• DOLAR 32.348
  • EURO 35.134
  • ALTIN 2309.754
  • ...
ADR şartlarını yerine getirmeyenlere ciddi para cezaları geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Çevre ve İş Sağlığı Güvenliği Uzmanlık Grubu tarafından organize edilen “Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması” (ADR) konulu panelde, AB ülkelerinde yıllar önce standarda bağlanan, Türkiye’de ise 1 Ocak 2014’ten itibaren yürürlüğe giren sistem hakkında detaylı bilgi verildi.

 

Tehlikeli Maddeler Güvenlik Danışmanı Murat Öncel, sistemin bazı konuları hakkında belirsizliklerin olduğunu kaydetti. Öncel, başta gönderici ve taşıyıcılar olmak üzere, ADR şartlarını yerine getirmeyenlere çok ciddi para cezaları uygulanacağına da dikkat çekti.

 

ADR 1 Ocak 2014’te yürürlüğe girdi
ADR’nin tehlikeli yüklerin- maddelerin karayoluyla sağlıklı biçimde taşınması için gerekli AB standartlarının tümünü tarif ettiğini kaydeden BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halit Cem Çakır, “Ülkemizde tehlikeli kimyasal maddelerin taşınması, depolanması vs. sırasında meydana gelen kazaları üzüntüyle takip ediyoruz. Bu yönetmelik öncesine kadar karayollarımızda oluşan bu tür kazalar tamamen trafik kuralları içinde değerlendirilirken, yönetmelik sonrası oluşacak kazalarda, örneğin tehlikeli kimyasalları temin eden, gönderen, taşıyan vb. gibi zincirin tüm halkaları sorumlu olacak” dedi.

 

Sistem ciddi bir altyapı gerektiriyor
Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Mustafa Bağan ise ADR ile ilgili teknik ve yasal bilgiler verdi.

 

ADR’nin kabul edilmesindeki ana amacın güvenli taşımacılık olduğunu kaydeden Bağan,  “Olay aynen gömlek iliklemek gibi… Yani yanlış düğme ile başlarsanız sonuna kadar yanlış olur. ADR’de anahtar nokta; tehlikeli kabul edilen ürünün doğru sınıflandırılması ve isminin doğru bulunmasıdır” diye konuştu.

 

Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Yönetimi Şubesi’nden Serkan Pehlivan, “ADR Kapsamında Tehlikeli Atıkların Karayoluyla Taşınması” hakkında katılımcılara bilgi aktardı.

 

Tehlikeli atıkların taşınmasına yönelik Bursa il sınırları içinde 20 firma ile 41 aracın lisanslandırıldığını belirten Pehlivan, söz konusu araçlar için ADR kapsamı dışında da onay belgeleri istendiğini anlattı. (Zeki Aras-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir