• DOLAR 32.58
  • EURO 34.896
  • ALTIN 2437.96
  • ...

Bilgi Teknolojileri ve iletişim Kurumu (BTK), "Borç ve Alacak Bilgilerinin Sorgulanmasına ve Son Faturalara ilişkin Usul ve Esaslar" hakkındaki düzenleme taslağını kamuoyu görüşüne sundu.

Taslağın yürürlüğe girmesi halinde, işletmeciler, tüketicilere, internet sayfaları üzerinden borç ve alacak bilgilerini sadece kimlik bilgilerini kullanarak, kolay ve basit bir yöntemle öğrenebilme imkanı sağlayacak.

Borç ve alacak bilgilerinin öğrenilmesi sonrasında, tüketicinin talebi üzerine durumunu gösteren bir belge verilecek.

200 binin üzerinde abonesi olan işletmeciler, tüketicilere e-devlet üzerinden, yasal takipte olanlar dahil tüm borç ve alacak bilgilerini öğrenebilme imkanı sunacak.

İşletmeciler borç ve alacak bilgilerine ilişkin işlem kayıtlarını 4 yıl süreyle muhafaza edecek.

SON KEZ GÖNDERİLDİĞİ BELİRTİLECEK
Taslağa göre, işletmeciler, son faturayı gecikme faizi ve diğer işletilecek bedeller dahil olacak şekilde tek seferde düzenleyecek. Tüketicilere gönderilen son faturada, faturanın son kez gönderildiğine dair ibareye yer verilecek ve sonrasında borca ilişkin yeni fatura çıkarılamayacak, alacak talebinde bulunulamayacak.

Son uyarı, abone veya tüketiciye tebliğ edilmesi kaydıyla yazılı şekilde yapılacak. Ödenmemiş borçlar için yasal takip başlatılması öncesinde yapılacak son uyarıda, aboneye borcunu ifa edebilmesi için asgari 15 gün süre tanınacak.

Son uyarının tebliğ edildiği tarihten 15 gün içinde borcun ödenmemesi halinde yasal yollara başvurulacağı uyarı metninde belirtilecek.