• DOLAR 32.59
  • EURO 34.854
  • ALTIN 2494.421
  • ...
`Roboski hadisesi bütün yönleriyle aydınlatılmalı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - 2009’dan bu yana Doğu ve Batı illerinde çeşitli çalışmalarla Kürt sorununa İslami yaklaşım bağlamında çözüm arayan Doğu – Batı Kardeşlik Platformu sözcüsü Hasan Ünal, platform olarak yaptıkları çalışmalar hakkında İlke Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. 

2009 yılından bu yana Kürt sorununun çözümü ve kardeşliğin tesisi noktasında yaptıkları çalışmalar ile Doğu-Batı illeri arasında gönül köprüsü kurmaya çalışan platform,  30 ilden toplantıya katılan STK temsilcileriyle Bursa’da  “Kürt Sorunu ve İttihad -ı İslam” konulu bir seminer ile konu ile ilgili müzakerelerde bulundu. 

Toplantı sonrası gelişmeleri, İLKHA’ya değerlendiren Platform sözcüsü Hasan Ünal, Roboski`de yaşanan hadisenin çözüm süreci ve Kürt Meselesinin çözümüyle ilgili yaşanan en temel kırılma noktalarından biri olduğunu ifade etti. 

“Roboski hadisesinin bütün yönleriyle aydınlatılması lazım”
Çözüm sürecine engel koymak isteyenlerin Roboski`de yaşanan olayla, toplumsal bir travmanın yaşanmasına sebep olduğunu söyleyen Ünal,  yaşanan kırılmanın birileri tarafından istismar edildiğine işaret etti. Ünal, “Bugün itibariyle eğer toplumsal kırılmanın önüne geçmek istiyorsak, kalıcı bir barış ortamı sağlanmasını istiyorsak, toplum vicdanını ciddi anlamda yaralayan Roboski hadisesinin bütün yönleriyle aydınlatılması lazım.” diyerek bu konuda yetkililerin daha hassas davranması gerektiğine vurgu yaptı. 

“Roboski faillerinin adalet önüne çıkarılması gerekiyor”
Roboski faillerinin adalet önüne çıkarılması gerektiğini belirten Ünal, faillerin bir an evvel yargılanması gerektiğini söyleyerek, “Toplumun bu konudaki hassasiyetinin ilgili çevreler tarafından dikkate alındığı kanaatindeyiz. Ama zaman geçiriliyor olması, toplum vicdanının kanamasının devam etmesi demektir. Buna müsaade edilmemelidir” şeklinde konuştu. 

Roboski hakkında verilen takipsizlik kararı…
Roboski katliamına ilişkin askeri mahkemenin verdiğin takipsizlik kararını da değerlendiren Ünal, verilen kararın faillerin ortaya çıkarılmasına engel teşkil etmemesi gerektiğini ifade etti. Ünal, Kürt meselesinin ve diğer tüm sorunların çözümünü sağlayacak temel etken insan haklarını önceleyen sivil bir anayasanın gündemden düşmesine ya da düşürülmesine meydan vermeksizin bir an önce bu anayasanın hazırlanıp yürürlüğe konulmasını olacaktır.” dedi.

“Sağlanacak çözümün hareket noktası olarak İttihat-ı İslam’ın seçilmesi gerekir”
Çözüm sürecine dair Platform olarak görüş ve önerilerini dile getiren Ünal, sağlanacak çözümün temelinde ve hareket noktası olarak İttihat-ı İslam’ın esas alınması gerektiğine işaret ederek, “Anadilde eğitimin tüm eğitim kurumlarında verilebilmesinin önü açılmalı, ırkçılığı ve etnik ayrımcılığı çağrıştıran her türlü slogan ve sözler meydanlardan, yerleşim merkezlerinden ve hayatın her türlü alanından kaldırılması gerekir” diyerek toplumu ayrıştırıcı ırkçı söylemlere dikkat çekti.  (Zeki Aras - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir