• DOLAR 32.568
  • EURO 34.706
  • ALTIN 2412.425
  • ...
Bingöllüler İslam şehitlerini andı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL – Mustazaflar Cemiyeti Bingöl Şubesi “Şehidleri Anma ve Anlama” konulu bir etkinlik düzenledi. 

Belediye Kültür Merkezi Konferans salonunda düzenlenen programın sunuculuğunu, İbrahim Kılıç yaptı. 

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, Grup Selam İlahi Ekibi’nin şehitler üzerine seslendirdiği eserlerle devam etti. 

Programda bir konuşma yapan bölge âlimlerinden Molla Mehmet Şenlik,   şahadet ve şehitlik konularına değindi. 

“Şehidlerimizin isimlerini yaşatmamız lazım.”
Şehid ve Şehadet kavramlarının Kurana ve Sünnet-i Seniyyeye ait olduğunu belirten Şenlik, “Bu kavramları yaşamamız yaşatmamız gerekiyor. Fert toplum ve ümmet olarak her sahada bunu işlememiz gerekiyor. Zira Kuran-ı Kerim’de; ‘Allah yolunda öldürülenlere ölüdür demeyin. Bilakis onlar diridirler ama siz farkında değilsiniz.’ Ayeti Celile’nin bir manası da onların toplum hayatında yaşamasıdır. Toplum onları kendi anılarıyla yaşatacak. Beyinlerine kazıyacak.  Onu sürekli yaşaması gereken bir değer olarak görecek. 

Önemli İslam alimleri ve şehitlerin isimlerinin kamu alanlarına isim verilmesi gerektiğini ifade eden Şenlik, “Üstad Bediüzzaman’ın ismini taşıyan bir ilköğretim okulu var mı? Ya da bir üniversite? Var mı Şeyh Said’in ismini taşıyan bir cadde, bir bahçe, bir park, bir cami? Yok! Neden bu toplum bunlara yabancı kaldı. O halde bunu iyi incelememiz lazım. Belediyelerimiz, belediye başkanlarımız bu güne kadar bu değerlerimizi acaba yaşadılar mı, yaşattılar mı?” İfadelerini kullandı.

Molla Mehmet Şenlik’in konuşmasının ardından, şehitler üzerine hazırlanan sinevizyon gösterimi yapıldı. 

Programa konuşmacı olarak katılan Doğru Haber Gazetesi yazarlarından Özkan Yaman da şehitlik konulu bir konuşma yaptı. 

“Allah için bir şeylerimizi kurban etmeliyiz.”
Şehidi anlamak için kurbanı anlamak lazım ifadelerini kullanan Yaman, “Hepimiz bir şeylerimizi kurban ediyoruz. Bir yerlere bir şeylere. Fakat imandan ne kadar uzaklaşırsak Allah’a kurbanlarımızı da azaltıyoruz. Kurbanlarımızın kıymeti düşüyor. İşte iman zayıfladığı zaman Allah için vaktimizi kurban etmiyoruz. Malımızı mülkümüzü kurban etmiyoruz. Canımızı hele hiç kurban etmiyoruz. Şehit bütün bunları Allah için kurban edendir. Dünya lezzetleri adına ne varsa hepsini Allah’a kurban ederler. O yüzden Ayet-i Kerime’de; ‘Müminlerden öyle biriler var ki Allah’a verdikleri sözü yerine getirdiler. Kimisi adağını yerine getirdi, kimisi de beklemektedir.’ Buyrulmaktadır. Elimizde ne var ne yok Allah’a kurban etmeye başladığımız zaman şehitleri gerçekten’de anlamaya başlamışız demektir.” dedi. 

“Şehit şahit olandır.”
Şehidin aynı zamanda şahid olduğunu da ifade eden Yaman, “Şehit şahit olandır. Cennete şahit olandır. Kendisine verilen nimetlere şahit olandır. Yine şehit şahit olunandır. Allah-u Teâlâ seçtiklerini dinin yüceliği için şahit kılıyor. Kâbe-i Muazzama neye şahitlik ediyorsa Medine’de peygamber efendimiz (s.a.v) Ravza-i Mutahhara’sı neye şahitlik ediyorsa Safa ve Merve neye şahitlik ediyorsa veya okuduğumuz ayetler şehitte aynısına şahitlik ediyor.” şeklinde konuştu. 

Program, Bingöl FM programcılarından Ömer Aşkın’ın okuduğu dua ile sona erdi. (Enis AĞIRBAŞ-Musab GİRİŞEN-İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir