• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Şeyh Said`i anma programını düzenleyenler yargılandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ELAZIĞ - Elazığ Palevi İlim Kültür ve Yardımlaşma Derneği (Palevi-Der) Şey Said kıyamının 89 yıl dönümünü anma programı düzenledi. Dernek binasında yapılan programa katılan, Avukat Mehmet Akar, Şeyh Said ve dava arkadaşlarının anmanın suç olarak görülmesine dikkat çekti. Şeyh Said`in neden kıyam ettiği ve Kemalist rejimin Şeyh Said`i neden tehdit olarak gördüğünü dile getirdi.

"Şeyh Said`i anma programını gerçekleştiren arkadaşlarımızı yargıladılar"
Tarihçilerin son 150 yıl içerisinde İslam dünyasında 3 büyük kıyamdan bahsettiklerini ifade eden Akar, "Bunların ilki Kafkasya`da İmam Şamil`in kutlu cihadıdır. Bir diğeri de Sünusi Şeyhi olan Ömer Muhtarın Libya`daki kıyamıdır. Bir diğer 3 kıyam var ki Şeyh Said efendinin kıyamıdır.8

9 yıldır inkâr, asimilasyon, imha politikası neticesinde ne yeni nesil ne de eski nesil bu meseleyi layıkıyla anlamadık, öğrenemedik. Dedelerimizin yer aldığı büyük kıyamının önemini kavramamıza engel oldular. Hala Şeyh Said Efendiyi ve onun dava arkadaşlarını ve şehit olmuş şühedayı yâd etmek suçtur. Nitekim 29 Haziran 2013 tarihinde Diyarbakır Dağkapı Meydanında merhum Şeyh Said ve dava arkadaşlarını, Kürdistan`ın aziz şehitlerini yâd etmek için anma programı yaptık. Fakat Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi tarafından bu anmayı gerçekleştiren arkadaşlarımız yargılandılar." dedi.

"Hala kitaplarda onlara ilişkin hakaretamiz ifadeler var"
Diyarbakır İstiklal Mahkemesi tutanaklarının açıklanmadığını söyleyen Akar, "Şeyh Said ve dava arkadaşlarının mezar yerleri belli değil, hala kitaplarda onlara ilişkin hakaretamiz ifadeler var. Onları anmak yâd etmek hala soruşturmaya konu olmaktadır. Lütfen artık Türkiye`yi bu ayıptan kurtarın. Bu mübarek şehitlerimizi anmayı bize çok görmeyin.

Bu ülkede savcıların, hâkimlerin, siyasileri, ne vakit ki Şeyh Said Efendiye onun kutlu davasına hürmetkâr hale gelirler, işte o zaman anlayacağız ki, bu memlekette kâmil manada hak ve hukuk vardır. Onların tabiriyle demokrasi vardır." ifadesini kullandı.

Kemalist rejimin Şeyh Said Efendiye düşmanlık etmesinin sebebi
Şeyh Said Efendi`nin Kemalist rejime 2 nedenden dolayı itiraz ettiğini ifade eden Akar, "Birincisi Allah`ın hükümlerini bu topraklardan kaldırmaya çalışmalarıdır. 2`cisi ise Şeyh Said efendinin Kürt halkına mensup olması ve kendi halkına İslami davasını kendi coğrafyasında dile getirmesiydi.

Kemalist rejimin Şeyh Said Efendiye düşmanlık etmesinin sebebi de, İslami cihat ruhunu diriltme çabasıdır. Şeyh Said`in Kürt olması, Kur`an ve sünnet dairesinde hakkını ve hukukunu savunmasıdır. O yüzdende onu tehdit olarak gördüler." şeklinde konuştu.

"Küfür bilsin ki biz bu davadan vazgeçmeyiz"
Palevi Dernek Başkanı Mehmet Said Gökçe de, bir konuşma yaptı. Gökçe, Kur`an-ı Kerim`i eline alarak, "Şeyh Said`in anayasası budur. Müslümanların anayasası budur. Şeyh Said bunun için şehit olmuştur. Bunun için kıyam etmiştir. Hz Hüseyin gibi boynumuzu vursalar da küfür bilsin ki biz bu davadan vazgeçmeyiz." şeklinde konuştu.  

(Yasin Kavaklı - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir