• DOLAR 32.585
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2500.5
  • ...
İlaçlamalardan yaşanan arı ölümlerinin önüne geçilsin!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN- Kışı geçirmek ve için Tarsus’a gelen arı üreticileri ilçede özellikle geçen yıl yaşanan ve ilaçlamalardan kaynaklanan arı ölümlerinin bu yıl yaşanmaması için tarım gıda ve hayvancılık müdürlüklerinin, gerekli kontrolleri yapmasını ve ilaçlamadan bir hafta önce gerekli bilgilendirmeyi yapmasını istediler.

 

Arı yetiştiriciliği ve bal üreticiliği yapan Salih Akbaş, her yıl kışı geçirmek için Diyarbakır’dan kalkıp Tarsus’a geldiğini ve ilçede özellikle geçen yıl yaşanan ve ilaçlamalardan kaynaklanan arı ölümlerinin bu yıl yaşanmaması için Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüklerinin, gerekli kontrollerin yapmasını ve ilaçlamadan bir hafta önce gerekli bilgilendirmenin yapılmasını istedi.

 

Zor şartlar altında yaşamak zorunda kalıyoruz

Arı yetiştiricileri olarak zor şartlar altına kaldıklarını belirten arı yetiştiricisi Akbaş, “Bizler her yıl Ekim ayından bu bölgelere gelerek arıların kışı geçirebilmeleri için buralarda kalıyoruz. Mayıs ayının sonuna kadar baraklarda, içecek suyu olmadan, elektriksiz bir şekilde kalmaya çalışıp arılarımızı yetiştiriyoruz. Kaldığımız yerlerde banyo ve tuvalet olmadan ilkel şartlar altında yaşıyoruz. İki çocuğum var biri okuyor diğeri ise kendi işinde çalışıyor. Ben ve eşimde Çüngüş’ten kalkıp Tarsus’a gelerek bu zorlu yaşam şartlarına rağmen 8-9 boyunca burada kalıyoruz. Elektriğimizi kendi kurduğumuz güneş paneli ile sağlamaya çalışıyoruz.

 

Habersiz ilaçlamalardan dolayı arılarımız telef oluyor

Akbaş, “Geçen yıl habersiz yapılan ilaçlamalardan dolayı binlerce arımız telef oldu. Bu yüzden geçen yıl İlçe Tarım Müdürlüğünün önünde eylem yaptık. Ama bizlere herhangi bir tazminat verilmedi. Ayrıca yapılan ilaçlamalarda arı ölümlerin büyük bir nedeni kalitesiz ve korsan ilaçların kullanılmasında dolayı meydana geldi.  Normalde ilaçlama akşam yapılsa daha sağlıklı olur. Hal bu ki İlçe Tarım Müdürlüğü bir hafta önceden bizlere haber verse, bizlere gereken önlemeleri alırız. Hepimizin kaydı Tarım Müdürlüğünde var. Bizler buralara gelirken yerimizi ve nerde kaldığımız belirtiyoruz. Ben yer için 600 TL kira parası veriyorum. Yani yerlerimiz belli. Yetkililerden isteğimizi ilaçlama dönemlerinde bizlere bir hafta önceden haber verilmesi ve korsan ilaçlamaya yönelik çözüm bulmalarını istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

Tüccarlar bal alım fiyatlarında usulsüzlük yapıyor

Bal satışlarında tüccarların kendilerine usulsüzlük yaptığını belirten  Akbaş, “Yaşadığımız bunca zorluklarla ürettiğimiz bal ucuz fiyata gidiyor. Geçen yıl 230TL’den verdiğimiz Yayla Balını bu yıl 190’TL den zor verdik. Aynı şekilde Pamuk Balını 180 TL’den 160 TL’ye düşürdüler.  Öte yandan işin ilginç yanı farklı isim altında tahlile gönderdiğimiz aynı baldan, bir tanesine olumlu karar veriliyor diğerine ise olumsuz denilerek ucuza kapatılıyor. Buraya anlayamadık, bal aynı kovanın balı, nasıl olurda bir kaliteli diğeri kalitesiz oluyor anlayamadım. ”diyerek yaşadığı mağduriyeti anlattı.

 

Balın neden  taban alım fiyatı belirlenmiyor

Öte yandan her gıda üretimin bir taban alım fiyatının olduğunu söyleyen  Akbaş, “ Pamuğun, fındığın, mısırın, buğdayın bir taban fiyatı olmasına rağmen balın neden bir taban fiyatı yok. Ayrıca balın sınıflandırılması neden yapılıp sınıflandırmaya göre fiyat verilmiyor. Bal hepsi bir tutulup aynı fiyat üzerinden alınıyor. “ diyerek balında bir taban fiyatının olması gerektiğini savundu. (A. Hakim Kurt-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir