• DOLAR 32.597
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2500.14
  • ...
Hedef Başkent Trablus
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Libya`nın başkenti Trablus`a yakın batıdaki dağlardan iki yönlü silah ve havan saldırısı sesi duyulduğu bildirildi.

Reuters haber ajansında yer alan habere göre, silah seslerinin duyulduğu alan başkent Trablus`ta yabancı gazetecilerin kaldığı otelin çok yakınında bulunuyor.

Libya`da muhalifler ile Kaddafi`ye bağlı güçler arasındaki çatışma başkent Trablus`un Tajoura semtinde uluslararası havaalanına yakın yerde devam ediyor.


Sabrata, Zaviye, Brega ve batıdaki Surman kentinin kontrolünü ele geçiren Kaddafi muhaliflerinin, başkent Trablus`un 150 kilometre doğusunda bulunan Zlitan kenti ile Trablus`un 48 km batısında yer alan Zaviye kentinde bulunan ve kilit öneme sahip olan petrol rafinerisinin de konrolünü ele geçirdiği bildiriliyor. Zaviye`deki rafinerinin düşmesinin Kaddafi`ye hem stratejik hem de psikolojik açıdan ciddi bir darbe olduğu belirtilirken kenti ele geçirmek için muhalifler ile hükümet güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Çatışmalarda 3 günde 53 kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

NATO`ya bağlı uçak ve helikopterler tarafından başkentin farklı bölgelerinde Kaddafi`nin güvenlik komuta merkezleri bombalanırken hava saldırıları yardımıyla da Başkent`e doğru ilerleyen isyancıların Ramazanayının sonunda Tarablus`un kontrolünü ele geçirecekleri tahmin ediliyor.

Libyalı muhalifler, başkent Trablus`a yönelik başlattıkları ve NATO`nun da destek verdiği saldırılardan bir gün sonra Muammer Kaddafi`nin ana karargahına 30 kilometre yaklaştıklarını duyurdu. Muhalifler, Zaviye`den yola çıkan 600 kişilik bir birliğin Jedaim köyü yakınlarına ulaştığını ve Kaddafi birliklerinin ağır ateşi altında olduğunu bildirdi.
Cepheden Zaviye`ye dönen Murad Dabdoub adlı bir muhalif savaşçı, Kaddafi birliklerinin muhaliflere roket, havan topu ve uçaksavar ateşi ile cevap verdiklerini söyledi.


Muhaliflerin Jedaim`e ulaştıkları bilgisi Zaviye`de doktorluk yapan Abdulbari Gilan tarafından da doğrulandı. Gilan, Jedaim`de yaralananları tedavi ettiğini söyledi.


Gece ve sabah saatlerinde patlamaların meydana geldiği başkent Trablus`ta ise sakin bir hava olduğu bildiriliyor.
Libyalı muhalifler, dün itibariyle Trablus`a yönelik ilk saldırılarını başlattıklarını açıklamışlardı. Saldırılara NATO da destek vermiş ve gece boyunca Trablus civarında patlamalar duyulmuştu.


Trablus, Libya`da muhaliflerin silahlanarak saldırılara başladığı günden itibaren Kaddafi`nin karargahı olmuştu. Ancak Kaddafi`ni hala orada olup olmadığı bilinmiyor.


Öte yandan dün hem Kaddafi hem de oğlu Seyfülislam, yayınladıkları mesajlarda teslim olmayacaklarını açıklamışlardı.

AJANSLAR


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir