• DOLAR 32.332
  • EURO 35.046
  • ALTIN 2285.146
  • ...
MÜSİAD`ta çözüm sürecinde gelinen son nokta konuşuldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KONYA- MÜSİAD Konya Şubesi’nde düzenlenen ve  Yazar–Analist İlhami Işık’ın konuşmacı olarak katıldığı  toplantı, yoğun ilgi  gördü.

Çözüm sürecinde devlet yetkilileri ile Bahçelievler`de bir balık lokantasında görüştüğü için Balıkçı lakabıyla anılan ve devlet ile PKK arasındaki müzakerelerde arabuluculuk yapan İlhami Işık, MÜSİAD Konya Şubesi’nin konuğu oldu. 

Çözüm sürecinin konuşulduğu toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Lokman Koyuncuoğlu, “Türkiye son 30 yılda hem ekonomik hem de insani kaynak açısından ciddi sorunlar yaşadı. Bu konuda, son dönemde ciddi bir mesafe alındı. Türkiye’nin terör sorunundan arınması, her alanda bize ciddi kazanımlar sağlayacak. Artık ülkemizin geleceğine daha net bakması gerekiyor. Bu nedenle hepimize önemli görevler düşüyor” dedi. 

Açılış konuşmasının ardından programda sözü alan İlhami Işık, 15 Eylül 2012 tarihinde çatışma ortamının en yüksek seviyede olduğu ve barış ortamını kimsenin kafasından  geçirmediği bir dönemde, 7 maddeyi devlete ve PKK’ya sunduğunu ifade ederek, “Maddeler kabul edildi. ‘Balıkçının 7 maddesi’ diye kamuoyunda duyuldu. Onun üzerinden görüşmeler devam etti. Çok şükür insanlarımız ölmüyor, öldürülmüyor. Ve siyaset bunu hallediyor. Biz çok acılar çektik. Bizler barış için görüşme yaparken, Türkiye’de paralel bir yapı, KCK operasyonları düzenleyip belediye başkanlarını gözaltına aldı. Süreci baltalamak istediler.” şeklinde konuştu. 

Başbakan’ın süreci yürütmekte erdemli davrandığını belirten Işık, “Süreç içerisinde çok zor günler geçirdik. Başbakan bu ülke için büyük bir şans, barış için bütün samimiyetiyle çaba sarf ediyor. MİT Müsteşarı Hakan Fidan, çok zeki ve namuslu bir bürokrat. Diplomasiyi çok iyi biliyor. Ortadoğu’yu da iyi tanıyor. Türkiye Cumhuriyetinin kurulduğu günden bugüne istihbarat teşkilatının başına geçen en iyi isim.” ifadesini kullandı. 

Barış gerçekliğine en fazla yaklaştığımız dönemde 31 Mayıs gezi olaylarıyla başlayan ve 17 Aralık operasyonu ile devam eden süreçte barış adına sonuca ulaşma stratejisini boşa çıkarmaya çalışan saldırılarla karşı karşıya kalındığını ifade eden  Işık, “Gezi olayları ve 17 Aralık operasyonlarıyla bugüne kadar bizim Suriye’de, Mısır’da, Tunus’ta, Libya’da, onuruna ve şerefine saldırılan her şeyi yok edilen insanlara uzattığımız elimizi koparmaya çalıştılar. Biz bu darbe girişimini atlatabilirsek, Suriye’de dönüşümün en önemli aktörü oluruz. Meselede İran’ın ve Rusya’nın kozu, şu an için bizden fazla”  görüşlerine yer verdi. 

Bölge meselesini uluslararası arenaya taşıyan en büyük etkenin, bölgedeki güç dengeleri ve enerji hatlarının buradan geçmesi olduğunu belirten Işık, “Ciddi enerji kaynaklarından ve muhteşem bir zenginliğe sahip bir coğrafyadan bahsediyoruz. Dünyanın en değerli petrolü bu bölgede. Bu nedenle haritada adını bulmakta dahi zorlandığımız ülkeler bile, soruna müdahil oluyor. Hal böyleyken, ekonomimizin büyük çoğunluğunu teşkil eden Avrupa ülkelerinin, bu soruna müdahil olmamaları beklenemez. Barış süreciyle ilgili bir sıkıntı varsa, Almanya’nın bunda etkisi büyüktür” dedi. 

Yerel seçimlerin çözüm süreci için etkisini de değerlendiren İlhami Işık, “Bu seçim sadece yerel seçim değil. Eğer Ak Parti yüzde 45’in altında oy alırsa psikolojik olarak zor durumda kalır ve şu anda devlet içindeki yapılanma, Ak Partiyi çok daha fazla sıkıştırır. Devlet içindeki bu yapılanmadan kurtulmak istiyorsanız, Ak Parti’nin bu seçimlerde yüzde 45’in üzerinde oy alması için çalışacaksınız. Elimize bu günlerde gelen bütün araştırma sonuçları, Ak Parti’nin oylarının düşmediğini gösteriyor. Bu, Türkiye’nin geleceği açışından önemli bir işaret” sözleriyle konuşmasını bitirdi. 

Toplantının sonunda MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Lokman Koyuncuoğlu, günün anısına Balıkçı lakaplı Yazar- Siyasi Analist İlhami Işık’a hediye takdim etti. (İlyas Yavuz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir