• DOLAR 32.604
  • EURO 35.019
  • ALTIN 2425.274
  • ...
`Okuyan bir nesil yetiştirmeliyiz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Oku(ma)mak bölgemizin en büyük problemlerinin başından geliyor. Uzmanlar özellikle bölgede yaşanan siyasi, ekonomik ve sosyal olayların okuma kültürü üzerinde ciddi etkileri olduğunu belirtirken Konuya ilişkin İlke Haber Ajansı (İLKHA)’ya konuşan Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, ise ‘Ağaç yaş iken eğilir’ atasözünü hatırlatarak, yeni yetişen neslimize kitap okuma alışkanlığı aşılamamız gerektiğini ifade etti.

“Toplumda kitap okuma alışkanlığı yok”
Bölgemizde okuma oranının düşük olmasında birçok faktörün etkisi olduğunu belirten Müdür Aktuğ, Bu konuda deprem öncesi birçok faaliyet yürüttüklerini ifade ederek, “Memleketimizde ne yazık ki okuyan ya da okuma yazma bilenlerin sayısı oldukça düşüktür. Bunun altında yatan birçok neden var. Peki, insanlarımız neden okumuyor? Diye baktığımızda belki geçmişten daha tehlikeli olan bir şeyle karşılaşıyoruz. Bu da faydası kadar bilinçsiz kullanıldığında zararı olan teknolojidir. Televizyonlar burada önemli rol oynamaktadır. Ama en büyük engel kitap okuma alışkanlığının edinememiş olmamızdır”dedi.

“Ağaç yaş iken eğilir”
Kitap okuma alışkanlığı konusunda en büyük sorumluluğun milli eğitim müdürlüklerine düştüğünü ifade eden Aktuğ, “Öğrencilerin birinci sınıftan itibaren kitap okuma alışkanlığı aşılanmalıdır. Her türlü kolaylık sağlanmalı ve “Ağaç yaş iken eğilir” misali çocuklarımıza küçük yaşta kitap okuma alışkanlığı kazandırmamız için bir uğraş içerisine girmemiz gerekir. Beli bir yaştan sonra bazı alışkanlıkları kazandırmak çok zordur. Bunun için zamanında tedbir almak lazım bu tedbir de çocuklarımıza gençlerimize kitap okuma alışkanlığı kazandırmaktır” şeklinde konuştu.

“Okuyan bir nesil yetiştirmeliyiz”
Deprem öncesinde kitap okumayı özendirmek amacıyla kimi çalışmalar yaptıklarını ancak istenilen verimi alamadıklarını aktaran Aktuğ,  sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu toplumun, gelecekte okumuş, kültürlü ve bilinçli bir nesle ihtiyacı var. Böyle bir neslin oluşması için tek kaynak kitap okumadır. Kitap okumayınca daha doğrusu okumayınca Gelecek anlamında okumayı sevmeyen bir toplum oluşursa bu endişe verici olur. O yüzden başta okullarımızda okumayı sevdirmek adına kampanyalar yapmalı, öğretmenlerimiz okul ve veli ilişkileriyle bu işin üzerine gitmelidir. Çünkü gelecek neslin mantıklı ve olumlu düşünmesi gerekiyor bunun için de okuması ve bilinçlenmesi şarttır.”

“Derhal Okuma seferberli başlatılmalı”
Bölgede bu güne kadar okuma kültürünün oluşturulmadığını ve özellikle internet kafelerin bilinçsiz bir şekilde yayılması ile kitapların tamamen bir kenara itildiğini de dile getiren Aktuğ, “Belirli bir yaştan sonra kimi alışkanlıklar ediniliyor. Bunların değiştirilmesi oldukça zordur. Bu yaştan sonra bana kitap okuma alışkanlığı aşılamanız mümkün değildir. Çünkü küçük iken kitap okuma alışkanlığı elde edememişiz. Burada bence üzerine düşmemiz gereken en önemli noktalardan bir tanesi de okuma-yazma bilmeyen insanlarımız sayısını en aza indirmektir. Bunun için de milli eğitim müdürlüklerimiz geçmişte olduğu gibi okuma seferberlikleri başlatmalıdır” ifadelerini kullandı.

Yeni internet yasanın okumaya olumlu anlamda yansıması temennisinde de bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, işin içerisinde cezai işlemlerin olmasının caydırıcılığı arttıracağını ifade etti.

“Allah (cc)’ın ilk emri ‘oku’ emridir”
Okuma alışkanlığında ailelerin rolünün büyük olduğunun altını çizen Müdür Aktuğ, İslamın okumaya verdiği öneme değinerek, “Bilimsel okumanın yanı sıra dini dinimizi öğrenmek için de okumamız gerekir. İslami konulardan tutun bilimsel konulara kadar her türlü konularda kendinizi yetiştirmek istiyorsanız tek bir çözüm yolu var. O da okumaktır. Allah’ın ilk emri “oku” emridir” ifadelerine kullandı.
Ayrıca Aktuğ okuyan bir nesil için ailelere şu tavsiyelerde bulundu.

-Az da olsa her gün kitap okunmalı
-Kitap okumak için kütüphaneler tercih edilmeli ve ya aranan kitaplar buralardan tedarik edilmeli
-Aileler belli bir program dahilinde her gün mutlaka kitap okumalı
-Okuma yazma oranlarının yükselmesi ve kitap okumaya teşvik etmek için bölgemize pozitif ayrımcılık yapılmalı okumaya dönük projeler geliştirilmeli
-Bölgede okuma seferberliği başlatılmalı. 

(Murat Dalgın-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir