• DOLAR 32.55
  • EURO 34.933
  • ALTIN 2434.413
  • ...
Hasta mahkumlar serbest bırakılsın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR – Cezaevlerinde bulunan hasta mahkumların serbest bırakılması gerektiğini belirten Özgür Der Diyarbakır Şube Başkanı Murat Koç, Cumhurbaşkanının af yetkisini kullanarak hasta mahkumları serbest bırakması gerektiğini söyledi.

Koç yaptığı yazılı açıklama ile cezaevlerinde hürriyetlerin kısıtlanmasına ek olarak, insan onurunun çiğnendiği, hasta mahpusların tedavi görmesinin engellenmesi, ailelerin mahpusları ziyaretini zorlaştıracak ve hatta bazen neredeyse yakınlarının imkânlarına bağlı olarak imkânsız kılacak şekilde uzak kentlere sevk edilmeleri gibi ekstra cezalandırmalar uygulandığını belirtti.

Ağır hasta mahkûmların serbest bırakılmayarak ölüme terk edildiklerini söyleyen Koç, “ Ağır hastalıkların pençesine düşen ve gerekli tedavi koşulları da oluşturulmadığı için günden güne eriyen çok sayıda mahkûm cezaevlerinde hayatını kaybetti. Çoğu devlete sağlıklı olarak emanet edilen bu insanların maalesef tabutları yakınlarına teslim edildi. Bu ağır trajedinin önüne geçilmesi mümkünken, cezaevlerinden çıkan onca cenazeye rağmen,  bunun önüne geçilmemektedir. Verilen raporlara rağmen hasta mahpusların cezaevlerinde gün gün ölüme yürümelerine seyirci kalınmaktadır.” dedi. 

İnsan hakları kuruluşlarının raporlarına göre cezaevlerinde 554 hasta mahkûmun bulunduğunu ve bunların 163`ünün ağır hasta, tahliye edilmemeleri durumunda ölme olasılıklarının yüksek olduğunu söyleyen Koç, “Bir an önce serbest bırakılması gereken bu hastaların Adli Tıp Kurumu tarafından tutsaklıkları devam ettirilmektedir. Hastanelerde mahpus reviri olmadığı gibi gerekçelerle, hastalar tedavi edilmeden geri gönderilmekte, ölüme terk edilmektedir.” şeklinde konuştu. 

Ölüm cezasının yasak olduğu bir ülkede mahkûmların elverişli koşullarda tedavi edilmemeleri ve durumları ciddi olanların da serbest bırakılmamalarının ölüm cezasından farksız olduğunu söyleyen Koç, “ Hasta mahpusların devletin kusuru nedeniyle ölmeleri veya sakat kalmalarının sorumluları; hiç kuşkusuz bu sorunu çözmekle yükümlü olan devlet yetkilileridir. Ayrıca Cumhurbaşkanın sorumluluğuna da hassaten temas etmek gerekiyor. Çünkü Cumhurbaşkanı istese af yetkisini kullanarak cezaevlerinde ölüme terk edilmiş mahkûmları kurtarabilir.” dedi.

Koç son olarak, “ Öncellikle Cumhurbaşkanlığı`nın af yetkisini kullanmasında, Adli Tıp Kurumu`nun resmi bilirkişi tekeli kaldırılmalıdır. Özellikle F Tipi hapishanelerdeki tecrit koşulları, hastalıkları tetiklemeye ve mahpusların hastalıklarının hızlı bir şekilde ilerlemesine neden olduğundan hapishanelerdeki tecrit uygulamasına son verilmelidir. Hapishanelerdeki sağlık koşulları düzeltilinceye kadar Adalet Bakanlığı acilen tüm hapishanelerdeki sağlık sorunu olan mahpusları sağlık kontrolünden geçirmeli ve tedavilerine başlamalıdır.” şeklinde belirtti. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir