• DOLAR 32.584
  • EURO 34.886
  • ALTIN 2435.971
  • ...
Dini mekanlara tahammülsüzlük had safhada
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Diyarbakır`ın Cami-i Kebir Mahallesinde bulunan Sultan Sa’sa Türbe ve Mescidinin yeniden inşa edilmesi için valilik kararının ardından, türbenin bulunduğu alanda kilise kalıntıları olduğunu öne süren ve türbenin yapımını engellemek isteyen kesimlerin ortaya çıktığının belirten Belediye ve Yerel Yönetimler Sendikası (Bem Birsen) Diyarbakır İl Başkanı İbrahim Gökdemir, İslam düşmanlarının tarih boyunca dini mekanlara tahammül etmediklerini söyledi. 

Diyarbakır’ın İslam tarihinde önemli bir yeri ve konumu olduğunu söyleyen Gökdemir, Amed`de 571 sahabenin meftun olduğunu belirtti.

"Türbeyi Müslüman halk gözü gibi korudu”
Diyarbakır’ın İslam ile şereflenmesine vesile olan İslam orduları komutanı ve Diyarbakır’ın ilk Valisi Sultan Sa’sa hazretlerinin medfun olduğu makam ve camii müştemilatının 1926 tarihine kadar Müslüman halk tarafından korunduğuna dikkat çeken Gökdemir,1926’dan itibaren ülkeyi kasıp kavuran İslam düşmanlığının ve dini mekanları tahrip furyasının neticesinde maalesef bu mümtaz şahsiyetin metfun olduğu mekânın ve caminin tahrip edildiğini söyledi. 

“Yapılan çalışmalar birilerini rahatsız mı etti?”
2012 yılına kadar atıl durumda olan bu mekânın farklı ticari faaliyetler için kullanılacağı haberi üzerine halkın yoğun bir tepki gösterdiğini dile getiren Gökdemir, “Hükümet ve yerelde Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Valilik aslına uygun hale getirmesi için çalışma başlatmıştır. Şehrimizin manevi dinamiklerinden olan bu makamların yeniden aslına uygun bir şekilde düzenlenmesi ve layık oldukları konuma kavuşturulması halkımız nezdinde takdirle karşılanmıştır.” dedi. 

“İslam düşmanlarına kalırsa 5. Haremeyn de yıkılır”
Hz. Sa’sa makamının ve camisinin bitme aşamasında iken kimi art niyetli, İslam ve sahabe düşmanı kesimlerin kilise kalıntıları yalanı ile cami ve Hz. Sa’sa makamının halkın hizmetine sunulmasına engel olmaya çalıştıklarını belirten Gökdemir, “Diyarbakır’ımız tarihten günümüze 30’ün üzerinde medeniyete beşiklik yapmış her tarafı tarihi eser ve kalıntılarla doludur. Unutulmamalıdır ki; İslam dünyasının 5.haremi şerefi olan Ulu Camimizde bir kilisenin kalıntısı üzerinde inşa edilmiştir. Bu menfur zihniyete kalırsa, yer altından çıkan her siyah bazalt taşını kilise kalıntısını ve Ulu Camimizi yıktırıp yerine Kilise inşa edeceklerdir.” ifadelerini kullandı.

“Asıl amaç, İslam’a saldırı”
Kilise kalıntılarının olduğunu dile getirenlerin asıl amacının İslam’a düşmanlık olduğunu söyleyen Gökdemir, “Bu art niyetli kesimlerin amacı tarihi gün yüzüne çıkarmak ve kültürel değerleri korumaktan ziyade, bu güzide şehrimizi İslam`ın mümtaz şahsiyetlerinden olan İlk Müslüman Vali ve Sahabeler ile anılmasını engellemektir. Bu amaçla şehrimizin inanç turizmine de açılmasına köstek olmaktadırlar.” şeklinde konuştu. 

“İslam düşmanlarını kınıyoruz”
Memur Sen Konfederasyonuna üye Bem Bir Sen olarak İslam’a düşmanlık yapanları şiddetle kınadıklarını söyleyen Gökdemir, “Müslüman halkımızın şehrimizdeki sahabeleri, medfun oldukları makamları ve camileri canı pahasına sahiplenmelerini takdirle karşılıyoruz. Halkımızın manevi dinamikleri olan sahabe mekânlarının gün yüzüne çıkarılmasını engelleyenleri ve cami düşmanlarını halkın maşeri vicdanında kınıyoruz. Bu art niyetli zihniyete karşı duyarlı Sivil Toplum Kuruluşları ve halkımızı duyarlı olmaya davet ediyoruz.” dedi. 

Gökdemir son olarak, yıllardır halkın gönlünde taht Kur`an manevi dinamikleri halkın hizmetine sunan ve bu anlamda duyarlılık gösteren herkese teşekkür ettiklerini söyledi.  (M. Sait Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir