• DOLAR 32.521
  • EURO 34.579
  • ALTIN 2492.404
  • ...
Türkiye`ye Sığınan Özbek için Şok Karar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

10 Şubat sabahı Başakşehir`de ki evinden alınan ve o günden beri Güvercintepe Polis Merkezi`nde tutulan Mahmut Rahimov`un Kırgızistan`a iade edileceği bilgisi geldi.

12 Şubat günü Güvercintepe Polis Merkezine giden Mahmut Rahimov`un hanımı, eşiyle görüştüğünü ve polislerin kendisine, "seni Kırgızistan`a göndereceğiz" dediğini aktardı. Mahmut Rahimov`un ailesinin ve arkadaşlarının endişeli bekleyişi sürüyor.

Mahmut Rahimov Kırgızistan`da yaşayan Özbeklerden. Bu sebeple Kırgız pasaportuna sahip.

Emniyet yetkilileri Mahmut Rahimov için tehlikenin Özbekistan`da olduğunu bu sebepten dolayı da kendisinin Kırgızistan veya diğer bir asya ülkesine gönderilmesinin tehlikeli olmadığı söylüyor.

Ancak Özbekistan Hükümeti terörist olarak nitelediği bu Müslümanları güvenlik anlaşması yaptığı bütün Asya ülkelerden rahatlıkla kendi ülkesine geri getirebiliyor.

Adalet Platformu Başkanı Adem Çevik: Mahmut Rahimov`un eğer herhangi bir Asya ülkesine iadesi söz konusu olursa Özbekistan`a göderilmesinin çok sürmeyeceğini belirtti.

Rahimov`un Özbekistan`a teslim edilmesi durumunda da ise kendisini iki seçenek bekliyor. Birincisi hemen idam edilmesi, ikincisi ise tüm ömrünü işkenceler altında hapishanede geçirmesi.

Özbekler Birliği`nin olayla ilgili verdiği bilgiye göre, Emniyet İstihbaratı bir süre önce Mahmut`a kendileri için çalışmasını teklif etmiş ve eğer bu teklifi kabul etmezse de Rahimov`u derhal yurtdışına iade etmekle tehdit etmişler.

Olayı ilk anından itibaren yakından takip eden Adalet Platformu Başkanı Adem Çevik: "Mahmut Rahimov Polis tarafından Hükümetin bu yöndeki politikasına rağmen iade edilmek üzere.

Daha önce de buna benzer olaylar yaşandı. Türkiye`ye sığınan mülteciler paralel devletin kurbanı oluyor. Terör suçlaması yapılan bu insanlar hangi pazarlıklarda kullanılıyorlar?" dedi.

Türkiye`ye iki kez iltica talebinde bulunup red cevabı alan Çinli Müslüman Yusuf Bo Wang, Bilecik Emniyet Müdürlüğü tarafından 22 Ağustos 2013 tarihinde gece yarısı kaçırırcasına, BM`nin ve tüm resmi kurumların kapalı olduğu saat Polis tarafından 23:35`de Çin`e iade edilmişti. Pekin Havalimanında Çin İstihbaratı tarafından alınan Yusuf`tan bir daha haber alınamadı.

Türkiye`de bir senelik oturum izni olan Mahmut Rahimov, Türkiye`ye resmi yollardan giriş yapmış. Ayrıca twitter kullanıcılarınında Mahmud Rahimov için twitterda da bir hashtag açtığı ve bu yolla Özbek sığınmacıya destek olunabildiği bildirildi: #ÖzbekKardeşimizTeslimEdilmesin
incanews

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir