• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Mazlum Der: `Kur`an Eğitimine Tam Özgürlük`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der), Kur`an önündeki engellerin kaldırılması için bugün başta Ankara, İstanbul, İzmir, Konya, Bursa gibi büyük şehirlerde olmak üzere aralarında Batman`ın bulunduğu 20 ilde kitlesel demokratik etkinlikler düzenledi.
Batman`daki açıklama saat16.00`da Gülistan Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde yapıldı. Açıklamaya Özgür-Der, Memur-Sen ve İHD gibi STK`ların yanısıra Saadet Partisi İl Başkanı Mehmet Fırat destek verdi.

Açıklamaya bayanlar ve çocuklarında olduğu yaklaşık 50 kişi katıldı. Basın açıklamasında; "İlk dersimiz Kuran", "Haydi çocuklar Kurana", "Kuran eğitiminde 28 Şubat gölgesi devam ediyor." Dövizlerinin taşınması dikkat çekti.

Basın açıklamasının başında Mazlum Der Şube Başkanı Avukat Murat Çiçek, "Kur`an Eğitiminde tam Özgürlük" adıyla yapılan açıklamanın mazlum Der`in 20 şubesinde de aynı anda yapılacağını söyledi. 28 Şubat ürünü olan bu yasağın halen mevzuatta devam ettiğini ve Kuran eğitiminin devlet tekelinde olduğunu ve bu yasakçı mevzuatın değişmesini istedi. Çiçek, bu süreçle ilgili etkinliklerinin devam edeceğini sözlerine ekledi.

"Kur`an Eğitimi Önündeki Engeller Kaldırılsın"
Daha sonra hazırlanan basın açıklamasını mazlum Der üyesi Songül Bakaç okudu. 28 Şubat siyasi iradesinin Kur`an eğitiminin potansiyel suçlu imal ettiği algısını inşa etmek üzere 1997 tarihi sonrasında Kur`an eğitimi veren ve eğitim alanlara ilişkin çeşitli yasaklar getirdiğini belirterek, "Statükolarının devamı için hukuki argümanları kullanarak hukuksuzluğu yaygınlaştıran statükocular, bu yasakları kanunlaştırmışlardır." dedi.

Bakaç, Kur`an eğitimini uzun vadede engellemek adına yaz Kur`an Kursları için 12 yaş sınırının getirildiğini, kesintisiz zorunlu eğitimde ise kış Kur`an Kursları için 15 yaş sınırının dayatıldığını ve Kur`an eğitimini bu düzenlemelere aykırı ve Diyanet haricinde sürdüren kişi ve kurumlara ise cezai müeyyideler belirlendiğini vurguladı.

 

10 yılı aşkın süredir yürürlükteki mevzuattan tasfiye edilememiş olan hükümler sebebi ile pek çok kişinin yargılanarak para cezasına çarptırıldığını dile getiren Bakaç, "Dünyanın topyekûn kıymet verdiği kutsal kitap Kur`an`ın öğrenilmesi ve öğretilmesi hususundaki engellerin bugüne dek uzanmış olmasının, telafisi güç zararlar doğurmuş olması mevcut siyasi iradenin en büyük (k)ayıplarındandır." İfadelerini kullandı.

 

Devlet Hiç Kimseyi Eğitim Hakkından Yoksun Bırakamaz
Açıklamada, MAZLUMDER`in 2009 yılında "İmza at yaş sınırını kaldır" isimli bir imza kampanyası başlatarak, topladığı 70 bin imza ile mevcut milli iradenin, 28 Şubat ve onu sürdüren siyasi iradenin baskı ve tahakkümünü kabul etmediğini, Kur`an eğitimine yönelik sınırlamaların kaldırılmasını talep ettiğini ifade ederek toplumun bu yöndeki kararlılığına tercüman olduğu kaydedildi.

Bu talebin yanında, anayasaya ve imzalanan pek çok uluslararası belgeye göre devlet hiç kimseyi eğitim hakkından yoksun bırakamayacağı ve Devletin verilecek eğitimde anne babanın kendi dini ve felsefi inançlarına göre eğitim verilmesini isteme hakkına saygı gösterme ve bu anlamda gerekli kolaylıkları sağlama ödevi olduğunu hatırlatan Bakaç, " Buna aykırı olarak yapılan düzenlemeler ve din eğitimi alanında getirilen yasaklar, eğitim hakkının ve din ve vicdan hürriyetinin ihlali anlamına gelmektedir." Şeklinde konuştu.

Kısıtlama Getiren Her Türlü Yasal Düzenleme Gözden Geçirilsin
MAZLUMDER`in bugün eş zamanlı olarak 19 ilde daha gerçekleştirmekte olduğu sivil itaatsizlik eylemiyle, Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Kanununun Ek 3`üncü maddesinin 1`inci fıkrası başta olmak üzere din eğitimi ile ilgili kısıtlama getiren her türlü yasal düzenlemenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 9.maddesi ve EK 1.Protokol 2.maddesi ile BM Çocuk Hakları Sözleşmesi ve diğer uluslararası sözleşmelere uyumu sağlanarak yeniden düzenlenmesini ve yaz Kur`an Kursları için belirlenen 12 yaş sınırının kaldırılmasının talep edildiği açıklamada, "Kur`an Kursu ve din eğitiminin mümkün olan en geniş bağlamda kişi hak ve özgürlükleri içinde mütalaa edilmesiyle bu konuda yürürlükteki mevzuatın gözden geçirilerek kişilerin evlerinde yapacakları eğitim ve öğretim faaliyetlerinin suç kapsamından çıkarılması, Kur`an Kursu açma şartlarını gerçekleştirebilen özel kişi ve kurumlara Kur`an Kursu açma imkânı tanınması yönünde yapılacak yasal düzenlemelerin başta din ve inanç özgürlüğü olmak üzere eğitim hakkı gibi hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılması suretiyle hakların daha etkin kullanılmasının sağlanması Taleplerini kamuoyu ve ilgililere saygıyla sunarız." İfadelerine yer verildi.

 

Basın açıklamasının sonunda Mazlum der tarafından hazırlanan "Kur`a Elifbası" katılımcılara dağıtıldı.(Muhyeddin Beyca, M.Sait Çelik-İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir