• DOLAR 32.372
  • EURO 34.986
  • ALTIN 2325.51
  • ...
TÜRKSAT 4A Uydusu Fırlatıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BAYKONUR/ANKARA - Türkiye`nin yeni uydusu TÜRKSAT 4A, Türkiye saatiyle 23.09`da Kazakistan`daki Baykonur Uzay Üssü`nden başarıyla fırlatıldı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Müşteşar Habib Soluk, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak, Türksat AŞ Genel Müdürü Özkan Dalbay ve çok sayıda bürokratın uydunun fırlatılışını Baykonur Uzay Üssü`nde düzenlenen törende izledi.

Baykonur Uzay Üssü`nde, güvenlik nedeniyle 20 kilometre uzaklıkta düzenlenen törenle uzaya fırlatılan Türksat 4A uydusu, havanın bulutlu olması nedeniyle 15 saniye izlenebildi.

Fırlatmanın ardından AA muhabirine açıklama yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, uydunun hiçbir sorun yaşamaması temennisinde bulunarak, uydunun yörüngesine oturmasının uzun bir zaman alacağını söyledi.

Uydunun 42 kilometre yükseklikte son bölümünde yer alan boşalan tankını bırakacağını ifade eden Elvan, "Yaklaşık 120 kilometre yükseklikte ikinci kademe boşalan tankları bırakacak. Uydumuz, 150 kilometre yüksekliğe ulaştığında ise roket, 3. kademedeki boşalan tanklarını bırakacak. 9 bin 373 kilometreye kadar yolculuğuna bu şekilde devam edecek olan uydu, Breeze-M`den 9 saat 13 dakika sonra ayrılacak" diye konuştu.

Bir süre alt yörüngede dolaşacak Türksat 4A uydusunun, 9,5 gün sonra 50 derece doğu boylamına yerleşeceğini ifade eden Elvan, "Uydumuz, ülkemize ve milletimize hayırlı olsun" dedi.

Türksat Genel Müdürü Özkan Dalbay ise çok mutlu ve heyecanlı olduklarını dile getirerek, yaklaşık 3 senedir üretim ve test çalışmaları süren Türksat 4A uydusunun birkaç ay içinde hizmete gireceğini belirtti.

Roketin 3 kademesi görevini başarıyla tamamladı

Fırlatmadan 2 dakika sonra roketin birinci kademesini bırakan uyduyu taşıyan proton, ikinci kademeyi ise 5 dakika 27 saniye sonra başarıyla bıraktı. 9 dakika 41 saniye sonra roketin 3`üncü kademesi görevini tamamladı. Breeze-M modülü uyduyu, 9 saat 13 dakika uzayda taşımaya devam edecek.

9,5 gün sonra test amaçlı olarak "50 Derece Doğu" boylamına yerleşecek Türksat 4A`nın kontrolü, Türkiye, Afrika, Avustralya, Japonya, İtalya ve Kanada uydu istasyonlarından yapılacak.

İlk sinyal 9 saat sonra

Fırlatmadan 9 saat 13 dakika sonra ilk sinyalin alınması planlanan uydu, "50 derece doğu" boylamına yerleştirildikten sonra bu boylamda yaklaşık 3 ay kalacak. İstasyonlar aracılığıyla tüm yörünge ve alt sistem kontrolleri gerçekleştirilecek uydu, daha sonra "42 derece doğu" boylamındaki yörüngesine yerleşerek, ticari faaliyetlerine başlayacak. Uydunun kontrolü, Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu`na devredilecek ve buradan gönderilecek komutlarla uydu yaklaşık bir ay boyunca performans testlerine tabi tutulacak.

Mevcut Türkiye uydularına göre daha güçlü sinyal kalitesine sahip olan TÜRKSAT 4A uydusunun manevra ömrü 30 yıldan fazla olacak.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir