• DOLAR 32.507
  • EURO 34.96
  • ALTIN 2434.539
  • ...
Diyarbakır Barosundan TMK'nın 10.Madde Teklifi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR – Diyarbakır Barosu TBMM’ninde  Gündeminde Bulunan “TMK 10. Madde Uyarınca Kurulan Mahkemelerin Kaldırılması ve Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile ilgili  görüşlerini  Basın mensuplarıyla paylaştı. Basın Açıklamasını Baro Başkanı Avukat Tahir Elçi okudu.

 

Elçi, yaptığı açıklamada bugün TBMM Adalet Komisyonunda ele alınmaya başlayacak olan Adalet ve Kalkınma Partisi(Ak Parti) milletvekilleri tarafından 06 Şubat 2014 tarihinde Terörle Mücadele Kanunun 10 uncu Maddesi Uyarınca kurulan Ağır Ceza Mahkemelerinin kaldırılmasına ve çeşitli kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin ele alınacağını belirterek, barış ve çözüm sürecinde gelinen aşamada bu kanunun  Meclis Adalet Komisyonunda görüşülecek olması nedeniyle görüşlerini kamuoyuna sunma gereği duyduklarını ifade etti.

 

Elçi konuşmasında, “Diyarbakır Barosu olarak Kanun Teklifinin başta özel yetkili mahkemelerin kaldırılması olmak üzere, bir dizi iyileştirici ve pozitif düzenleme içermekle birlikte, düzenlemenin hukuksal, adil ve toplumsal birçok yönden yetersiz görüyor ve  beklentilere yanıt vermediği görüşündeyiz.’’ dedi.

 

Mahkemelerin olağanüstü niteliğine hukuksal zemin oluşturan Terörle Mücadele Kanunun Yürürlükten kaldırmasının öngörülmediğini ifade eden Elçi,  “Daha önce Devlet Güvenlik Mahkemelerinin ve bir süredir Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinin başta kişi özgürlüğü ve adil yargılama hakkı olmak üzere birçok temel hak ve özgürlüğü ihlal eden uygulamalarının temel dayanağı Terörle Mücadele Kanunu ve bu kanunun hükümleridir.” diye ifade etti.

 

TMK 10 maddesi uyarınca kurulan özel mahkemeler kaldırıldıktan sonra, TMK’nu tümüyle yürürlükten kaldırmak, ceza hukuku tekniği ve ceza kanunun bütünselliği gerekliliğine vurgu yaparak Kürt Sorununa demokratik çözümü bakımından da süreci geliştirici ve güçlendirici unsur olacağını ifade eden Elçi,  “1 yıl önce başlatılan ‘barış ve çözüm süreci’ çerçevesinde bugüne kadar bir tek silahlı çatışmanın yaşanmamış olmasını dikkate alan Parlamento, bu teklifle birlikte TMK’yı tümüyle yürürlükten kaldırmasını değerlendirmelidir.’’ dedi.

 

Elçi, ayrıca Diyarbakır Barosu olarak DGM’lerden başlamak üzere olağanüstü yargılamalar sonunda verilmiş ve infaz edilmemiş tüm mahkumiyet hükümleriyle ilgili yeniden yargılama yapılmasını, haklarındaki mahkûmiyet hükmü infaz edilmiş kişilere ise sembolik de olsa bir tazminat verilmesini öngören bir düzenleme öngördüklerini ifade etti.

 

Elçi, ilgili kanun maddeleri ile ilgili, |

-TMK’nın ‘terörün tanımı’ başlıklı 1. ci maddesinin değiştirilmesi, suçlar ve eşitsizlik, adaletsizliğe yol açan cezaları 1/2 oranında artıran yasanın 5. ci maddesini mutlaka yürürlükten kaldırılması gerektiği,

-5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirleri uygulamasına dair ‘koşullu salıverme’ başlıklı 107. maddesindeki eşitsizliğin giderilmesi gerektiği’, gibi önerilere yer verdi. (Ömer Yasin Ergin/Ekrem Payan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir