• DOLAR 32.383
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2326.314
  • ...
TÜRKSAT 4A Bu Gece Fırtlatılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye`nin uydu serüveninde yeni bir aşama olarak değerlendirilen Türksat 4A uydusu uzay yolculuğuna çıkıyor.

BUGÜN KAZAKİSTAN`DA UZAYA FIRLATILACAK
Japon ve Türk mühendislerin ortak üretimi olan Türksat 4A uydusu bugün Türkiye saati ile 23:09`da Kazakistan`daki Baykonur Uzay Üssü`nden uzaya fırlatılacak.

TÜRKSAT 4A`YI UZAYA PROTON TAŞIYACAK
Uyduya, yakıt gönderme işlemi fırlatmadan 6 saat önce başlayacak ve fırlatmaya 2 saat kalana kadar bu işlem devam edecek. Roketin ateşlenme işlemi bilgisayarla yapılacak. Roket bin 100 yolcu uçağının itme gücüne eşit olacak. Roketin fırlatılmasından 9 dakika sonra tüketilen yakıt miktarı 680 tona ulaşacak. Fırlatmadan 9 saat 13 dakika sonra ise TÜRKSAT 4 A uydusu roketten ayrılacak. Fırlatmadan 5 dakika 47 saniye sonra uydu, fırlatıcı roketin kapsülünden çıkacak ve uzayla tanışacak.

TÜM YOLCULUĞU 9 SAAT 13 DAKİKADA TAMAMLANACAK
Ancak yolculuğu Breeze-M olarak adlandırılan alt-kademe roketine bağlı şekilde yaklaşık 9 saat daha devam edecek. Uydunun fırlatılıştan itibaren tüm yolcuğu 9 saat 13 dakikada tamamlanacak. Daha sonra Breeze-M`den başarıyla ayrılması, uydunun fırlatılışının başarılı olduğu anlamını taşıyor. Bu ayrılıştan sonra uydu, dünyanın etrafında dönmeye başlayacak ve yörünge yükseltme manevralarıyla 50 derece doğu boylamına ulaştırılacak.

TÜRKSAT 4A İLE NE DEĞİŞECEK?
Türksat 4 A ile birlikte uzayda uydu sahibi 30 ülkeden biri olan Türkiye’nin uydularının sayısı 4`ü aktif olmak üzere 5`e yükselecek. Türksat 4 A uydusu ile Türkiye’nin uydu filosunda ilk defa yeni teknoloji olan Ka Bant frekansı yer alacak. Bu sayede daha önce ulaşılamayan Afrika`nın Sahra altı kısmına da televizyon yayınlarını ulaştırma imkanı kazanılacak. Ka- bant aracılığıyla kapsama alanlarına küçük daireler şeklinde yayın indirilerek, daha yoğun ve etkin yayın imkanı sağlanacak.

TÜRKİYE`NİN HABERLEŞME KAPASİTESİ 3 KAT ARTACAK
Böylece internet erişim maliyetleri de düşecek. Tüksat 4A uydusunda yayıncılık hizmetlerinin yanı sıra askeri amaçlı uydu yayınlarına da imkan verilebilecek. Türksat 4 A uydusu, Türkiye’nin haberleşme kapasitesini 3 kat arttıracak projenin önemli parçalarından birini oluşturacak.

ÇİN`DEN İNGİLTERE`NİN DOĞUSUNA KADAR TELEVİZYON YAYINI
Bu uydu, iletişimin yanı sıra, Çin`in batı bölgelerinden İngiltere’nin doğusuna kadar Türkiye, Avrupa, Orta Asya, Yakındoğu ve Afrika dahil geniş bir bölgeye televizyon yayınlarının aktarılmasını sağlayacak. Böylelikle, Türk televizyon ve radyo kanallarının yayınları Avrupa ve Asya`nın ardından Afrika`yı da kuşatacak.

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir