• DOLAR 32.377
  • EURO 35.09
  • ALTIN 2326.339
  • ...
Diyarbakır`ın sağlıktaki  derdi büyük
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR  - Yatak olmadığı gerekçesiyle 2 ya da 3 çocuğun bir yatakta yatırıldığı Diyarbakır Kadın Doğum Hastanesi yetkilileri, sıkıntının kaynağının sağlık hizmetlerinin nüfusa paralel olarak gelişememesinden kaynaklanan eksiklikler olduğunu ifade etti.

“Annesinin kucağında koltukta yatışı verilen çocuklar var”

Konu ile ilgili olarak İLKHA ’ya bilgi veren hasta yakını Fehmi Atan, dün hastalanan çocuğunu hastaneye getirdiğinde, çocuğuna tahsis edilen yatağın ikinci bir hasta çıkması durumunda onunla da paylaşması gerektiğine dair kendisine bir kâğıt imzalatıldığını ifade ederek, bu duruma tepki gösterdi.

Atan, “Doktorlar, ‘Çocuğunu hastaneye yatırmak istiyorsan, ikinci bir çocukla bir yatağı paylaştığını kabul ettiğine dair bir kâğıt imzalaman gerekir ‘ diyerek bana bir kâğıt imzalattılar. Şahsen ben şaşırdım. Fakat başka çarem de yoktu. Ancak hastanede çok daha kötü görüntülere de şahit oldum. Bırakın yatağı, annesinin kucağında koltukta yatışı verilen çocuklar var. Bir de kış hastalıkları, genelde bulaşıcı hastalıklar oluyor. Bu durumda hasta çocuğumun durumunun daha da kötü olup olmayacağını bilemiyoruz. Ancak başka bir imkânımız da yok. Mecburen kabul ettik ve hastamızı yatırdık” diyerek mevcut durumdan yakındı.

Doktorların hasta yatakları noktasında sıkıntı yaşadıklarını, bundan dolayı böylesi bir uygulamaya başvurduklarını  söylediklerini  belirten Atan, “Bu durumda çözüm mercii yetkililer oluyor. Bizim de talebimiz, yetkililerin bu duruma bir an önce çözüm bulmasıdır.” dedi.

Konu ile  ilgili olarak  İLKHA’ ya açıklamalarda bulunan Diyarbakır Kadın Doğum Hastanesi Müdürü Op. Dr. Reha Sermed Aygören, kış aylarından özellikle Ocak ve Şubat aylarında hastaneye gelen hasta çocuk sayısında çok fazla bir artış olduğunu belirterek bundan dolayı yatak sıkıntısı çektiklerini belirtti.

“Maalesef gerçekler bunlar”

Kadın Doğum Hastanesinde göreve başladığından bu yana hasta sayısında yüzde 110’luk bir artış olduğuna dikkat çeken Aygören, “ İmkânlarımız dâhilinde yatak sayısını artırıyoruz ve boş yer bırakmıyoruz. Ama hasta artışından dolayı maalesef kapasitemizin üzerinde hasta almak zorunda kalıyoruz” diyerek hasta kabulü noktasında yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.

Yatak eksikliğinden dolayı gelen hastaları almamaları durumunda, daha büyük bir sıkıntının meydana geleceğini belirten  Aygören, “Böyle bir durumda ya hasta ortada kalacak ya da gönderdiğimiz diğer hastanelerde iki çocuğun yattığı yataklarda hasta sayısı 3’e çıkacak. Maalesef gerçekler bunlar” diyerek içine düştükleri ikileme dikkat çekti.

“Hiçbir şartta yataklara 3 çocuk almadık”

Geçen yılda böylesi bir durumla karşı karşıya kaldıklarını ve bu sıkıntıyı Dağkapı Çocuk Hastanesi ile şifahen anlaşarak aştıklarını ifade eden Aygören, şartlar ne olursa olsun yatakları azami 2 çocuğa tahsis edilmesi yönünde karar aldıklarını ifade etti.

Aygören, “Hiçbir şartta yataklara 3 çocuk almadık. Ancak merkezde bulunan diğer hastanelerin bazılarının yer sıkıntısından dolayı 3 çocuğu bir yatağa yatırdığını da biliyoruz” dedi.

“58 yataklı bir çocuk servisi açılacak”

Bu sıkıntıların aşılması için Sağlık Bakanlığının devreye girdiğini söyleyen Aygören, hem Kayapınar hem de Dağkapı Kampüsüne iki yeni Çocuk Hastanesi projeleri olduğunu ifade ederek, “Bu vesileyle yatak kapasitesi artırılacak. Bunların bir an evvel hayata geçirilmesi için çalışılıyor. Bunun yanısıra bir ay içerisinde Eğitim Araştırma hastanesinde mevcut yoğunluğun giderilmesi için tahsis edilen bir bloğun, komple bir katına 58 yataklı bir çocuk servisi açılacak. İnşallah bu serviste hizmete girdiğinde, şu an yaşanan sıkıntı, bir nebze olsun rahatlamış olacak” dedi.

“Mevcut durum ideal olanı değil”

Yaşanan sıkıntının sadece çocuk hastanelerinde olmadığını, aksine Kadın Doğum birimlerinin de zayıf olduğunu  dile getiren Aygören, “Diyarbakır da tek kadın doğum hastanesiyiz. Çocuk hastanelerinin alternatifi var ancak merkezde kadın doğum hastanesinin maalesef alternatifi yok. Doğum sayımız günlük 60 – 70 civarında. Kabaca yıllık 38 bin doğum gerçekleşiyor. Doğum ve çocuk sayısı giderek artıyor. Dolayısıyla böyle bir artış karşısında mevcut şartlarla sıkıntı yaşıyoruz. Evet, kabul ediyoruz. Mevcut durum ideal olanı değil, ancak hastalarımızı mağdur etmeme adına bazen iki çocuk aynı yatakta olsa bile, hastayı almak durumunda kalıyoruz. 422 yataklı hastanemize bu güne kadar maksimum 440 hasta kabul etmişiz.  Ama dediğim gibi hasta ortada kalmasın diye bunu yapmak durumundayız.” açıklamasında bulundu.

Kadın doğum hastanelerine bayan doktor azlığı

Son günlerde gündeme gelen ve özellikle bölgede ciddi bir eksiklik olarak kabul edilen Kadın Doğum hastanelerindeki bayan doktor eksikliğine de değinen Aygören, “Biz öncelikle bayan doktor ayrımı yapmak bir yana dursun, şu an kadın doğum uzmanı doktor bulamıyoruz. Akşam nöbetlerimizde iki doktor kalıyor. Bu sayıyı üçe çıkarma sıkıntısı yaşıyoruz. Fakat belirttiğiniz gibi, bu sıkıntı yaşanıyor ve bu sıkıntının kaynağı asistan alımından itibaren ortaya çıkan bir durum. Bu sıkıntının aşılması için daha baştan itibaren bir düzenleme yapılmalı ve bu konuda alınması gereken önlemler alınmalıdır. Ancak bu husus bizi aşan bir durum. Bu konuda gerekli düzenlemeleri Bakanlık yapacak. Maalesef böyle bir sıkıntı var ve bunu da görmek gerek” dedi.

(Fikret Özkan – İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir