• DOLAR 32.371
  • EURO 34.973
  • ALTIN 2325.538
  • ...
Muharrem Taş olayında ihmaller zinciri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Geçtiğimiz günlerde Van'ın Gürpınar ilçesi Yalınca köyü Çalık mezrasında aniden ateşlenen bir buçuk yaşındaki Muharrem Taş'ın hayatını kaybetmesi olayı gündemdeki yerini kururken, olayla ilgili detaylar bir bir ortaya çıkmaya devam ediyor.

 

1Şubat’ta meydana gelen olayın üzerinden tam 12 gün geçti. Bir taraftan olayla ilgili soruşturmayı yürüten müfettişler çalışmalarını sürdürürken, diğer taraftan  olayla ilgili detaylar da ortaya çıkmaya devam ediyor.

 

Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansı’na önemli açıklamalar da bulunan Sağlık Sen Van Şube Başkanı Hikmet Bilgin, olayda ihmaller zinciri yaşandığını belirtirken, Akit Gazetesi’nin önceki gün attığı manşete de tepki gösterdi.

 

O gece 112’de neler yaşandı?

21. yüzyılda sağlıkta dönüşüm programının hızla yayıldığı bir Türkiye’de böyle bir olayın yaşanmasının üzüntü verici olduğunu ifade eden Bilgin, olaya bakıldığında birçok ihmal olduğunun görüldüğünü belirterek, “Özellikle 112’de çalışan arkadaşlarımızla birebir yaptığımız görüşmelerde ve telefon konuşmalarının dökümanlarına baktığımızda aile, ilk olarak 112’ye ulaşamıyor. Bir akrabalarını arıyorlar. Bu akrabaları aracılığıyla 112’ye ulaşıyorlar. 112’deki arkadaşlarımız öncelikle aileye ulaşmaya ve hastanın durumu ile ilgili bilgi almak istiyor. Arayan şahsın olayla ilgili fazla bilgisi olmadığı için, ateşi olduğunu söyleyip, 112’den yardım istiyor. 112 çalışanları, olayı teyit etmek için, hastanın yanında bulunanların numarasını istiyor. Vefat eden kardeşimizin yakını ise, yolda olduğunu ve dolayısıyla kendi telefonunun kesilebileceğini söylüyor. Arkadaşlarımız ısrarla diğer telefonu istiyorlar. Vefat eden kardeşimizin ailesinin telefonunu alıyorlar ve neticede, o telefona da ulaşamıyorlar.” dedi.

 

Bir müddet sonra bu ihbarı yapan Muharrem Taş’ın akrabasıyla irtibatın kesildiğini ve bunun üzerine 112 deki görevlilerin farklı kanallarda olayı doğrulama yoluna gittiğini aktaran Bilgin, “Jandarmaya ulaşılıyor. Jandarma böyle bir ihbarın kendilerine gelmediğini iddia ediyor. Bunun üzerine karayolları şantiyesi ile görüşme yapılıyor. Karayoluyla ulaşma noktasında sıkıntı yaşanıyor ve bunlar Gürpınar’da olmalarına rağmen, Van’daki şantiye elemanlarına ulaşıyorlar. Oradaki bir telefonla Gürpınar şantiyesine ulaşım sağlanıyor. Karayollarındaki arkadaşlar, gece bu yolu açma gibi bir şanslarının olmadığını dile getiriyorlar.” diyerek o gece yaşananları anlattı.

 

“O gün resmi kayıtlara geçen 17 bin ihbarın 141 tanesi gerçek”

Tüm bu yaşananların İl Sağlık Müdürlüğü  ya  da Valiliğe bildirilmediğini dile getiren Bilgin, olayın asıl vahim tarafının ise o gün gelen asılsız ihbarlar olduğunu vurgulayarak, “O gün resmi kayıtlara baktığımızda 17 bin tane ihbar gelmiş ve bunlarda sadece 141 tanesi doğru. Yani burada en büyük ihmal vatandaşların vurdumduymazlığıdır. Bu evladımızın vebalinin büyük bir kısmını 17 bin asılsız ihbarı yapan insanların boynundadır. Bu 17 bin asılsız ihbar, maalesef böyle bir cana mal olmuştur” şeklinde konuştu.

 

“112 çalışanları Taş ailesine ulaşmak için o gece 50’ye yakın arama yapmış!”

Sağlık çalışanlarının Taş ailesine ulaşmak için yaklaşık 50 telefon araması yaptığını tüm bunların resmi dokümanlarda mevcut olduğunu dile getiren Bilgin, tüm bunların ihmalleri ortadan kaldıramayacağını da sözlerine ekleyerek, “Kendinizi o insanların yerine koyun, ya da bir gün böyle bir olayın akrabalarınızın veya sizlerin başına gelebileceğini unutmayın” dedi.

 

Asılsız ihbarlarla ilgili konundaki boşluğa da tepki gösteren Bilgin, yetkilileri bu noktada acilen caydırıcı önlemler almaya çağırdı.

 

“Akit Gazetesi Acılı aileden ve toplumdan özür dilesin”

Akit Gazetesinin atmış olduğu manşete de tepki gösteren Bilgin şunları söyledi. “Hiçbir baba evladı üzerine siyaset yapamaz. Hiçbir insan ölmüş bir insanın üzerine siyaset yapılamaz. Akit Gazetesi’nin atmış olduğu manşet hakikaten yürekleri yaraladı. Ümit ediyorum ki ileriki günlerde Akit Gazetesi atmış olduğu manşetten dolayı özür manşeti beyan eder bu aileden, ve bu toplumdan özür diler. Sizlerin vesilesiyle tekrar ailemize başsağlığı ve sabrı cemiller diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Başka canların yanmaması için atılması gereken adımlar…

Bilgin son olarak başka canların yanmaması için acilen atılması gereken adımları ise şöyle sıraladı.

-Belediyelerin aileleri bilinçlendirme yoluna gitmesi gerekir

 -Hükümetin ciddi bir manada kesin ve net cümlelerle yasal bir düzenleme yapması lazım.

-Bu yasal düzenleme içerisinde özellikle ihbar yapanların tespit edilmesi durumunda sağlık güvencisinde belli bir süre mahrum bırakılması lazım.

-Son olarak Muharrem Taş olayında ihmali olanların mutlaka cezalandırılması gerekir. (Murat Dalgın, Nihat Bozkurt-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir