• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`Yasağın Devam Etmesi İktidarın Ayıbıdır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP- İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) tarafından, Kur`an Eğitiminin önündeki engellerin kaldırılması için 20 ilde aynı anda düzenlenen protesto eylemlerinden biri de Gaziantep`te yapıldı. 12 yaş ve altındaki çocuklara sembolik Kur`an dersinin verildiği basın açıklamasını Gaziantep Mazlum Der şube başkanı Abdurrahim Çelik okudu.

28 Şubat siyasi iradesinin, Kur-an eğitiminin potansiyel suçlu imal ettiği algısını inşa etmek üzere 1997 tarihi sonrasında Kuran eğitimi veren ve eğitim alanlara ilişkin çeşitli yasaklar getirildiğini söyleyen Çelik,"Statükolarının devamı için hukuki argümanları kullanarak hukuksuzluğu yaygınlaştıran statükocular, bu yasakların mevzuatta da yer almasını sağlamışlardır. Kur-an eğitimini uzun vadede engellemek adına yaz Kur-an Kursları için 12 yaş sınırı getirilmiştir. Kur-an eğitimini bu düzenlemelere aykırı ve Diyanet haricinde sürdüren kişi ve kurumlara ise cezai müeyyideler belirlenmiştir. 10 yılı aşkın süredir yürürlükteki mevzuattan tasfiye edilememiş olan hükümler sebebi ile pek çok kişi yargılanmış, para cezasına çarptırılmıştır" dedi.

Yasağın Devam etmesi mevcut siyasetin ayıbıdır
AK Parti Hükümetinin bu konuya yeterince önem vermediği belirtilen açıklamada; "Dünyanın topyekûn kıymet verdiği kutsal kitap Kur-an`ın öğrenilmesi ve öğretilmesi hususundaki engellerin bugüne dek uzanmış olması, telafisi güç zararlar doğurmuş olması sebebi ile mevcut siyasi iradenin en büyük (k)ayıplarındandır."denildi.

Halkın büyük çoğunluğundan Kur`an eğitimi için talebinin söz konusu olduğunu belirten Çelik, açıklamasını şöyle sürdürdü : "Devlet hiç kimseyi eğitim hakkından yoksun bırakamaz. Verilecek eğitimde anne babanın kendi dini ve felsefi inançlarına göre eğitim verilmesini isteme hakkına saygı gösterme ve bu anlamda gerekli kolaylıkları sağlama ödevi vardır. Buna aykırı olarak yapılan düzenlemeler ve din eğitimi alanında getirilen yasaklar, eğitim hakkının ve din ve vicdan hürriyetinin ihlali anlamına gelmektedir."
Din eğitimi ile ilgili kısıtlama getiren her türlü yasal düzenlemenin yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifadelerinde bulunan Çelik, "Yaz Kuran Kursları için belirlenen 12 yaş sınırının kaldırılması, Kur`an Kursu ve din eğitiminin mümkün olan en geniş bağlamda kişi hak ve özgürlükleri içinde mütalaa edilmesiyle bu konuda yürürlükteki mevzuatın gözden geçirilmesi gerekir." dedi.

Kişilerin evlerinde yapacakları faaliyetlerin suç kapsamından çıkarılmasını, gerektiğini vurgulayan Çelik, "Kur`an Kursu açma şartlarını gerçekleştirebilen özel kişi ve kurumlara Kur`an Kursu açma imkânı tanınması gerekir. Bu yönde yapılacak yasal düzenlemelerin başta din ve inanç özgürlüğü olmak üzere eğitim hakkı gibi hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılması suretiyle hakların daha etkin kullanılmasının sağlanması Taleplerini kamuoyu ve ilgililere duyurulduğunu" kaydetti.

Daha sonra 20 sivil toplum kuruluşunun destek verdiği açıklamanın ardından destek veren kuruluşlara ve basın mensuplarına Kur`an Elifbası hediye edildi.

Yorum Ekle

Şefik Mert-İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir