• DOLAR 32.567
  • EURO 34.743
  • ALTIN 2414.797
  • ...
Zayıflamak isterken  yanlış yapmayın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN – Batman’da özel bir hastanede diyet uzmanı olarak görev yapan Kübra Akın, zayıflamak isterken yapılan yanlışlar ilgili bilgilendirmede bulundu.

Çağımızın hastalığı olarak nitelendirilen obezitenin toplumun büyük bir kesiminde görüldüğüne dikkat çeken Akın, “Dünyada özellikle gelişmiş ülkelerin en önemli sağlık sorunu olan obezite, artık ülkemizde de önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 1 milyar 6 milyon kişi, fazla kilolu ve bunların 400 milyonu da obezdir.

2015 yılında bu rakamların 2 milyar ve 700 milyona ulaşması tahmin ediliyor” dedi.Yapılan araştırmalara göre, Türkiye erkeklerinin dörtte birinde (yüzde 25), kadınların da yarıya yakınında (yüzde 44) obezite belirlendiğine değinen Akın, “Bu oran, 10 yıl önce çok daha az iken, günümüzde erkeklerde iki kat artmış. 50 yaş üzeri kadınlarda da yüzde 40`tan az iken, yüzde 50`ye yükselmiştir” ifadelerini kullandı.

Obezite tedavi edilebilir bir sağlık problemidirObezitenin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir sağlık problemi olduğunu dile getiren Akın, “Toplumumuzda insanlar önce kendi yöntemleriyle, kulaktan dolma bilgilerle veya televizyonlarda duyduklarıyla hareket ediyorlar. Ancak başarısız olunca uzmanına gitmeye karar veriyorlar. Malesef uzmanına gelene kadar metabolizmalarına yeterince zarar vermiş ve sağlıklarını bozmuş oluyorlar.

Bunun canlı örneklerini de şimdilerde yanlış diyetler yapıp sağlığı bozulan ünlü kişilerde de görebiliyoruz. Obezitenin büyük bir sağlık problemi olmaya başlamasıyla birlikte, maalesef ortalıkta bu konuyla ilgisi olan-olmayan kişiler önerilerde bulunmaya başladı ve bu iş bir pazar haline geldi.

Şimdilerde bu işi ticarete döküp insanların sağlığıyla oynayan birçok kişi bulunmaktadır. İnsanımız bu kişilerin kim olduğunu, neye dayanarak bunları söylediğini araştırmadan, bir umut olarak bu insanların söylediklerini dinliyor ve kilo vermek uğruna yapılmaması gereken birçok yanlışı yapıyor.

Sonuç olarak farkında olmadan sağlıklarını bozmuş oluyorlar.” uyarılarında bulundu.Popüler diyetlerin sağlığa zararlarıSon zamanlarda popüler diyetler olarak halka sunulan formüllerin zararlarına da değinen Akın, “Son zamanlarda popüler diyetler olarak adlandırdığımız diyetlerin, sağlığa zararlarından bahsedecek olursak, bu tarz diyetler, hızlı kilo verdirdikleri için vücutta kas ve su kaybı meydana getirir.

Tek tip beslenme odaklı olduğu için muhakkak bir grup besin ve besin öğesi eksiklikleri görülür.

Ayrıca bu tarz diyetler bırakıldığında tekrar hızlı bir şekilde verilen kilolar geri alınır. Vücudu zorlayan ve çoğu zaman çok düşük kalorili olan bu diyetler metabolizmanın çalışmasını bozarak vücutta bazı işleyişlerin aksamasına neden olur. Ayrıca sıralayacak olursak; -Özellikle son zamanlarda popülaritesi artan protein ağırlıklı diyetler, böbreklere gereğinden fazla yük bindirerek ileri zamanlarda böbrek hastalıklarına neden olabilir.

-Bu tarz diyetlerle eksik beslenme olduğundan birçok vitamin ve mineral eksiklikleri görülür bunun sonucunda da özellikle saç dökülmeleri, tırnak kırılmaları, halsizlik, unutkanlık gibi problemler oluşur.-Özellikle piyasada bulunan zayıflama hapları gibi birçok zayıflama ürünü bulunmakta. Bunların birçoğunun Sağlık Bakanlığından onayı bile yok. Bu tarz ilaçlar, insan vücudunda kalıcı problemler oluşturabilecek niteliktedir.

Ayrıca bu tarz ilaçlarla zayıflansa bile verilen kilolar ilaç bırakılınca tekrar alınır.-Ayrıca spor yapılmadığında vücutta kas kayıpları ve sarkmalar görülmektedir.Peki ne yapmalı?-Obezite büyük bir sağlık problemidir ve bu kişilerin, sağlıklı beslenmeyi hayat tarzı haline getirmeleri gerekir.

Bunun için de kesinlikle bir diyetisyene başvurmaları gerekmektedir.-Aynı şekilde obeziteden korunmak için de bir diyetisyene başvurularak sağlıklı beslenme konusunda bilgi sahibi olunmalıdır.” dedi.

(Veysi Demir-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir