• DOLAR 32.566
  • EURO 34.92
  • ALTIN 2433.962
  • ...
"Vize konusundaki sıkıntılar aşılmalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA-Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu, Almanya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl’u ağırladı.

 

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Meclis Başkanı Remzi Topuk, Yönetim Kurulu Üyeleri İsmail Kuş, Fahrettin Gülener, Cüneyt Şener, Aytuğ Onur ve İlker Duran tarafından ağırlanan konuk büyükelçi ile gerçekleştirilen görüşmede, vize kolaylaştırması konusu gündeme geldi.

 

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Almanya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin önemine dikkat çekerek Almanya’nın ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda Türkiye’nin en önemli dış ticaret ortaklarından biri olduğunu belirtti.

 

Bursa’da çok sayıda Alman firmasının yatırımı olduğuna dikkat çeken Burkay, “Odamıza kayıtlı 132 tane Alman sermayeli firma var. Almanya ile ilişkilere ayrı bir önem veriyoruz. Hessen kardeş eyaletimiz, Aachen Üniversitesi ile BUTGEM’de ortak çalışmalar yapıyoruz. Umut ediyorum ki kriz sonrası gelişen Alman ekonomisi hem Bursa hem de Türkiye ekonomisine olumlu yansır. Alman sermayesinin Bursa’da yatırım yapmasını çok önemsiyoruz” dedi.

 

“Vize konusundaki sıkıntıları aşmalıyız”

Vize konusunda yaşanan sıkıntılara da değinen Burkay, Macaristan ile yapılan vize kolaylığı anlaşmasını örnek göstererek, “Macaristan Büyükelçiliği ile imzaladığımız anlaşma ile bizim referansımızla vize başvurusu yapan üyelerimize uzun süreli schengen vizesi veriliyor. Almanya’ya gerçekleştirilen ihracatın büyük kısmı Bursa üzerinden gerçekleşiyor. Dolayısıyla sizinle gerçekleştireceğimiz bir vize anlaşması ile ilişkilerimizin daha da gelişeceğini düşünüyoruz. Oda olarak A. TR belgesi ile kara taşımacılığında her yıl yaklaşık 30 milyar euro’ya yakın teminat veriyoruz. Vize kolaylığı için gereken teminatları da Oda olarak vermeye hazırız” diye konuştu.

 

Almanya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl da, Bursa’da olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Türkiye ve Almanya arasındaki ekonomik ilişkiler aslında bir başarı hikayesi. Bu başarı hikayesinin örneklerini de Bursa’da bire bir görmek mümkün. Vize konusunda bazı sıkıntılarımız olduğu doğru. İlişkilerimizin gelişmesi için engelleri kaldırmak zorundayız. Schengen kuralları dışına çıkmamak kaydıyla belirli konularda esneklik sağlanabilir. Geçtiğimiz günlerde imzalanan geri kabul anlaşması ile vize konusunda bir yol haritası çıkarmak için zemin hazırlandı ancak bu süreç uzun bir süreç. Umut ediyorum ki karşılıklı işbirliği ve hoşgörü ile bu süreci en iyi ve en güzel şekilde tamamlayabiliriz”  ifadelerini kullandı.  (Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir