• DOLAR 32.519
  • EURO 34.641
  • ALTIN 2489.941
  • ...
İstanbul tramvayları 100 yaşında!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL- Elektrikli tramvayların günümüzdeki canlı örneği olan ve bu  gün dolayısıyla çiçeklerle süslenen nostaljik tramvay, sabah yolcularını karşıladı.

Elektrikli tramvayların 100. yılı dolayısıyla bugün öğle saatlerinde Taksim-Tünel hattında nostaljik tur düzenlendi. Tura İETT Genel Müdür Yardımcısı Mümin Kahveci, Beyoğlu Güzelleştirme Derneği Başkanı Nizam Hışım, İETT Daire Başkanları, birim müdürleri ve yolcular katıldı.

 100. yıla özel düzenlenen etkinlik kapsamında yolcuları eski bayan biletçi ve vatman karşıladı. Yolculara temsili bilet kesildi ve 100. yıl için bastırılan hatıra paralardan dağıtıldı.

 Elektrikli tramvayların kendilerine has bazı özellikleri şöyle sıralanıyor:

-Elektrikli tramvayın işlemeye başladığı ilk yıllarda her tramvaya yalnız bir asker binebilirdi. Diğerleri ya arkaya asılmak ya da basamakta gitmek zorundaydılar.

-Yolcusu çok olan Bebek-Taksim ve Bebek-Eminönü hatlarında üçer vagonluk tramvay katarları çalışırdı. Bu hatlar buna rağmen daima çok kalabalık olurdu.

-Ücretlerine arada bir yapılan zamlara rağmen tramvaylar en ucuz nakil vasıtası olma sıfatını her devirde muhafaza etmiştir. Galata köprüsünden tramvayın geçmeye başlamasından sonra biletlere ‘Köprüler Resmi’ yani müruriye ücreti de eklenmişti.

-Okuma yazma bilmeyenleri de düşünen tramvay şirketi ilgilileri, ilk zamanlar tabelalarda yazının yanına bir de o bölgenin küçük bir resmini ekliyorlardı. 

-Sur içi bölgesinde çalışan tramvaylar mutlaka Beyoğlu’nun içinden, İstiklal Caddesi’nden geçerlerdi.  (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir