördükçe içim açılıyor. ”dedi

Ose, son olarak şu isteklerde bulundu: “Devlet tarafından yardım dağıtılınca bize de bir pay verseler en azından ihtiyaçlarımız  azalacak. Kişisel İhtiyaçlarımız çok. Sonuçta aileyiz burada. Yani en azından devlet yardım dağıttığında bize de bir pay düşse. Kimliğim Midyat’a kayıtlı diye yardım alamıyorum. Beraberimde Suriye’ye götürecek değilim elhamdülillah orada eşyalarım var, ama burada sıkıntıdayız, birçok ihtiyacımız var, çocuklarım aç, param yok ki yiyecek getireyim. Sayılarak bitecek dert değil bizimkisi. Çok sıkıntıdayız ve mağduruz.” 

(Halil Akbalık - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir