• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Zayıflayarak Sağlığınıza Kavuşun
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Konya Özel Fizikon Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Oğuz, zayıflayarak obezitenin neden olduğu birçok hastalıktan kurtulmanı mümkün olduğunu söyledi.

Sağlıksız beslenme ve hareketsizliğin neden olduğu halk arasında şişmanlık olarak adlandırılan obezite birçok hastalığın habercisi olarak biliniyor. Başta kalp hastalıkları ve diyabet olmak üzere ciddi sağlık sorunlarının tetikleyicisi olan obezite Türkiye’de de yetişkin ve çocuklarda hızla yayılıyor. Konya Özel Fizikon Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Oğuz, obezitenin aşırı şişmanlık olup vücutta sağlığı bozacak kadar aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanabileceğini belirtti. Türkiye’de nüfusun yaklaşık üçte birinin obez olduğunun altını çizen Oğuz, “Obezitenin birçok nedeni olmakla birlikte aşırı ve yanlış beslenme ile hareketsiz yaşam en önemli etkendir. Bölgesel olarak obezite Doğu Anadolu’da en düşük, İç Anadolu’da en yüksektir. İl bazında ise obezitenin en sık olduğu yer Konya’dır.” dedi.

Prof. Dr. Hasan Oğuz, Obezitenin sebep olduğu birçok hastalığın bulunduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu, “Obezite, diyabet, hipertansiyon, kalp hastalıkları, yüksek kolesterol, safra kesesi hastalıkları, bazı kanserler, romatizma, felç, astım, adet düzensizlikleri ve aşırı kıllanma, ruhsal sorunlar, deri hastalıkları ile toplumsal uyumsuzluk bunlardan bazılarıdır.”

Obezitenin basit olarak göbek çevresi ölçümü ile anlaşılabileceğini anımsatan Oğuz, bel çevresinin erkeklerde 94 cm, kadınlarda 80 cm ve üzerinde ise hastalık riskinin başladığını dile getirdi. Erkeklerde 102 cm, kadınlarda 88 cm üzerine çıkması ise riskin yüksek olduğunun işareti olduğunu söyleyen Oğuz, bu sınırların üstünde olan kişilerin derhal kilo vermesi gerektiğini kaydetti.

Kilo vermenin en iyi yolunun düzenli egzersiz ve dengeli beslenme ile yavaş yavaş kilo vermek olduğunu aktaran Hasan Oğuz, “Sağlıklı kilo verme hekim yönetiminde ekip çalışmasıyla yapılırsa başarı oranı artar. Obezite kronik bir durum olduğu için zayıflama programı uzun süreli olmalıdır. Tedavinin amacı ideal kilodan çok `sağlıklı kilo`nun başarılması ve sürdürülmesidir. Yüzde 5-10’luk hafif bir kilo kaybı bile uzun süre korunabilirse tansiyonun düşmesi, diyabet, romatizma ve kalp hastalıklarının azalması gibi önemli faydaları getirebilir.” uyarısında bulundu.


OOBEZİTEYE DEVLET DESTEĞİ

Prof. Dr. Oğuz, Sağlık Bakanlığı’nın, sigara gibi obeziteyi de savaşılması gereken sağlık sorunları listesine aldığının altını çizdi. Bir taraftan doğru beslenme ve düzenli fiziksel aktivite için toplumun bilinçlendirilmeye çalışıldığını ifade eden Oğuz, bir taraftan da egzersizle zayıflamayı fizik tedavi ödeme kapsamına sokulduğu bilgisini verdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir