• DOLAR 32.52
  • EURO 34.801
  • ALTIN 2421.461
  • ...
Diyarbakırlı taşerona Erbil`de büyük zulüm
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR – Irak Kürdistan’ına inşaat sektöründe çalışmak için giden Diyarbakırlı Tahsin Dondar’ın başına gelmeyen kalmadı. Para kazanmak umuduyla Erbil’e giden Dondar;  kaçırıldı, işkence gördü ve parası gasp edildi. Başından geçenleri  Türkiye ve Kürdistanlı yetkililere anlatan Dondar’ın yüzüne tüm kapılar kapandı.

Irak’a taşeronluk yapmaya giden ve  2012 yılında inşaat şantiyesi kuran  51 yaşındaki Tahsin Dondar, kaçırılarak şiddet gördü.  Malzemeleri ile 210 bin dolarına el konulan Dondar, canını zor  kurtardı.

Gasp edilen parasını ve malzemelerini alabilmek için Türkiye’de ve Kürdistan’da çalmadık kapı bırakmayan Dondar, yaşadığı sıkıntıları İLKHA’ya anlattı.

Diyarbakır’da taşeronluk yaparken bir arkadaşının tavsiyesi üzerine Irak Kürdistan’ında iş yapmaya karar verdiğini söyleyen Dondar, “Bir arkadaşımın aracılığıyla Iraklı müteahhit Kerim Ali H. ile tanıştım. İşlerimi büyütürüm, daha fazla para kazanırım düşüncesi ile Irak Kürdistan’ının yolunu tuttum. Erbil kentinde söz konusu müteahhidin yaptığı kamuya ait binanın inşaatında taşeronluk yapmaya başladım. Bu iş için yüklü miktarda inşaat malzemesi aldım. Bir süre çalıştıktan sonra 200 bin dolar alacaklı duruma geldim.” dedi. 

Şantiyemi basıp bizi kaçırdılar
Birlikte iş yaptığı Kuzey Iraklı Kerim Ali H’nin silahlı adamları ile birlikte şantiyesini bastığını ileri süren Dondar, “Iraklı Kerim Ali H, bir gece silahlı adamlarıyla beraber şantiyemi bastı mallarımızı gasp etti ve bizleri kaçırdı. Saatlerce bana ve işçilerime şiddet uyguladılar, bizleri ölümle tehdit ettiler. Daha sonra bizleri serbest bıraktılar ancak mallarımızı iade etmeyerek gasp ettiler.”  şeklinde konuştu.

Türkiye Konsolosluğu: Burada elimizden bir şey gelmiyor
Serbest kaldıktan sonra Erbil’deki Türkiye Konsolosluğu’na gittiğini ifade eden Dondar, “Erbil’deki konsolosluğumuza giderek başımdan geçenleri anlatıp yardım istedim. Yetkililer, olayı inceleyeceklerini söylediler ancak sonradan ‘Burada elimizden bir şey gelmiyor’ diyerek yaptırım güçlerinin olmadıklarını ifade ettiler. Mağduriyetimi gidermediler.” dedi. 

"Ben de Türkiye vatandaşıyım, neden kimse yardım etmiyor?"
Irak Kürdistanı yetkililerinden sonuç alamayınca umudunu Türkiye’deki yetkililere bağladığını söyleyen Dondar, “Irak Kürdistanı hükümetinden sonuç alamayınca umudumu Türkiye’deki makamlara bağladım. Cumhurbaşkanı ve Başbakan dahil olmak üzere her yere başvurdum. Ancak bana sorunu çözeceğiz demelerine rağmen, hiç kimseden herhangi bir adım atılmadı. Çocuklarımla perişan bir haldeyiz. Ben de Türkiye vatandaşıyım neden beni görüp yardım etmiyorlar.” diyerek sitem etti. 

Dondar  yaşadıklarını şöyle özetledi: “Kerim Ali H, şantiye alanını silahlı adamları ile basıp, bütün malımı bırakıp Irak Kürdistanı`nı terk etmemi söyledi. Ben bunu kabul etmedim. 3 gün boyunca susuz ve ekmeksiz tutuldum  Irak Kürdistanı`nda. Bankaya benim adıma para gönderildiği yalanını söyleyerek oradan uzaklaştım. Sonra Kerim Ali H’yi arayarak ona arkadaşlarımı bırakmaması halinde Türk yetkililerle irtibata geçeceğimi söyledim. Malzemelerimize el konulduktan sonra arkadaşlarımızı da serbest bıraktılar.

Başvurmadığım yer kalmadı. 210 bin dolar faturalı mal döktüm ben. 80 bin lira şantiye kurdum. İki çocuğumu okuldan aldım maddi imkansızlıklar nedeni ile kirada oturmaya başladım. Irak ve Türkiye’deki tüm makamlara ulaştım. Meclise kadar giderek milletvekilleriyle görüştüm. Cumhurbaşkanlığına da yazı yazdım. Yardımcı olacaklarını söylediler ama sonuç yok. Elimde tüm belgeler var.

"Bana yardımcı olsunlar.” 

Hiç kimsenin kendisine herhangi bir yardımda bulunmamasından dolayı mağdur olduğunu ve bundan dolayı da çoğu zaman intihar etmeyi düşündüğünü  ifade eden Dondar, çocuklarını düşünerek bu girişimden vazgeçtiğini söyledi.
Dondar son olarak, Türkiyeli ve Güney Kürdistanlı yetkiliklerden yardım istediğini belirtti.

(Ayhan Kaya/Ömer Yasin Ergin - İLKHA)

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir